• Aktuelt
  • Nyhetsarkiv
  • Olympisk mester om Elite Coach-programmet: – Overgått alle mine forventninger

Olympisk mester om Elite Coach-programmet: – Overgått alle mine forventninger

Lise Klaveness holder foredrag for elitecoachutdanningsstudenter. foto.
Tidligere fotballspiller og nåværende direktør for elitefotball i NFF, Lise Klaveness, holdt foredrag under siste samling for seneste kull på elitecoachutdanningen. (FOTO: Stian Kristoffer Sande).

Siden 2011 har USN og Olympiatoppen utdannet over 70 ledere og trenere i norsk toppidrett gjennom en unik utdanning innen prestasjonskultur og samarbeidsledelse.

– Selv om jeg alltid har vært opptatt av de menneskelige relasjonene i min trenergjerning, har jeg vært mindre bevisst på hvordan min utstråling og inkluderingsevne kan påvirke utøverne og kollegaer jeg jobber med. Å studere og diskutere samarbeid, relasjoner og ledelse som fag har derfor vært svært interessant og nyttig for meg, sier Petter Thoresen, trener for Norges Ishockeylandslag for herrer.

Han har gjennomført Elite Coach-programmet (ECP), som tilbys ledere og trenere innen toppidretten og ledere hos samarbeidspartnere av Olympiatoppen. Hensikten med programmet er at studentene skal videreutvikle sin kompetanse på å lede utøvere i høyt presterende miljøer.

– En stadig økende profesjonalisering av toppidretten skjerper samtidig kravene til trenernes kunnskaper. Foruten å ha stålkontroll på teknisk utførelse utstyr, skal de være gode på relasjonsbygging, samarbeid og ledelse. Derfor lærer vi deltakerne om blant annet organisasjon, ledelse, coaching og idrettspsykologi, sier Liv Hemmestad, førsteamanuensis ved USN og fagansvarlig for ECP.

Liv Hemmestad. foto.

Interessert? Du kan lese mer om ECP på Olympiatoppens nettsider

Praktiserer læring i jobben

Tidligere europa-, verdens- og olympisk mester i kajakkpadling, Eirik Verås Larsen, har også fullført ECP. Hans kull ble nylig uteksaminert, og er dermed den tredje gruppen som fullfører programmet og som har oppnådd å bli sertifisert elitecoacher.

– Utdanningen har vært krevende, men samtidig har den overgått alle mine forventninger. Vi har vært mange ledere fra ulike idretter og sektorer samlet på en plass, noe som har gitt en ekstra dimensjon i læringen. Vi har delt erfaringer fra våre roller som ledere, og vi har lært av hverandres måter å takle utfordringer og nye situasjoner på.

Verås Larsen, som i dag er sportsjef i Norges Padlerforbund, er glad for at programmet legger vekt på praktiske oppgaver.

– Jeg opplever at alt vi har lært har relevans for oppgavene jeg utfører i min stilling. Vi har måttet praktisere all læringen mellom samlingene, noe som har vært svært nyttig. For eksempel var det å ta tak i verdier noe av det første vi lærte om, så etter den samlingen startet jeg jobben med å innføre et verdibasert grunnlag som vi når styrer etter i padleforbundet.

Eirik Verås Larsen. foto.

LES OGSÅ: Visste du at USN legger til rette for at toppidrettsutøvere skal kunne studere ved siden av idretten?

Mer enn bare idrett

I tillegg til idrettsledere har også Tonje Frydenlund, administrerende direktør i Snøhetta, og Maria Mediaas Jørstad, leder for Talent Norge, vært en del av det seneste Elite Coach-kullet.

– Talent Norge er kultursektorens svar på Olympiatoppen. Her dyrker vi unge, kunstneriske talenter, men jeg opplever at det er mange likhetstrekk mellom dette og måten norske idrettstalenter dyrkes. Særlig når det kommer til hvordan vi ivaretar utøverne våre. Derfor er jeg utrolig begeistret over at jeg har fått være en del av dette programmet, hvor jeg har fått lytte til trenere og ledere som har vært veldig åpne om sine arbeidsmetoder og erfaringer.

Kunnskapen Jørstad har tilegnet seg om organisasjons- og relasjonsledelse er noe hun kommer til å ta med seg videre i arbeidet med å bygge Talent Norge videre.

– Alle vi kursdeltakere jobber med mennesker som skal prestere på et veldig høyt nivå. Utfordringen vår er å skape en kultur for prestasjon som samtidig byr på rammer som får utøverne til å trives nok til å yte maksimalt. På programmet har vi fått høre fra blant andre toppidrettssjefer og idrettspsykologer, så jeg sitter igjen med mange verdifulle tanker og perspektiver på hvordan vi kan bygge team og hvordan jeg bør opptre i min egen rolle.

Petter Thoresen og Maria Mediass Jørstad. foto.

LES OGSÅ: Slik kombinerer langrennsjentene toppidrett med studier på USN

Et kompetansebehov i idretten

Førsteamanuensis Hemmestad, som har jobbet med toppidrett i flere tiår, sier toppidretts-Norge lenge har hatt et behov for en Elite Coach-utdanning.

– Jeg har aldri møtt en trener som ikke har brydd seg fullt og helt om utøverne sine, men samtidig har mange vært ærlige på at de mangler kompetanse innen relasjonsbygging og ledelse. Noen ledere og trenere har det vi kan karakterisere som ekstreme arbeidsforhold, med opptil 250 reisedøgn i året. I tillegg setter idretten noen betingelser som gjør det ekstra krevende å være ledere. Et lag eller en tropp har kun plass til et visst antall utøvere, så «de ansatte» som ikke presterer godt nok må lederen unnlate å ta med videre. Det sier seg nesten selv at å ta vare på mennesket oppi det hele er en svært krevende oppgave. Og alt dette skal lederne også kombinere med et privat liv på siden.

Som følge av dette savnet etter kompetanse utviklet Hemmestad ECP. Hun sier tilbakemeldingene fra samtlige tre kull har vært veldig gode.

– Det virker som alle deltakere har fått mye ut av programmet. For oss som ikke jobber som elitetrenere er det vanskelig å forstå hvilket enormt press de til stadighet er under. Derfor er det nok verdifullt for dem å samtale med andre som har tilsvarende arbeidsforhold, og bygge på hverandres erfaringer.

Elitecoachutdanningen

Programmet tilbys håndplukkede topptrenere og sportssjefer i Norge. Også ledere i organisasjoner som Olympiatoppen samarbeider med deltar på elitecoachutdanningen. Utdanningen er satt sammen av fire emner: 

  • Toppidrettens egenart
  • Organisasjon og ledelse
  • Idrettspsykologi
  • Toppidrettscoaching

Utdanningen går over to år og gir tilsammen 30 studiepoeng. Etter en egen sertifiseringssamtale, blir de deltakerne som fullfører programmet sertifisert som elitecoach. Til nå er det utdannet tre kull. Blant dem som har tatt programmet er:

  • Finn Aamodt, hovedcoach i Olympiatoppen for tekniske/taktiske idretter. Tidl. alpintrener, sportssjef Norges skøyteforbund 
  • Henning Berg, fotballtrener og tidligere spiller med 100 A-landslagskamper
  • Marit Breivik, Assisterende toppidrettssjef og hovedcoach Olympiatoppen, lagidretter. Tidligere landslagstrener i håndball damer senior, frem til 2009
  • Alexander Stöckl, hovedtrener for det norske hopplandslaget
  • Tor Arne Hetland, tidligere trener for herrens langrennslandslag. 
  • Tore Øvrebø, Assisterende toppidrettssjef og hovedcoach Olympiatoppen, utholdenhetsidretter