Testarena Horten er navnet på den første maritime testarenaen for autonom teknologi. En arena som er ment for at hvem som helst skal kunne få teste ut egen teknologi tilknyttet autonome – altså selvkjørende – fartøyer til sjøs.
Skryt fra minister
Den teknologiske «lekeplassen» befinner seg i indre havn i Horten, og ble offisielt åpnet 16. oktober. Til stede var blant annet en imponert samferdselsminister Jon Georg Dale, som både fikk se områdets fasiliteter og flere selvkjørende fartøyer.
– Måten den maritime klyngen jobber sammen med forsknings- og ikke minst studentmiljøene, viser at det er fullt mulig å være verdensledende på teknologi - som man viser her at man er, uttalte statsråden til usn.no etter oppvisningen.
Fra før finnes det to testområder for maritime autonome teknologier i Norge, henholdsvis i Trondheimsfjorden og i Storfjorden ved Ålesund. Testarena Horten blir derimot en åpent tilgjengelig arena, med tilgang til båt, digital plattform, kommunikasjonsløsninger, kontrollsenter og tjenester til gjennomføring og forskning.
Opereres av USN
– Testarenaen opereres av USN, som vil si at vi både tilrettelegger og fasiliterer for dem som bruker området, forteller Paal Aamaas, prosjektleder for AUTOSTRIP (Autonomous Systems within Transport and Industrial Processes) ved USN.
Aamaas forklarer at brukere av testarenaen kan kjøre prosjekter i det godkjente testområdet, som vil si alt hav innen Hortens kommunegrenser.
– Vi har en båt, en 6,3 meter lang kopi av Yara Birkeland, som brukerne kan benytte til sine prosjekter. I tillegg har man tilgang til et kontrollsenter ved bryggekanten hvor man kan følge opp det som skjer i sjøen, og samle inn data.
Autonome fartøy fra USN
Under åpningen av testarenaen fikk publikum se fire ulike autonome fartøyer. Fagmiljøet ved USN viste frem den allerede rutinerte seilbåten Autonomous og den USN-eide modellen av Yara Birkeland, som er bygd av Kongsberg Maritime.
USN-fartøyet det likevel var knyttet mest spenning til var den autonome søppelplukkeren Portbin Robot, som for første gang ble vist frem for et åpent publikum. Fartøyet er utviklet av universitetslektor Marius Stian Tannum, og har til hensikt å samle opp plast og annet avfall som havner i sjø og hav.
Den selvgående miljøforkjemperen vakte oppsikt, og fikk omtale i både NRK-radio og NRK-TV.
I tillegg viste Forsvaret forskningsinstitutt frem sin selvgående minerydder Odin, som er Sjøforsvarets fremtidige konsept innen autonom og ubemannet minerydding. Her kan du se NRK-reportasjen om Odin og Testarena Horten.