– Det startet med at jeg fikk en del spørsmål fra andre i klassen, og tenkte at jeg like gjerne kunne samle opp spørsmålene og besvare dem i forelesning. Jeg er nokså tilgjengelig via Messenger og meldinger også, og svarer fortløpende på spørsmål. Hvis det blir mange spørsmål, eller de aktuelle temaene er omfattende, så holder jeg forelesninger som kan strekke seg opp mot fem timer, sier Ludvik.
Han kommer fra Tjøme, og tar bachelor i jus ved USN Handelshøyskolen på Hønefoss, der han har A som snittkarakter.
Ludvik fikk deltidsjobb i advokatfirmaet ECIT Law på Hønefoss allerede våren 2024. I firmaet assisterer han advokatene, særlig innen arbeidsrett og skatterett. Han har også vært leder for Jusforeningen ved USN, og planlegger å fortsette med master og bli advokat.
Det gjør også Ahmed Al-Saedi (Molde), Noor Farooq (Kristiansand) og Milgo Ahmed (Harstad).
Lærer gjennom å snakke om faget
– Det startet med at vi snakket om forskjellige ting. Vi spurte om noe faglig, og han svarte ganske bra på det. Han var veldig tilgjengelig og alltid positiv, så det føltes greit å spørre. Noen emner er veldig omfattende, og tidlig i semesteret har jeg kanskje ikke så god oversikt. Da er det fint å kunne spørre Ludvik, som ligger noen steg foran, sier Noor.
Hun liker å kunne snakke om faget med Ludvik og de andre studentene. På den måten lærer hun mer enn om hun bare leser pensum og går på forelesninger.
Ahmed forteller at han og Ludvik er gode kompiser, og at de også har blitt sparringspartnere underveis i studiet. Han har hatt stort utbytte av å argumentere muntlig.
– I stedet for å sitte hjemme og skrive er det fint å kunne møtes og snakke jus, diskutere rettsavgjørelser og sånn. Muntlig argumentasjon er jo en viktig del av advokatyrket.
Sammen med Ludvik graver han seg gjerne ned i tidligere rettsavgjørelser, og han er opptatt av å kunne forankre argumenter i rettspraksis.
– Du må jo det. Du kan ikke argumentere for noe uten rettslig forankring, og da blir det gjerne rettsavgjørelser eller forarbeider du ser på.
Milgo synes forelesningene til Ludvik har vært lærerike.
– Det er helt annerledes å kunne få den hjelpen via en student som også ser ting fra ditt perspektiv og kan legge opp til en forelesning tilpasset deg.
Rettsavgjørelser og rettskilder
Ludvik forteller at han også lærer selv, gjennom å hjelpe de andre.
– Jeg synes det er givende og lærerikt. Når de spør, er det nok fordi de tror jeg har et svar. Ofte er det riktig. Ellers prøver jeg å finne svaret. Slik er det en god motivasjon til å oppsøke kunnskap.
I forelesningene sine tar Ludvik ofte opp rettsavgjørelser på storskjerm, fremhever de viktige avsnittene og forklarer hvorfor de er viktige.
– Det er jo nettopp rettskildene vi skal forankre argumentasjonen vår i på eksamen og i yrkeslivet. Kjennskap til disse er avgjørende.
– Hvordan foregår ellers en forelesning?
– I en ‘ren’ forelesning er det jeg som snakker. De andre stiller spørsmål underveis. Det hender at spørsmålene er ganske omfattende, og da blir det ofte lange diskusjoner. Ahmed og jeg diskuterer mye generelt, både ansikt til ansikt og over Messenger.
– Hva diskuterer dere?
– Det er stort sett faglige spørsmål. Jussen består jo så å si bare av tolkning. Og det kan jo fort skje at jeg har min måte å tolke på, mens Ludvik har sin, forteller Ahmed.
Han sier jusstudiet har vært veldig givende, og at det har fått ham til å se verden på en ny måte.
– Man stiller andre typer spørsmål. Jeg ser verden med nye briller, rett og slett.
– Hvorfor valgte dere å ta bachelor i jus?
Ludvik:
– Det var egentlig tilfeldig. Da jeg satt foran PC-en og skulle søke videre utdanning, tenkte jeg: Hvordan vil jeg kunne påvirke samfunnet på en god måte? Jo, kanskje gjennom jus. Fordi jeg hadde karaktersnittet til å komme inn, valgte jeg å søke.
Ahmed:
– Det sto mellom jus og statsvitenskap. Jeg så for meg at jussen kom til å være en større utfordring enn statsvitenskap. Jeg ønsket en ordentlig utfordring, og angrer ikke på det. Jeg driver mye med politikk også, og har lyst til å bygge en slags bro mellom de to, så jeg får brukt jussen i politikken.
Noor:
– Jeg har alltid brydd meg om menneskerettigheter og at ting skjer på en riktig måte. Når jeg ser urettferdighet, så har jeg lyst til å gjøre noe, og bidra til rettferdighet. Derfor ønsker jeg å bli advokat.
Milgo:
– Jeg er også opptatt av menneskerettigheter. Vi har mange rettigheter, og det er trist å se at ikke alle vet det. Mennesker som ikke vet om rettighetene sine, kan bli sviktet og gå glipp av den hjelpen de har krav på, og det vil jeg gjerne gjøre noe med.