Jarle fikk samfunns- og arbeidslivsprisen

BLE OVERRASKET: Jarle Løwe Sørensen har fått pris får å ha bygget en solid bro mellom akademia og praksisfeltet
BLE OVERRASKET: Førsteamanuensis Jarle Løwe Sørensen ble tildelt USNs aller første samfunns- og arbeidslivspris.

Førsteamanuensis i beredskapsledelse og krisehåndtering, Jarle Løwe Sørensen, er tildelt USNs aller første samfunns- og arbeidslivspris på 100.000 kroner. Han får prisen for å bygge broer mellom utdanning, forskning og arbeidsliv.

På årets siste styremøte ble Jarle «lurt» inn i møtet for å orientere om Senter for sikkerhet, krisehåndtering og beredskapsledelse, som han leder. Lite visste han om at han skulle få tildelt den gjeve prisen.

– Dette var veldig overraskende og en stor inspirasjon i det videre arbeidet. Det er hyggelig å bli anerkjent for den jobben man gjør. Jeg brenner for samspillet med studenter, næringliv og offentlige etater og at forskningen vi driver med skal ha praktisk nytteverdi, sier Jarle Løwe Sørensen rett etter at er blitt ropt opp som prisvinner. 

I år er første gang Universitetet i Sørøst-Norge (USN) deler ut samfunns- og arbeidslivspris, og Jarle ble overrasket i styremøtet 13. desember.  

Kompromissløs på studentenes vegne

Det var viserektor for forskning, bærekraft og nyskaping, Heidi Ormstad, som delte ut prisen. Hun var tydelig imponert over en kollega som blir beskrevet som «døråpner» og en uvurderlig ressurs for både USN og fagfeltet.

På en rekke med viserektor Heidi, prisvinner Jarlle med blomsterbukett i hånda,  styreleder Tore Isaksen og USN-rektor Pia Bing-Jonsson.

– Jarle har gjennom sitt arbeid vist en imponerende evne til å bygge broer mellom utdanning, forskning og arbeidsliv. Ved et av våre forsknings- og innovasjonssentre har han styrket samarbeidet på tvers av fagdisipliner, studenter og eksterne aktører. Han fremstår som kompromissløs i sin tilnærming til å gi studentene praktisk erfaring som inkluderer samarbeid med etater, private bedrifter og frivilligheten, sa viserektoren.

Hun la til at studentene gjennom Jarles veiledning har bidratt med risikoanalyser, planverk, øvelser og evalueringer hos eksterne samarbeidspartnere.  

Forskning som gir praktisk nytte

Prisvinneren er opptatt av at kunnskap må deles for at man skal få til samvirke. Når han er ute på beredskapsøvelser samler Jarle erfaringer og data som han tar med seg inn i undervisningen og forskningen.

Som en viktig bidragsyter i EDUC-samarbeidet har prisvinneren utviklet internasjonale kurs som fremmer samarbeid og kunnskapsutveksling på tvers av landegrenser.

På forskningsfronten har Jarle vært en lederfigur innen utviklingen av innovative løsninger på beredskapsfeltet. Viserektoren trakk frem hans evne til å koble praksisfeltet og forskningen. Det har resultert i innovasjoner som styrker samfunnets beredskapsevne. Gjennom TeleTraining-prosjektet er han med på å utvikle en digital læringsplattform for beredskapsøvelser.

Prisvinneren har i flere år deltatt aktivt i samfunnsdebatten regionalt og nasjonalt på beredskapsfeltet.

Aller første samfunns- og arbeidslivspris

Samfunns- og arbeidslivsprisen ble opprettet for å anerkjenne arbeid som styrker samarbeidet mellom akademia, samfunn og arbeidsliv.

Kandidatene ble vurdert ut ifra kriteriene:

  • styrking av samspillet mellom studenter og arbeidsliv
  • forskning som har fremmet innovasjon og nye løsninger i samfunns- og arbeidsliv 
  • formidling eller annen aktivitet som styrker USNs omdømme 

Alle ansatte kunne nominere en kollega eller et fagfellesskap som de mente fortjente prisen. Åtte kandidater har blitt nominert.

– Vi mottok mange sterke nominasjoner, og vi i vurderingskomiteen var imponert over hvor mye godt og viktig arbeid som gjøres ved USN, avslutter Ormstad.

Prisen på 100.000 kroner kan brukes til faglig utvikling og blir tildelt under doktorkreeringsseremonien 24. april.

Hva prisvinneren skal bruke de 100.000 kronene på, måtte han tenke over, men det skal helt klart gå til beredskapsarbeidet på USN.