Pengene skal gjøre det mulig for norske forskningsmiljøer å hevde seg helt i toppen internasjonalt, samt bidra til å gi næringslivet god tilgang på kompetanse, laboratorier og avansert utstyr.
Universitetet i Sørøst-Norge (USN) er involvert i et av prosjektene som styrkes med statlige kroner: Norwegian Micro- and Nanofabrication Facility (NorFab).
Nettverket er en ressurs for forskning og innovasjon innenfor mikro- og nanoteknologi, og består av laboratorier ved USN, Universitetet i Oslo, Sintef og NTNU i Trondheim. Renromsfasilitetene skal nå oppgraderes med nyutviklet utstyr og sikres langsiktig drift.
– Videre investeringsstøtte er viktig for langsiktigheten i arbeidet for alle involverte. NorFab-samarbeidet gir unik tilgang til avanserte laboratorier for forskere og studenter, uavhengig av hvilken utdanningsinstitusjon de tilhører, sier laboratorieleder Ole Henrik Gusland.
LES OGSÅ: Forskningen vekker interesse på Stortinget
Attraktiv for verden
MST-Lab, som står for mikrosystemteknologi, ved USN campus Vestfold har vært en viktig partner i NorFab-samarbeidet siden 2010, og investert nærmere femti millioner kroner i avansert forskningsutstyr.
– Dette gjør våre laboratorier svært attraktive for både studenter, forskere og industrien. Våre studenter får kunnskap i og erfaring med fremtidens moderne prosessutstyr og forskere kan utføre avanserte eksperimenter. I tillegg kan næringsliv benytte infrastrukturen og opprettholde og styrke konkurranseevnen, sier Gusland.
Mikro- og nanoteknologi er blitt et viktig forskningsområde og kommersielt vekstområde. Teknologien er kjernen i smarte sensorer, og forventes at skal kunne bidra til å løse store samfunnsutfordringer innen blant annet miljø, medisin, transport og romfart.
– Vår MST-Lab skal være komplementerende til labene på de andre institusjonene i NorFab-samarbeidet. Vi har en unik spesialkompetanse på ultralydteknologi både for medisinske anvendelser og undervannsapplikasjoner, samt tett samarbeid med partnere innenfor aerospace og satellittkommunikasjon, sier Gusland.
LES OGSÅ: Gode grunner for å studere nanoteknologi
Tilbyr bred utdanning
USN har sin særlige styrke i anvendt forskning og regional tilknytning til elektronikkindustrien. MST-Lab ved USN består av flere laboratorier lokalisert i Forskningsparken i Vestfold, som også har en simulatorpark i verdensklasse.
Høyteknologiske laboratorier, unikt samarbeid med næringsliv og tette forbindelser til nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer gir svært gode forskningsmuligheter for kandidatene.
– Innkapsling av elektronikk og mikrosystemer til produkter i krevende miljø er vår spesialitet, sier Gusland.
USN tilbyr både bachelor-, master- og doktorgradsutdanning innen mikro- og nanosystemteknologi. Vi deltar også i Nasjonal forskerskole i nanoteknologi for mikrosystem.
- Her kan du lese mer om MST-Lab ved USN
- Her kan du lese mer om NorFab
- Her kan du lese mer om forskningen vår