USN deltar i et nytt EU-finansiert prosjekt for miljøvennlig energi

Photo of roofs with solar panels
RENERE ENERGISYSTEMER: – Å delta i BRAVE-prosjektet gir USN mulighet til å bidra med kompetanse og forskning innen fornybar energi og digitalisering i et banebrytende prosjekt, sier professor Sambeet Mishra.

Universitetet i Sørøst-Norge skal utvikle investeringsplaner for den lokale energisektoren i Nordsjøregionen med støtte fra EU.

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har sluttet seg til 12 organisasjoner i det såkalte BRAVE-partnerskapet. Med støtte fra EU skal disse bygge opp sju regionale økosystemer for investeringer i miljøvennlig teknologi over hele Europa.

BRAVE (Business Readiness Acceleration for Innovative Regional Energy Ecosystems) skal utvikle skalerbare investeringsprogrammer for lavkarbonenergisystemer, fra elektrifiserte offentlige transportflåter til varmepumpeordninger for boliger. Målet er å bryte ut av «pilotfellen» for miljøvennlig teknologi på lokalt nivå.

Med finansiering fra EUs Interreg Nordsjøprogram har BRAVE som mål å mobilisere til sammen 150 millioner euro i nye investeringer i lokale energisystemer.

Å tette det regionale investeringsgapet for miljøvennlig teknologi i Europa

EU trenger anslagsvis 700 milliarder euro i året i rene, smarte, lokale energisystemer for å gjennomføre energiomstillingen. For at dette skal skje, trengs det investeringer i energiprosjekter i alle størrelser og modenhetsstadier, fra demonstrasjoner i tidlig fase til fullskala utrulling over hele Europa.

Men selv om EU øker sin andel av de globale investeringene i miljøvennlig teknologi, er det fortsatt en gjenstridig utfordring at investeringene på regionalt nivå er en slags «dødens dal». Mellom enkeltstående pilotdemonstrasjoner og storskala investeringsprosjekter i fornybar energi, som havvindparker, er det begrenset med økonomisk støtte eller dokumenterte partnerskapsmodeller for oppskalering av midtfaseprosjekter i hele Europa.

Investeringer i miljøvennlig teknologi i størrelsesorden 10-100 millioner euro klarer ikke å tiltrekke seg kapital utover offentlige subsidier. Dette fører til at teknologisk modne innovasjoner ikke klarer å skalere opp til region- eller bynivå.

Samler 13 organisasjoner for å bygge nye regionale investeringsøkosystemer

Med støtte fra EU har 13 organisasjoner dannet BRAVE-partnerskapet for å utvikle sju regionale offentlig-private investeringsøkosystemer i Nord-Europa. Partnerne skal prøve ut nye måter å skalere «cleantech»-løsninger som skal øke forretningsberedskapen i Nederland, Belgia, Danmark, Frankrike, Sverige og Tyskland.

BRAVE-partnerne skal definere oppskaleringsutfordringene sine, identifisere effektive modeller for offentlig-private partnerskap og utforme nye forretnings- og investeringsmodeller mellom offentlige myndigheter og private energiinvestorer som kan redusere risikoen i Europas lokale energisektor.

I løpet av de neste fire årene har BRAVE-partnerne forpliktet seg til å:

  • utvikle syv regionale økosystemer på ulike energiområder, blant annet offentlig lavkarbonmobilitet, solenergi i boliger, energisamfunn og industrielle hydrogenknutepunkter
  • mobilisere til sammen 150 millioner euro i regionale energiinvesteringer, noe som vil mobilisere offentlig og privat finansiering i den «manglende midten» av energifinansieringen
  • utvikle forretningsmodeller og offentlig-private partnerskapsrammer som kan reproduseres for å få fart på opptaket av ren teknologi i hele Europa

Hva USN skal gjøre i BRAVE

USN er kunnskapspartner i BRAVE Interreg Nordsjø-prosjektet. Professor Sambeet Mishra og førsteamanuensis Thomas Øyvang fra Institutt for elektro, IT og kybernetikk leder innsatsen fra USN, og bidrar til å utvikle ny kunnskap om innovative forretningsmodeller for lokale energimarkeder gjennom digitalisering.

Prosjektet er støttet av USNs strategiske forskningsområde energi, klima og miljø


USN støtter dessuten validering og overvåking av felles investeringsstrategier. Utfordringer som skalerbarhet, gjennomførbarhet og bankfinansiering er blant annet adressert i de lokale energimarkedsløsningene. USN undersøker banebrytende metoder for deskriptiv og preskriptiv analyse ved hjelp av verktøy som avansert maskinlæring og optimalisering for investeringsplanleggingsløsninger på sju steder i Nordsjøregionen.

Hvorfor BRAVE er viktig for USN

– Å delta i BRAVE-prosjektet gir flere fordeler for USN. Det gir en mulighet til å bidra med kompetanse og forskning innen fornybar energi og digitalisering i et banebrytende prosjekt. USN vil få verdifull innsikt i implementering av smarte energiløsninger, offentlig-private partnerskap og innovative finansieringsmodeller, sier professor Sambeet Mishra.

I tillegg gir prosjektet muligheter for nettverksbygging med andre partnere og interessenter i energisektoren, noe som fremmer samarbeid og kunnskapsutveksling.

Mishra sier at USN vil styrke sitt omdømme som ledende innen forskning på bærekraftig energi og bidra til regional og internasjonal innsats for en mer bærekraftig energiframtid.

BRAVE tar med seg erfaring fra syv ledende energiteknologisystemer i Nordsjøregionen når det gjelder forretningsstrategi, metoder og teknologi innen sju områder: solcelleanlegg på taket, varmepumper i boliger, elbussflåte, hydrogenhub, energisamfunn og elektriske veisystemer.

USNs mål for prosjektet

Professor Mishra sier USN har som mål å integrere prosjektresultatene i regionale klimastrategiske veikart for næringsstøttekontorer og offentlige myndigheter. Dette innebærer å bruke forskningsresultater og pilotresultater i arbeidet med å lage regionale strategier for bærekraftig energiutvikling.

– USN vil arbeide for å utvikle kunnskap og ekspertise. Vi ønsker å samarbeide med partnere fra Nordsjøregionen for å utforme felles offentlige og private investeringsstrategier gjennom å tilpasse prosjektresultatene til regionale klimamål og investeringsprioriteringer. USN har som mål å være en regional leder innen finansiering av klimateknologi og løsninger for en bærekraftig og digitalisert energisektor.

BRAVE-partnerskapet

BRAVE (Business Readiness Acceleration for Innovative Regional Energy Ecosystems) forener lokale offentlige myndigheter, regionale næringslivsstøtteorganisasjoner, den private miljøteknologisektoren og anvendt forskning.

  • Rotterdam kommune, BRAVE Lead Partner, vil utvide sitt eksisterende regionale flaggskip-støtteprogram for oppstartsbedrifter med 10 millioner euro i nye investeringer, støttet av lokale investeringsorganisasjoner som InnovationQuarter og ICOS Capital.

  • Den franske klyngeorganisasjonen Pôle MEDEE og akseleratoren for bærekraftig omstilling, CD2E, skal rulle ut replikerbare investeringsmodeller for byen Amiens' lavkarbonbussflåte (elbiler og biodiesel) til en verdi av 130 millioner euro.

  • Malmö kommune vil samarbeide med utbyggere av sosiale boliger for å identifisere forretningsmodeller for å oppskalere investeringer på rundt 5 millioner euro i smarte lokale energisystemer.

  • Den nederlandske bedriftsstøtteorganisasjonen BOM skal kartlegge hvilke forretnings- og markedsforhold som kreves for å mobilisere nye investeringer på 30 millioner euro for å oppskalere et industrielt hydrogenknutepunkt i Brabant i Nederland.

  • Den flamske klyngeorganisasjonen Flux50 skal samarbeide med Antwerpen kommune og lokale energiselskaper for å bygge opp et investeringscase på 2 millioner euro for varmepumper til boliger med lav inntekt.

  • Hamburgs forretningsutviklingsbyrå Hamburg Invest planlegger å koble sitt Scaleup Landing Pad-program til neste generasjons investeringer for oppskalering av GreenTech-løsninger. Hamburg Invest planlegger å få støtte fra mobilitets- og logistikkonsulentselskapet LNC.

  • Aarhus kommune i Danmark vil kombinere private lån med offentlige garantier for å utløse 13 millioner euro i nye investeringer i 70 000 m2 kommunale solcelleanlegg på hustak.

De sju regionale økosystemene vil motta kommersiell utviklingsekspertise fra:

  • Klyngeorganisasjonene Cambridge Cleantech International og Cleantech Scandinavia, som har et nettverk av hundrevis av investorer og utøvere innen ren energi for å sikre at BRAVEs resultater spres over hele Europa.

  • Erasmus Center for Entrepreneurship, som vil bidra med akademisk entreprenørskapsekspertise til prosjektet og sørge for at BRAVEs resultater kommer små og mellomstore bedrifter til gode, samtidig som pilotens effektivitet måles.

  • Universitetet i Sørøst-Norge, som vil støtte utviklingen av investeringscase i BRAVE og utarbeide maler for investeringsmodeller som kan brukes over hele Europa i fremtiden.

Lær mer eller bli involvert i BRAVE

Vil du vite mer om BRAVEs investeringsøkosystemer og hvordan du kan bli involvert?

Kontakt: contact@braveenergy.eu

 

BRAVE er et Interreg Nordsjø-prosjekt som delfinansieres av EU.

Prosjektstart: Juli 2024

Brave Logo