Beste studentbedrift kan spare industrien for milliarder

Viser hodet til en studentene  med smartbrille på
INNOVASJON: Med programvaren Synapse og et par smartbriller vil panopticXR SB revolusjonere hverdagen til fagarbeiderne. (Foto: Fra videopitch)

De vil revolusjonere arbeidshverdagen til fagarbeidere med nye teknologiske løsninger. Ingeniørstudentene i panopticXR SB er kåret til beste studentbedrift ved USN.

Det er klart etter gjennomført regionmesterskap i studentbedrift for Telemark og Vestfold 4. mai. Over tjue studentbedrifter fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN) kjempet om priser under livesendingen på YouTube. 

panopticXR SB stakk av med seire og gode plasseringer i flere kategorier. Gjeveste er beste studentbedrift og gullbillett til NM-deltakelse 9. juni. 

– Utrolig gøy! Dette viser at innsatsen vi har lagt i bedriften er verdt det og reflekterer mulighetene vi har i fremtiden. Nå har vi rukket å lande litt etter feiringen og ser frem til å stille i NM. Vi er motivert for å stikke av med pallplasseringer også der, sier daglig leder Simen Holm Bakken.

Han og resten av temaet Andreas Tørre Haugen, Mikkel Andre Westvig Nilsen, Ole Kristian Omholt Saatvedt og Lutfu Even Ustun ble under sendingen overrasket på døra med vinnerpokalen. Førsteplass kvalifiserer direkte til NM, mens ved flere seire drypper noen gullbilletter på andre- og tredjeplassene. 

I NM deltar også Fenris Tools SB, Digiplus SB, SBtO SB, Tacoway SB, Vestire SB og SpråkSmart SB, som vant publikumsprisen.

Imponert jury

USN har siden 2004 god erfaring med å bruke studentbedrift som en del av studentenes studieprogram i samarbeid med Ungt Entreprenørskap. Hensikten er å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv. 

Juryen til kategorien beste studentbedrift besto av Kenneth Sjåvåg fra Sparebanken Sør, Tone Allum fra Vekst i Grenland, Ole-Henrik Olsen fra LO Vestfold og Telemark, Maja Foss Five fra Vestfold og Telemark fylkeskommune, Torunn Stavran Johansen fra R8 Property og Tor Erik Baksås fra EY. 

De var imponert over nivået på årets studentbedrifter fra USN, spesielt hovedvinneren panopticXR SB ved campus Porsgrunn. 

– Gjennom egen erfaring som fagarbeidere har studentbedriften tatt tak i en stor utfordring i fagarbeidernes hverdag. Bedriftens løsning på utfordringen vil spare industrien for store summer i milliardklassen nasjonalt og internasjonalt. Bedriften har knyttet mange kontakter og juryen har stor tro på at bedriften kan nå langt. Pitch, forretningsplan og panelintervju var bunnsolid, sa prisutdeler Kenneth Sjåvåg.

Halvfigur av daglig leder Simen tatt fra videpitchen deres.

Ingeniørstudentene i panopticXR SB går alle yrkesveien (y-vei) til bachelor elektroingeniør med spesialisering i informatikk og automatisering.

– Vi har fokusert på å være gode på alle deler av det å være en bedrift. Det er godt og se at hardt arbeid gir resultater. Seieren er en bekreftelse på at vi som team jobber utrolig bra sammen, sier Simen. 

LES OGSÅ: Derfor er det smart å ta ingeniørutdanning

Vil satse videre etter studiene

Simen, Andreas, Mikkel André, Ole Kristian og Lutfu møttes første gang på universitetet, og kan til sammen skilte med 22 års erfaring som fagarbeidere.

–  Vi vet hvor mye tid som går tapt hver arbeidsdag på å lete etter manualer og tegninger, forteller Simen, og illustrerer:

– Se for deg at en pumpe i en industriell fabrikk har stoppet og må repareres. For å starte reparasjonen, trenger fagarbeideren manualen som ligger i en perm i arkivet. Problemet er at arkivet har mange permer fylt med diverse dokumentasjon. Når fagarbeideren endelig finner det han eller hun trenger for å gjøre jobben, har tiden gått og mye frustrasjon skapt. Med programvaren vår Synapse og et par smartbriller ville dette vært en helt annen historie.  

Gutta i studentbedriften panopticXR i like hvite skjorter oppstilt på rekke med hendene bak ryggen.

panopticXR-teamet mener smartbriller er fremtidens viktigste verktøy, og utnytter mulighetene maksimalt. Synapse samler tegninger, logger, manualer og mye mer på én plass og gjør relevante dokumenter automatisk klart for fagarbeidere på stedet.

– Vi fjerner permene, papirtårnet og frustrasjon. Endelig kan fagarbeideren ha hendene ledige til å gjøre jobben raskere og tryggere. Med Synapse kan kunden spare utgifter på drift og vedlikehold, forteller Simen.

Etter studietiden ønsker teamet å fortsette samarbeidet med mål om å dra studentbedriften videre til et aksjeselskap.  

– Vi har samarbeidspartnere, potensielle kunder, veileder, familie og venner som heier oss videre. Målet med panopticXR er å bli en stor, norsk arbeidsplass som satser på nye og moderne løsninger, sier Simen.

LES OGSÅ: Søkertallene 2021: Over 20 000 vil studere ved USN

Årets vinnere i studentbedrift 

Her er vinnerne i regionmesterskapet for studentbedrifter Vestfold og Telemark, som arrangeres av Ungt Entreprenørskap: 

  • BESTE STUDENTBEDRIFT

1. panopticXR SB, campus Porsgrunn

2. Fenris Tools SB, campus Porsgrunn

3. SBtO SB, campus Bø 

4. Tacoway SB, campus Bø

5. Birk SB, campus Porsgrunn

  • BESTE HR

1. Fenris Tools SB, campus Porsgrunn 

2. panopticXR SB, campus Porsgrunn

3. Tacoway SB, campus Bø

  • GUNNAR KNUDSEN-PRISEN – BESTE INNOVASJON

1. panopticXR SB, campus Porsgrunn 

2. Digiplus SB, campus Notodden

3. Teoristokken SB, campus Notodden

  • BESTE SOSIALE ENTREPRENØR

1. SpråkSmart SB, campus Porsgrunn

  • BESTE MARKEDSFØRING

1. panopticXR SB, campus Porsgrunn

2. Digiplus SB, campus Notodden

3. Vestire SB, campus Bø

  • PUBLIKUMSPRISEN

1. SpråkSmart SB, campus Porsgrunn

Disse går videre til NM 

  • panopticXR SB. Utvikler fremtidsrettede løsninger og programvare for industri og bygg-automasjon slik at fagarbeidere kan fokusere på arbeidet, ikke alt rundt. 
  • Fenris Tools SB. Verktøyprodusent med smarte og innovative kvalitetsverktøy som skal gjøre hverdagen enklere for håndverkere og privatpersoner. Produktet Close-it er det komplette verktøyet for APK-klammeren. 
  • Digiplus SB. Ønsker å gjøre den digitale hverdagen mer sosial. Skape gode opplevelser digitalt for økt engasjement, motivasjon, læringsutbytte, trivsel, effektivitet, teambygging, tillit og samarbeid. 
  • SBtO SB. Utvikler løsninger for utvinning av næringsstoffer fra slambehandling ved oppdrettsanlegg.
  • SpråkSmart SB. Utvikler en spesialdesignet bok som hjelper personer med demens å bevare og opprettholde kommunikasjonen. 
  • Tacoway SB. Norges nye fastfoodkjede. Skal kommersialisere den norske fredagstacoen gjennom franchiselokaler i hele Norge.
  • Vestire SB. Utvikler en nettside som skal gjøre det lettere å finne klær som faktisk passer, uavhengig av kropsstørrelse.