Det korte svaret er: Ja!
Hvordan dette kan gjøres, kan du lese mer om i denne undersøkelsen av studentaktiv veiledning i masterprosjekter.
Hvordan kan veiledning i høyere utdanning organiseres for å styrke studenters aktive deltakelse?
Dette var hovedspørsmålet da vi inviterte til konferanse og rapportlansering ved USN Campus Drammen 27. mars 2025. Med full sal, engasjerte deltakere og faglige diskusjoner som strakte seg langt utover det offisielle programmet, ble dagen et tydelig signal på at temaet vekker interesse – og at mange er nysgjerrige på hvordan kollektive veiledningsformer kan bidra til videreutvikling av veiledningspraksiser i masterutdanningene.
Hovedfunn – presentert på konferansen
- Struktur og planlegging gir framdrift. Tydelige rammer, faste milepæler og forutsigbare møter hjelper studentene med å holde kursen – og motivasjonen.
- Fellesskap styrker læring. Studentene rapporterer at det å delta i en veiledningsgruppe gir tilhørighet, engasjement og rom for felles refleksjon.
- Mestringstro gjennom vikarierende erfaring. Det å gi feedback, observere og lytte til andres veiledning gir innsikt i både akademisk skriving og egen prosess.
Faglige høydepunkter
Dagen bød på en rekke innlegg, blant annet fra prosjektgruppen ved USN, Gitte Wichmann-Hansen (UiA), og forskningsleder Rie Thomsen (USN og Aarhus Universitet.
Et viktig punkt i diskusjonene var hvordan vi som fagpersoner kan balansere individuell veiledning med kollektive veiledningsformer – og hvilke kompetanser veiledere trenger for å fasilitere slike prosesser og hvordan denne kompetansen kan utvikles.
Workshopene gav deltakerne anledning til å teste KAV-metoder i praksis, dele erfaringer og jobbe konkret med egne emneplaner. Det var tydelig at mange ønsket å ta med seg ideene hjem – og gjerne i gang raskt.
Dagen sluttet av med en skikkelig spennende rundebordssamtale med fasilitator Thomas de Lange og paneldeltakere:
- Hjørdis Hjukse visedekan USN
- Jørn Varhaug instituttleder IKRS, USN
- Ann Kristin Larsgaard, masterkoordinator MGLU, USN
- Rie Thomsen professor og forskningsleder
- Fazilat Siddiq professor EdU
- Line Jenssen KAV-veileder MGLU-samf.
- hvor veiledningens status i høyere utdanning blant annet ble diskutert. Viktige poeng om hva som må til for å løfte kvalitet i veiledning de kommende årene ble bragt frem. Her vurderte panelet at de kollektive veiledningsformer har mye å bidra med!
Digitale ressurser – tilgjengelig nå
Som en del av prosjektet er det utviklet en ressursbank med praktiske verktøy for veiledere og studenter:
- Maler for planlegging av veiledningsøkter
- Eksempler på kontrakter for veiledningsgrupper
- Rammer for hverandretilbakemelding