Prisvinnende studenter: – Vi har lært utrolig mye

PRISVINNERE: F.v. Emilia Bakkeløkken og Pia Sandsmark kom hjem til campus Bø med to gjeve priser fra årets Euroweek i Frankrike. Foto av dem med diplomer.
PRISVINNERE: Emilia Bakkeløkken (til venstre) og Pia Sandsmark kom hjem til campus Bø med to gjeve priser fra årets Euroweek i Frankrike. (Foto: Privat)

Pia og Emilia kom hjem til campus Bø med to gjeve priser fra årets Euroweek i Frankrike. – Vi har lært mye om å samarbeide med mennesker fra andre land og kulturer.

Studentene fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN) kapret førsteplass for presentasjonen sin og andreplass for beste innsalg eller pitch. 

I årets Euroweek deltok 100 studenter og 50 veiledere/forelesere fra 15 land. Den internasjonale konferansen er for studenter og akademikere fra europeiske universiteter som er medlem av PRIME Networking .

Sammen med gruppemedlemmene fra Belgia og Portugal har Emilia Bakkeløkken og Pia Sandsmark laget et helt nytt produkt for rensing av vann, der renseprosessen skjer med naturens egne materialer.

– Det er materialer som skal finnes naturlig i de områdene hvor vannet må renses. Vi brukte naturens egne metoder for å filtrere vann, men fremskyndet dem. Det var også veldig viktig for oss å finne lavkost-materialer som finnes der hvor rent vann er et problem. Alle materialene vi har brukt i prototypen kan finnes i de fleste verdensdeler, sier Emilia fra Nøtterøy og Pia fra Tønsberg entusiastisk.

LES OGSÅ: Stolt av å gå på ein universitetsskole

Har jobbet med bærekraftsmål

De går andre året på bachelor i internasjonal markedsføring og reiseliv og føler virkelig de har fått bruk for alt de har lært om kommunikasjon, målgruppetenking, presentasjon og markedsføring.

I tillegg har de lært mye om biomimetikk, et fagområde de ikke visste noe om. Mange måneder har gått med til å lese vitenskapelige artikler.

– Heldigvis hadde de belgiske og portugisiske studentene og veilederne deres mye kunnskap om metoden. De fra Portugal sendte oss rundt tjue artikler om det. Det var krevende å lese om og lære seg. Det var også krevende å finne vår plass i prosjektet og hva vi kunne bidra med. Vi startet prosessen i februar og har gjort alt arbeidet på kveldstid i tillegg til andre emner på studiet.

Hovedtemaet for årets Euroweek var «design og bedrifters samfunnsansvar» (design and corporate social responsibililty). Gruppen måtte velge et  bærekraftsmål å finne en løsning på ved hjelp av biomimetikk. PROTOTYPE: Gruppen kom frem til dette vannrenseapparatet, som bruker naturens egne materialer og trenger ingen energi for å fungere. Bilde av apparatet

– Vi fant ganske kjapt ut at vi ville lage en prototype fordi vi hadde flere ingeniører på gruppen med tilgang til 3D-skrivere.

Resultatet ble en installasjon av glass på rundt en halv meter i høyde. Den inneholder flere solide lag med forskjellige mineraler, og øverst en liten potte med kantbregne.

Pia og Emilia forklarer:

– Planten er brukt fordi den har en unik evne til å absorbere større mengder arsenikk. Grusen skal hindre de største partiklene fra å trenge gjennom, mens sand filtrerer små partikler. Det er også et lag med aktivt kull som skal nøytralisere bakterier og plantevernmidler.

Det forurensede vannet har dermed mye det skal passere gjennom, før det sildrer ned i drikkeglasset på bunnen.

Nå står prototypen i Belgia som et eksempel på hva en gruppe studenter fra vidt forskjellige kulturer kan komme opp med av ideer og løsninger på bærekrafts-utfordringer.

En viktig årsak til at Pia og Emilia ble med, var muligheten til å jobbe sammen med studenter fra andre land.

– Vi skjønte det var en god mulighet til å få internasjonal erfaring, for oss som jo studerer internasjonal markedsføring. Det virket spennende å samarbeide med studenter fra andre land om å løse et problem. Vi hørte også fra noen som hadde vært med tidligere at det er en kul opplevelse.

– Hva sitter dere igjen med nå da, bortsett fra denne prototypen?

– Vi har lært utrolig mye, ikke minst om det å samarbeide med mennesker fra andre land og kulturer. Selv om alle mennesker er like, forholder vi oss forskjellig til for eksempel tid. Altså om man møter opp til tiden og sier fra om man er forsinket. Vi norske var alltid klare når møtene skulle starte, mens andre kom når de hadde tid og sa ikke alltid fra, sier Pia og Emilia med et smil.

LES OGSÅ: Studenter hjelper bedrifter med å tenke nytt om bærekraft

– Mye stoff å huske

De har lært mye om kommunikasjon også, og den internasjonale forståelsen er helt annerledes nå enn før de ble med på Euroweek.

Presentasjonen deres varte i 45 minutter, og ble bedømt av en jury på sju akademikere fra forskjellige land. Gruppen måtte redegjøre i detalj for problemstillingen, hvordan de hadde gått frem og hva slags løsning de hadde funnet.

– Vi har lært mye om presentasjon og kommunikasjon på USN, og vi har nesten alle fagene våre på engelsk. Så vi synes egentlig det gikk veldig greit. Men det er mye stoff å huske, og de vurderer også kommunikasjonen internt i gruppen og hvordan vi kommuniserer med publikum. 

INTERNASJONAL GRUPPE: Studenter og veiledere fra Norge, Portugal og Belgia. F.v. i midten Emilia Bakkeløkken og Pia Sandsmark, og veilederen deres Ingeborg Nordbø bak og til venstre for Emilia i blått. Gruppebilde.

Pia og Emilia startet på USN under pandemien, og mesteparten av studiet har foregått på Zoom. De er stolte over å ha holdt motivasjonen oppe underveis, og satte nok ekstra stor pris på turen til Euroweek i Frankrike.

– Vi er utrolig takknemlige for opplevelsen, og oppfordrer alle til å benytte samme mulighet!

Høyt akademisk nivå

Førsteamanuensis Ingeborg Nordbø var veilederen til Pia og Emilia. Hun er stolt av resultatene og den jobben jentene sammen med de andre studentene i gruppen la ned.

– Det akademiske nivået på Euroweek er høyt, så prisene er virkelig velfortjente og jentene er fantastiske representanter for USN! Det var så fint å se hvor godt gruppen jobbet sammen og hvor mye læring det er i å jobbe i tverrfaglige og internasjonale teams.

TILBAKE I BØ: F.v: Pia Sandsmark og Emilia Bakkeløkken sitter igjen med mange fine opplevelser og verdifull kunnskap om internasjonalt samarbeid. Skjermdump med bilde av de to.

Thomas Christian Espenes er ny leder for Euroweek på USN, og sier Euroweek er en gyllen mulighet for studenter som ønsker seg praktisk erfaring med internasjonalt tverrfaglig prosjektarbeid.

– Samtidig er det en arena der studenter og universitetsansatte fra hele Europa møtes for faglig samarbeid og kulturell utveksling, noe som synes særlig viktig i den tiden vi nå lever i. Neste år blir Euroweek i Brandenburg i Tyskland, og jeg har tro på at våre studenter vil hevde seg også der.

LES OGSÅ: IT-studenter med i EU-prosjekt i Vinje

Dette er Euroweek

  • Euroweek er en internasjonal konferanse for studenter og akademikere fra europeiske universiteter som er medlem av PRIME Networking .
  • I løpet av en uke møtes de for å presentere prosjekter de har jobbet med og løsninger de har kommet frem til.
  • I år deltok 100 studenter og 50 veiledere/forelesere fra 15 land.
  • Det konkurreres blant annet i beste innsalg (pitch), beste presentasjon og beste prosjektplakat (poster).
  • Studentene har jobbet i grupper gjennom flere måneder i forkant med å løse oppgaven de har blitt tildelt.
  • Gruppene har bestått av seks studenter fra tre forskjellige land, samt en veileder fra hvert av landene, og de har møttes jevnlig via Zoom.
  • Årets Euroweek foregikk i Lille i Frankrike.
  • Fire studenter og fire veiledere/forelesere fra USN ved Institutt for økonomi og IT i Bø deltok.
  • Studentene får 7,5 studiepoeng for deltakelsen, som har medført mye arbeid i perioden februar til slutten av april.
  • Totalt var 14 prosjekter med i årets Euroweek som varte fra 25. - 29. april.

Disse var med fra USN:

  • Emilia Bakkeløkken, student
  • Pia Sandsmark, student
  • Gudrun Helgadottir, professor
  • Dorthe Gundersen, student
  • Elil Ratnasingam, student
  • Ingeborg Nordbø, førsteamanuensis
  • Helge Gjermund Kaasin, avtroppende leder Euroweek USN
  • Thomas Christian Espenes, påtroppende leder Euroweek USN