Tekst: An-Magritt Larsen, Guro Danielsen og Helle Friis Knutzen
Norge og verden trenger stadig ny kompetanse for å møte fremtidens utfordringer. Universitetet i Sørøst-Norge (USN) samarbeider tett med arbeidslivet for å sikre at studentene får relevant og etterspurt kompetanse som bidrar til innovasjon, bærekraft og verdiskaping i samfunnet.
Hva drømmer du om å bli? Fristen for å søke høyere utdanning på universiteter og høyskoler går ut 15. april ved midnatt.
Her forteller noen av studentene våre om studievalget sitt, jobbmulighetene og hva som kan være lurt å tenke på foran det store utdanningsvalget.
LES OGSÅ: Slik er det å gå fra videregående til universitet
Disse gutta vil bli vernepleiere
Thor Olav Klaastad Moen, Nikolai Eide Aas og Peter Birkeland går sammen på vernepleierutdanningen på campus Porsgrunn.
Som vernepleiere skal de bidra til at mennesker med ulike funksjonsvariasjoner mestrer hverdagen og når målene sine, akkurat som i NRK-serien «Team Pølsa».
– Å bli vernepleier er det beste valget jeg har tatt, sier Nikolai.
De tre er ulike i alder og bakgrunn, men motivasjonen for utdanningsvalget er den samme. De ville alle jobbe med mennesker og være med å bidra positivt i et menneskes liv.
Thor Olav har bakgrunn fra media og pedagogikk, og ønsket å bruke evnene til å lytte og formidle i møte med mennesker og relasjoner. Peter jobbet tidligere som kokk, men ønsket en mer allsidig utdanning som gir mulighet til å jobbe med mennesker i ulike aldre og livssituasjoner.
Nikolai vokste opp med en mor som er sykepleier og en far som er sosionom, og vernepleieryrket ble for ham en fin kombinasjon av begge deler.
Etterspørselen etter vernepleiere er også stor, og alle tre har fått tilbud om jobb lenge før de er ferdige med studiene. Norge trenger 20 000 flere vernepleiere i så Thor Olav, Nikolai og Peter er sikret jobb i tiden fremover.
LES OGSÅ: Derfor valgte Daniel å bli vernepleier
Eline vil bli ingeniør
Eline Randahl Norschau studerer til å bli maskiningeniør, og er sikker på at hun har valgt riktig vei.
NHOs kompetansebarometer 2024, en undersøkelse som kartlegger hvilke typer kompetanse næringslivet etterspør, tegner et tydelig bilde: Bedriftene står i kø etter kandidater med ingeniørutdanning.
– Ingeniører er svært etterspurte, og det gir en trygg vei inn i arbeidslivet. Med en ingeniørutdanning har du gode karrieremuligheter i Norge og internasjonalt.
Eline har fra før fagbrev som prosessoperatør, og jobbet mange år i industrien. Etter hvert ønsket hun å ta neste steg i karrieren, og bestemte seg for å begynne på en bachelor i ingeniørfag. Som godt etablert i Skien ønsket hun ikke å flytte, og fant det hun lette etter på næruniversitetet i nabobyen.
– Med en ingeniørutdanning kan du velge om du vil jobbe praktisk, drive med utvikling eller gå inn i lederroller. Det er en spennende utdanning for alle som liker å finne løsninger og skape noe nytt, sier Eline.
LES OGSÅ: Gode jobbutsikter for ingeniører
Sophia vil bli lærer
Sophia Lorentzen gleder seg til å bli lærer. Hun går grunnskolelærerutdanning for trinn 1 til 7, som gir lektorkompetanse.
– Jeg trives kjempegodt på lærerutdanningen. Vi har et godt miljø og flinke undervisere som virkelig bryr seg om at vi har det bra og lykkes, sier Sophia, som allerede på barneskolen bestemte seg for at hun ville bli lærer.
Det beste med læreryrket, mener hun, er det tette samarbeidet med barna og gleden de viser når de mestrer noe nytt.
– Jobbhverdagen er variert, ingen dager er like. Jeg vil gjerne jobbe med spesialpedagogikk og være der for de barna som trenger litt ekstra støtte. På USN kan jeg også ta en master i spesialpedagogikk og kanskje tar jeg mer lederutdanning senere med mål om å bli rektor eller avdelingsleder.
Sophias råd til deg som skal velge utdanning:
– Tenk over hva du er motivert for. Jeg ser tydelig at de som brenner for faget har det gøy, mens andre synes studiene kan bli tyngre. Kjenn etter hva slags type menneske du er og hva du vil jobbe med, ikke bare se på utdanningen i seg selv. Hvis du vil ha en kontorjobb, er kanskje ikke lærer det rette valget.
LES OGSÅ: Dette er lærerutdanningene du kan velge mellom
Sara og Markus studerer økonomi og ledelse
Markus Marstad og Sara Ajzenhamer-Selnes tar bachelor i økonomi og ledelse, en utdanning som åpner mange karrieredører. Hva slags muligheter de får, avhenger i stor grad av hvordan de selv velger å spisse kompetansen i tråd med egne interesser og styrker.
– Det vil alltid være behov for økonomer og ledere, enten det er i en ingeniørbedrift, en skobutikk eller i din egen oppstartsbedrift. Alle virksomheter trenger noen som kan håndtere økonomi og administrasjon, sier Markus.
Sara trekker frem bredden i studiet:
– Studiet gir oss kompetanse i alt fra ledelse, markedsføring, bedriftsøkonomi og regnskap til samfunnsøkonomi, innovasjon, strategi, organisasjonsutvikling og bærekraft, forteller Sara.
Hun og Markus har følgde råd til deg som skal velge utdanning:
– Velg noe du brenner for, og som du synes er spennende. Er du heldig og finner noe som både interesserer deg og er fremtidsrettet, prøv å kombinere det med tverrfaglig kompetanse. Vi ser at arbeidsgivere verdsetter kandidater med bred forståelse og evne til å jobbe på tvers av fagområder. Ikke vær redd for å utforske det ukjente, kombiner det med det du allerede mestrer, så stiller du sterkere når du skal ut i arbeidslivet, sier Markus.
– Når du følger interessene dine, enten det er i studier eller gjennom frivillige verv, bygger du en kompetanse som passer perfekt til nettopp din drømmejobb. Arbeidslivet trenger folk med ulik bakgrunn og fagkompetanse, så stol på magefølelsen og velg med hjertet. Da vil du både trives og lykkes, sier Sara.
LES OGSÅ: Økonomistudier – her er mulighetene mange
Camilla satser videre på mastergrad
Camilla Ness tok først en bachelor i sosiologi før hun valgte å gå videre på en mastergrad i samfunnsanalyse.
– Selv om jeg var sliten etter bacheloroppgaven, kjente jeg fortsatt på en sult etter å lære mer, og visste at jeg kom til å savne studentlivet – forelesningene, biblioteket og alle jeg hadde blitt kjent med å USN.
– Å ta en master gir meg ikke bare mer faglig dybde, men også flere jobbmuligheter, åpner for lederroller og gir potensial for høyere lønn. Jeg ser det som en investering i både kunnskap og fremtidig karriere, sier Camilla.
Hun elsker å lære mer om samfunnet og hvordan det er skrudd sammen. Med master i samfunnanalyse får hun kunnskap om hvordan globalisering, sosiale nettverk, økonomi og endringer i organisasjoner preger næringslivet og offentlig sektor.
– Behovet for samfunnsvitere øker både i offentlig og privat sektor, så jeg har stor tro på at jobbutsiktene mine er gode. Siden dette masterprogrammet ikke er en profesjonsutdanning, handler det mye om å kunne synliggjøre kompetansen sin på best mulig vis når du skal ut å jakte etter arbeid.
Camillas råd til deg som skal velge utdanning:
– Ikke stress. Det er lov å ombestemme seg underveis, noe jeg også gjorde. Fremfor å tenke at du må ta en utdanning som garanterer en jobb, gå for det som engasjerer deg. Noe som det du synes er gøy, spennende og interessant. Å studere skal ikke bare gi gode muligheter på arbeidsmarkedet, det skal også være inspirerende, gøy og gi deg noe verdifullt tilbake. Så stol på magefølelsen din, og velg noe som du brenner for.
LES OGSÅ: Slik kan du ta mastergrad med lønn