Nye kunststykker fra smarte oppfinnere

Tre bachelorstudenter viser frem prosjektet sitt med hololens.
VISTE SEG FREM: Dataingeniørstudentene Eivind Børstad (til venstre), Gard Klemetsen og Tarjei Skjærset samarbeider med Kongsberg Maritime og viste frem bachelorprosjektet via skjerm og hololens.

Det skorter ikke på kreativitet og skaperglede når ingeniørstudenter ved Universitetet i Sørøst-Norge viser frem sine teknologiske kunststykker under USNexpo.

Tekst og bilder: An-Magritt Larsen og Helle Friis Knutzen

Hva kan fremtidens teknologi gjøre med vår utvikling? Årets nyutdannede ingeniører ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) hadde noe av svaret under USNexpo 2018.

29. mai ble den store teknologimessen arrangert for nittende gang ved campus Vestfold, hvor publikum fikk se naturfag, fysikk og matematikk i praksis. For første gang i år ble messen også arrangert ved campus Porsgrunn 30. mai. 

USNexpo skal for omgivelsene vise den høye kompetansen og bredden på ingeniørutdanningene ved Norges nyeste universitet.

– Det er gøy og spennende endelig å få vise frem til arbeidsgivere, medstudenter og alle andre interesserte hva vi har jobbet med. Det ligger ekstremt mye arbeid bak prosjektet, sier Nikolai Eidsør Viken, Martin Boxasp Haaland, Henrik Duus Berven og Martine Spjeldnæs Hem, som er ingeniørstudenter på SMART produktdesign.

Viktig arena for å vise seg frem

De har i samarbeid med Equator Aircraft Norway SA utviklet en stikke og mekanisk løsning for nesehjulet og haleroret på et fly som skal forenkle flyopplevelsen.

Fire ingeniørstudenter viser frem produktet sitt med styring av et fly.

– Mange av prosjektene er utført på oppdrag fra eksterne oppdragsgivere, som viser at USN har nær kontakt og godt samarbeid med industri og næringsliv. For våre studenter og oss er USNexpo årets store begivenhet, sier prosjektlederne Carina Broen-Konradsen og Sanda Knutson ved Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag.

USNexpo er spesielt tilrettelagt for distriktets arbeidsliv som en viktig arena for visning av nyskaping, ingeniørkunst og spennende teknologi utført av universitetets teknologistudenter på bachelor-, master- og Ph.d.-nivå.

Dataingeniør John-Ivar Hauge har hatt stor suksess med bacheloroppgaven som han viste frem på Vestfold-messen på Bakkenteigen. Han har programmert en elektrisk motor som er plassert under skateboardet, og kan styre brettet ved hjelp av vektsensorer.

Dataingeniør John-Ivar Hauge viser frem produktet sitt, et elektrisk skateboard

– Drømmen er å lage et kommersielt produkt av dette, sier Hauge.

I prosjektet har han vært opptatt av å avsløre hovedårsakene til programvareprosjektfeil og å finne en rammeverk for utvikling av programvare som øker sannsynligheten for suksess.

Miljøvennlig matemballasje

40 prosent av plastproduksjonen i Europa går til matvareemballasje. I dag er det ikke lov å bruke resirkulert plast til dette. Studenter fra bachelorstudiet i ren energi og prosessteknologi i Porsgrunn har sett på om bruk av resirkulert plast kan være like sikkert som ny plast.

I samarbeid med oppdragsgiver Norner har de funnet ut at mengden kjemikalier som slipper ut fra resirkulert plast ligger godt under faregrensen satt av myndigheter ved lave temperaturer.

– Dette viser at det er en reell mulighet for å erstatte ny plast med resirkulert plast, noe som vil gi stor miljøgevinst, så dette må det forskes mer på, sier studentene.

Varaordfører Janicke Andreassen fra Porsgrunn og ordfører  Hedda Foss Five fra Skien var imponert over alle de spennende og samfunnsnyttige prosjektene til ingeniørstudentene i Porsgrunn

Utvikler robotcelle for REC Solar

Hos solcelleprodusenten Rec Solar arbeider roboten 24 timer i døgnet. Bachelorstudenter i Informatikk og automatisering har bygget opp en tilsvarende robotcelle for å kunne undersøke utviklings- og forbedringsmuligheter uten å stoppe produksjonen hos Rec Solar.

I den nye cellen har de sett på muligheter for å slå sammen arbeidsoperasjon og å bruke flere verktøy samtidig. Studentene har fått et eget kontor på campus til dette og under USNexpo i Porsgrunn fikk interesserte bli med dit og se hvordan roboten virket.

Bilde av gruppa som laget robotcelle for Rec Solar

Oppdragsgivere var begeistret 

Prosjektsjef Olav Holta i Solar Rec i Porsgrunn beskriver samarbeidet som veldig fint:

– Vi håper å kunne bruke robotcellen som studentene har bygget opp til videre utvikling og nye samarbeidsprosjekter. Dette er bare starten. Vi vil svært gjerne jobbe med nye studenter neste år. 

Det samme sier forskningsprosjektleder Jorunn Nilsen i Norner:

– Studentene har vært engasjert, ivrige og interessert og har fått gjort mye i et stort eksperimentelt arbeid. De har fått resultater som vi kommer til å bruke videre i kompetanseutviklingsprosjektet i Norner.  

Mange elever fra videregående skoler besøkte også teknologimessen i Vestfold og Porsgrunn for å bli inspirert til en utdannelse innen teknologi og ingeniørfag.

Dataingeniørstudentene Tarjei Skjærset, Eivind Børstad og Gard Klemetsen presenterte prosjektet sitt via dataskjerm og hololens, headset med gjennomsiktig glass som smelter programvareuniverset inn i den virkelig verdenen. I samarbeid med Kongsberg Maritime har de utviklet en sensor til skip som måler bevegelse.

USN-rektor Petter Aasen åpner Expo sammen med konferansier Pål Knutsson Medhus

USN-rektor Petter Aasen sto for den offisielle åpningen både i Vestfold og Porsgrunn.

Et trekkplaster på årets messe i Vestfold var vitenskapsformidler og NRK-programleder fra Newton, Stian Sandø. Med en brennende lidenskap for å redde verden gjennom teknologi, holdt han et engasjerende foredrag i Bakkenteigensalen.

Oversikt over publikum og stands under USNExpo 2018 ved campus Vestfold

 

USNexpo 2018

Teknologimessen USNexpo arrangeres ved avslutningen av hvert studieår, i år for nittende gang ved campus Vestfold 29. mai. For første gang ble messen også arrangert ved campus Porsgrunn 30. mai. 

Teknologistudenter på både bachelor- og masterstudiet viser frem sine teknologiske kunststykker under USNexpo. Mange av prosjektene er utført på oppdrag fra næringslivet. Publikum får også presentert forskningen til universitetets doktorgradsstudenter.

Messen skal vekke nysgjerrighet hos både fremtidige studenter fra videregående skole og hos potensielle arbeidsgivere og publikum generelt. Her får de se naturfag, fysikk og matematikk i praksis og oppleve nyskaping, ingeniørkunst og spennende teknologi. 

Trenger din bedrift hjelp med et prosjekt?

Våre IT- og ingeniørstudenter står klare til å hjelpe deg og din bedrift gjennom sine hovedprosjekter. Du får gratis hjelp til å gjennomføre prosjekter samt kontakt med flinke studenter som kan være aktuelle for en jobb i din bedrift. Studentene får meget god erfaring fra prosjekter som næringslivet selv initierer.


Ta kontakt med prosjektleder Sanda Knutson for å komme i kontakt med en studentgruppe som kan løse din utfordring.