– Kaffebaren gjør det mulig for oss å prøve ut det vi studerer, ikke bare gjennom teori, men også i praksis. Det er veldig gøy og vi lærer mye, sier Daniela Klaastad og Antonio Paulos.
De tar bachelor i innovasjon og entreprenørskap, som nå skifter navn til bachelor i entreprenørskap og bærekraftig innovasjon, ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN)
– Vi får muligheten til å prøve ut ulike funksjoner på arbeidsplassen og fordype oss i de forskjellige oppgaver. Vi har også blitt utfordret på å jobbe i et team med klassekamerater, hvor alt har basert seg på frivillighet. Det har vært lærerikt, men også litt frustrerende til tider, sier Antonio.
Maktsyk mocca
VAAGAL kaffebar i Bø drives av en gruppe på 14 studenter ved campus Bø. Det første de måtte lære seg, var selvsagt å lage god kaffe og te. På menyen står blant annet drikker som «manipulativ kaffe», «hjernevaska espresso», «maktsyk mocca» og «overtalande te».
VAAGAL har sitt eget lille intime hjørne, der det kan være konserter og andre arrangementer. Den lokale blomsterbutikken Blomsterstemning har levert blomster til pynt på bordene i lokalet, og har også et Vipps-torg med blomster som kunder kan kjøpe.
Studentene har fått prøve seg i forskjellige roller, som arrangementsansvarlig, HR-ansvarlig, bestillingsansvarlig og økonomiansvarlig. De måtte sette seg inn i alt som må til for å drive en kaffebar, inkludert krav til renhold og forskriftene fra Mattilsynet.
LES OGSÅ: Slik hjelper USN studentene å lykkes
Praktisk innovasjon og entreprenørskap
– Her på USN Handelshøyskolen i Bø har vi en praktisk tilnærming til innovasjon og entreprenørskap, sier programansvarlig Runar Gundersen med et smil.
Han har fulgt utallige studenter gjennom bachelorstudiet og sett dem utvikle seg, noen til fullblods gründere med suksessrike bedrifter.
Gundersen sier det er fantastisk å se den forandringen som studentene går gjennom mens de studerer på USN Handelshøyskolen ved campus Bø.
Nå har han vært fødselshjelper for kaffebaren VAAGAL på Sønstebøtunet i Bø. Og ikke bare det. Gundersen tok vaktene på VAAGAL da studentene hadde eksamen.
Han er heller ikke redd for å ta et tak med støvsugeren når det trengs, mens påtroppende instituttleder Ingeborg Nordbø har stått opp klokken fem om morgenen for å bake kaker på VAAGAL.
LES OGSÅ: Didrik har blitt bedriftsleder i studietiden
Bø-modellen
Runar Gundersen forteller gjerne om Bø-modellen for studier i innovasjon og entreprenørskap:
– Sentralt i Bø-modellen er at studentene oppfordres til å lære om seg selv og andre, samtidig som de studerer begreper og modeller innen entreprenørskap og innovasjonsledelse. En stor del av studentene vil starte en karriere i en etablert bedrift eller organisasjon etter å ha fullført studiet. Noen av dem vil også bli gründere. Det som er litt spesielt, er at gründerne kan begynne med å utvikle ideene og forretningsplanene sine tidlig i studieprogrammet.
– For å oppnå dette, er pensum i programmet strukturert slik at studentene kan jobbe med med sine egne gründerideer i hvert enkelt kurs, og i kursene, gjennom de spesifikke emnene som tas opp og måten de undervises på, forteller Gundersen.