Ny start for Horisont 2020-prosjekt

Illustrasjon av oljeplattform til havs
RASK UTVIKLING: På tvers av landegrensene deler forskerne i Horisont 2020-prosjektet Enhance ny kunnskap som kan bidra til forbedret sikkerhet i prosessindustri og maritim industri. (Foto: Thomas Olsson/Maritim Karriere) Kopirett: Maritim Karriere

Nye løsninger for bedre sikkerhet i industribedrifter. Det er målet for prosjektet USN leder i verdens største forskningsprogram. I 2022 trappes arbeidet opp etter pandemipausen.

Prosjektet Enhance handler om å finne ny kunnskap som kan forbedre sikkerheten til ansatte i næringer som bruker komplekse teknologiske systemer. Pandemien satte prosjektet på pause, men nytt år bringer nye muligheter. 

I 2022 gjenopptas forskerutvekslingen som er selve kjernen i prosjektet. Enhance finansieres av verdens største forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020 og ledes av Universitetet i Sørøst-Norge (USN). 

– Enhance som konsortium har fortsatt å arbeide videre til tross for den pågående pandemien som har forsinket prosjektet. Vi har fått betydelig støtte fra EU-kommisjonen i løpet av tiden som har gått, og vi jobber nå sammen for å lage en endret fremdriftsplan, forteller prosjektleder Salman Nazir

 

 

Nye treningsmetoder 

Rask teknologisk utvikling har gitt stadig mer komplekse systemer i prosess- og maritime industrier. For å opprettholde eller forbedre sikkerheten, må ansatte utstyres med ferdighetene som trengs for å håndtere systemene effektivt. 

Forskerne i Enhance skal utvikle nye trenings- og evalueringsmetoder bygget på hvordan mennesker og teknologi fungerer sammen i krevende situasjoner. 

– Alle vitenskapelige funn tyder på at mennesker er involvert i en stor del av ulykkene. Vi ønsker å finne løsninger og svar på hva som forårsaker disse feilene. Deretter vil vi finne ut hvordan vi kan gjøre operatørene i stand til å unngå ulykker gjennom nye treningsmetoder, forklarer Nazir. 

Få måneder etter å ha fått universitetsstatus sommeren 2018, ble USN invitert av EU-kommisjonen til å koordinere sitt første Horisont 2020-prosjekt. Nazir og teamet hans lyktes på tredje søknadsforsøk i hard konkurranse med andre europeiske søkere. 

Startskuddet gikk i 2019 med god flyt i programmet før pandemien satt Enhance og flere andre EU-prosjekter på pause. Fra 1. januar i fjor ble Horisont 2020 videreført i Horisont Europa, men Enchance finansieres fortsatt under Horisont 2020-programmet noen år til.

– Heldigvis har ikke pausen medført at noen partnere har trukket seg ut av konsortiet. Det tyder på at troen og den gjensidige forpliktelsen til prosjektets gjennomføring står ved lag. Selv om pandemien fortsatt vil være en utfordring i tiden som kommer, vil prosjektet i 2022 gjenoppta forskerutvekslingen, sier Nazir. 

LES OGSÅ: USN skal lede ny nasjonal forskerskole

Samarbeid og kunnskapsdeling 

Han er internasjonalt anerkjent for arbeidet innen maritim sikkerhet. Nazir leder også USNs Senter for fremragende utdanning – Centre of Excellence in Maritime Simulator Training and Assessment (COAST) – som forsker på simulatortrening for maritim utdanning.

Et viktig aspekt ved Enhance-prosjektet er samarbeidet med industrien og kunnskapsdeling. Elleve partnere samarbeider fra Norge, Tyskland, Italia, Storbritannia, Pakistan, Kina og Malaysia. På tvers av landegrensene deler forskerne ny kunnskap som kan bidra til å nå målet. 

Prosjektet samler den akademiske og industrielle ekspertisen av ingeniører, psykologer og spesialister på menneskelige faktorer og operatører fra partnerlandene for å skape gode løsninger på den teknologiske utviklingen. 

– Enhance åpner muligheter for både industripartnere og unge forskere fra hele verden, forklarer Nazir.

Horisont Europa er sentralt for norske forskningsmiljøer, akademia, bedrifter og offentlige virksomheter for sammen å løse globale samfunnsutfordringer. EUs rammeprogram for forskning og innovasjon har et totalbudsjett på 95,5 milliarder euro hvor halvparten går til finansiering av slike store samarbeidsprosjekter. 

LES OGSÅ: Invitert til å koordinere Horisont 2020-prosjekt

 

EU-flagg

Dette prosjektet har mottatt midler fra EUs forskning- og innovasjonsprogram Horisont 2020 under Marie Skłodowska-Curie tilskuddsavtale nr 823904.

Dette er Enhance

Enhancing Human Performance in Complex Socio-Technical Systems: Developing and Implementing New Training and Assessment Solutions for Improved Safety (ENHANCE).

  • Enhance betyr forbedre på norsk og handler om å forbedre sikkerheten til ansatte i næringer som bruker komplekse teknologiske systemer (maritim industri og prosessindustri).
  • Startskuddet gikk i 2019 under Horisont 2020 som i dag er viderført i Horisont Europa, EUs rammeprogram for forskning og innovasjon med et budsjett på 95,5 milliarder euro.
  • Elleve partnere samarbeider fra Norge, Tyskland, Italia, Storbritannia, Pakistan, Kina og Malaysia.
  • Universitetet i Sørøst-Norge leder prosjektet.  
  • En prosjekttype der utplassering av ansatte mellom partnerbedrifter og -institusjoner står sentralt. 
  • Forskerne skal utvikle nye trenings- og evalueringsmetoder bygget på hvordan mennesker og teknologi fungerer sammen i krevende situasjoner.

Prosjektledelse

Prosjektleder: Professor Salman Nazir. 

Assisterende vitenskapelig prosjektleder: Førsteamanuensis Steven Mallam.

Administrativ støtte: Seniorrådgiver Mary Anderson-Glenna og rådgiver Thor-Egil Eide

Partnere

Universitetet i Sørøst-Norge (leder)

Liverpool John Moores University (UK)

Politecnico Di Milano (Italia)

RUHR Universitatet Bochum (Tyskland)

Kongsberg Digital AS (Norge)

Kongsberg Maritime AS (Norge)

RWE Power AG (Tyskland)

Institute of Technology PETRONAS SDN BHD (Malaysia)

National University of Sciences & Technology Pakistan (Pakistan)

Wuhan University of Technology (Kina)