Studentbedrifter kjemper om gullbillett

Gutta i studentbedriften panopticXR i like hvite skjorter oppstilt på rekke med hendene bak ryggen.
HARD KONKURRANSE: Andreas Tørre Haugen (til venstre), Simen Holm Bakken, Mikkel Andre Westvig Nilsen, Lutfu Even Ustun og Ole Kristian Omholt Saatvedt i panopticXR studentbedrift får hard konkurranse i regionmesterskapet 4. mai.

De bygger kompetanse på kreativitet, samarbeid og problemløsning. Nå skal studentbedriftene vise hva de er gode for i regionmesterskapet 4. mai. Gjeveste premie er gullbilletter til NM-deltakelse.

Gjennom å etablere egen studentbedrift, lærer studentene ved å gjøre, ta initiativ og bygge nettverk med etablert næringsliv. Nå er jakten på gullbillettene til norgesmesterskapet i gang.

Regionmesterskap i studentbedrift for Vestfold og Telemark arrangeres 4. mai. Over tjue studentbedrifter fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN) samles digitalt for å kjempe om gode plasseringer og gjeve priser. Høyest henger NM-deltakelse.

– Imponerende hvor mye studentene har fått til tross omstendighetene. De har virkelig jobbet godt gjennom hele året og tatt alt på strak arm, sier fagansvarlig for høyere utdanning Linda Skjelbred i Ungt Entreprenørskap Vestfold og Telemark. 

LES OGSÅ: Kåret til Norges beste studentbedrift 2020

Kompetanse ved å gjøre 

USN samarbeider med den ideelle organisasjonen om innovasjon- og entreprenørskapsarbeid, særlig gjennom studentbedrift. Det pedagogiske programmet i høyere utdanning gir studenter kompetanse om bedriftsetablering gjennom oppstart, drift og avvikling av egen bedrift.

En av studentbedriftene – panopticXR SB ved campus Porsgrunn – har allerede sikret seg en gullbillett til høstens landsfinale i VentureCup, som er Nordens største forretningsplankonkurranse for studenter. Studentens forretningsidé er utvikling av fremtidsrettede løsninger og programvare for industri og bygg-automasjon. 

– Det var først da vi møttes på universitet at vi endelig så mulighetene, og panopticXR ble stiftet. Som fagarbeidere startet vi alle innen industri og bygg, både som elektrikere og automatikere. Vi ønsker å revolusjonere arbeidshverdagen til fagarbeidere ved å ta i bruk nye teknologiske løsninger, forteller daglig leder og teknisk ansvarlig Simen Holm Bakken. 

Resten av teamet består av IT- og personalansvarlig Andreas Tørre Haugen, markeds- og kommunikasjonsansvarlig Mikkel Andre Westvig Nilsen, økonomiansvarlig Ole Kristian Omholt Saatvedt og produktansvarlig Lutfu Even Ustun. De går yrkesveien (y-vei) til bachelor elektroingeniør med spesialisering i informatikk og automatisering.

– panopticXR jobber mot en fremtid der informasjonen du trenger i arbeidet alltid er tilgjengelig og kommer automatisk opp i rommet du jobber. Med smartbriller vil brukeren ha en direkte kontakt med den digitale verden, og kan styre systemer rundt seg med en enkel bevegelse, forklarer Bakken.

Gjennom å drive egen studentbedrift får studentene brukt teoretisk kunnskap i praksis og oppleve hvordan markedet responderer på forretningsideen. En studentbedrift registreres i Brønnøysundregistrene som egen juridisk enhet, knyttes til en veileder ved studiestedet og en dedikert mentor fra arbeidslivet.

LES OGSÅ: Tidligere studentbedrift børsnotert 

Knivskarp konkurranse

Innen tolv måneder må studentbedriften avvikles og årsrapport leveres Ungt Entreprenørskap. Skjelbred forteller om et svært høyt nivå på årets studentbedrifter, her blir konkurransen knivskarp. 

– Studentene har vært aktive og deltatt med stort engasjement. Foruten undervisning i emnet på hver studieretning, har Ungt Entreprenørskap tilbudt kurs i digital synlighet, regnskapskurs og teamlederkurs. Her har det vært veldig stor deltakelse, forteller hun. 

Teamet i Silentium står på rekke i sorte klær utendørs og ser i kamera. Helfigur.

USN-studentene har levert bidrag i form av forretningsplan og videopitch, og juryen med representanter fra offentlig og privat arbeidsliv har gjennomført intervjuer og bedømt bedriftene. Koronakrisen har gitt mange av forretningsideene der studentene vil bidra med løsninger til å normalisere hverdagen igjen.

Under livesendingen 4. mai får studentene utdelt premier i kategoriene beste innovasjon, beste markedsføring, beste HR, beste sosiale entreprenør og beste studentbedrift. Juryen avslører hvilke sju bedrifter som premieres med gullbillett til NM-deltakelse 9. juni. I tilegg avgjør seerne hvem som får publikumsprisen ved å stemme på favoritten sin under sendingen.  

Gjennom årene har USN hevdet seg i NM og EM i studentbedrift. Herfra har de stukket av med gode plasseringer og vunnet årets studentbedrift nasjonalt og internasjonalt. Flere studentbedrifter er også blitt lønnsomme i det virkelige liv etter studietiden.

LES OGSÅ: Over 20 000 vil studere ved USN til høsten

Studentbedriftene som skaper magi 

Disse studentbedriftene deltar fra USN i regionmesterskapet i studentbedrift 2021.

Silentium SB, campus Porsgrunn. Vil skape en digital plattform om taushetsplikten for ansatte i helse- og sosialsektoren. 

Mutatis SB, campus Notodden. Fremme studenter og unge kunstnere ved å skape en plattform for promotering og nettverk.

KnitIT SB, campus Notodden. Utvikle en brukervennlig strikkeapp der nybegynnere og erfarne strikkere finner alt de trenger for å begynne eller forbedre teknikken sin. 

Teoristokken SB, campus Notodden. Visuell læring av skilt, gruppearbeid som læringsaktivitet, alternativ for dyslektikere.

SBtO SB, campus Bø. Utvikler løsninger for utvinning av næringsstoffer fra slambehandling ved oppdrettsanlegg.

Emil, Andre og Torstein står oppstilt på rekke utendørs og ser i kamera. Halvprofil.

Tacoway SB, campus Bø. Skal kommersialisere den norske fredagstacoen gjennom franchiselokaler i hele Norge.

Modul SB, campus Bø. Skal tilby praktiske og kreative oppbevaringsløsninger med en sterk miljøprofil og et minimalistisk design.

UV-C Desinfeksjonsløsninger SB, campus Bø. Utvikle et produkt innen desinfisering av overflater som et svar på covid 19-pandemien.

InitiatingArt SB. Nettside som skal motivere unge kunstutøvere til å utforske det selvstendige næringslivet og få dem inn i markedet.

NailedIt SB, campus Bø. Utvikle en automatisert kabelbanker for elektrikere og hobbyelektrikere. Skal effektivisere dagens kabelbankemetode.

Birk SB, campus Porsgrunn. Utvikle en mobilapp som hjelp og læringsverktøy for barn i alderen 7-12 år som har opplevd eller opplever vold i hjemmet. 

SpråkSmart SB, campus Porsgrunn. Utvikle en spesialdesignet bok som hjelper personer med demens å bevare og opprettholde kommunikasjonen. 

panopticXR SB, campus Porsgrunn. Utvikle fremtidsrettede løsninger og programvare for industri og bygg-automasjon slik at fagarbeidere kan fokusere på arbeidet, ikke alt rundt. 

MultiCorp SB, campus Bø. Tilby en totalpakke av tjenester som er essensielle for små og nyoppstartede bedrifter i konkurranse mot større bedrifter i markedet. Langsiktig mål å skape en helt ny måte å drive forretning på.

Natural Shine SB, campus Bø. Mål om å forenkle netthandling ved å koble kunder og leverandører sammen. Produktet baserer seg på en elektrisk tannsteinfjerner som selges igjennom dropshipping. 

Cloudframe SB, campus Notodden. Utvikle funksjonelle og estetisk fine vindusskjermer som får inn lys, men ikke er gjennomsiktige. Mål å bidra til mer privatliv uten å ofre sollyset.

Vestire SB, campus Bø. Utvikle en nettside som skal gjøre det lettere å finne klær som faktisk passer, uavhengig av kroppsstørrelse.

Digiplus SB, campus Notodden. Ønsker å gjøre den digitale hverdagen mer sosial. Skape gode opplevelser digitalt for økt engasjement, motivasjon, læringsutbytte, trivsel, effektivitet, teambygging, tillit og samarbeid. 

Fenris Tools SB, campus Porsgrunn. Verktøyprodusent med smarte og innovative kvalitetsverktøy som skal gjøre hverdagen enklere for håndverkere og privatpersoner. Produktet Close-it er det komplette verktøyet for APK-klammeren. 

Meles Studio SB, campus Notodden. Tilby grafisk design til nyoppstartede bedrifter eller bedrifter med behov for revitalisering av utdatert merkevare. 

StudentKlikk SB, campus Bø. Bidra med å hjelpe studenter med å skape et nettsamfunn av og for studenter hvor trivsel, helse og prestasjoner står i sentrum. Målet er å forbedre studenttilværelsen på tvers av høyere utdanningsinstitusjoner.

VibaDec SB, campus Bø. Produserer og distribuerer smittevernsystemer for bedrifter som livnærer seg av menneskers fysiske oppmøte. 

LES OGSÅ: Slik forberedes studietiden 

Dette er studentbedrift

  • Studentbedrift er et pedagogisk program som gir studenter kompetanse og kunnskap om bedriftsetablering gjennom ett år med oppstart, drift og avvikling av egen bedrift.
  • Regien har den ideelle, landsomfattende organisasjonen Ungt Entreprenørskap som leverer rammeverk og innhold. 
  • Studentbedrift planlegges og gjennomføres i samarbeid med universiteter, høyskoler og fagskoler som en del av studentenes studieprogram.
  • Hensikten er å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv. I tillegg får studentene en verdifull arena for trening og nettverksbygging gjennom regionmesterskap og norgesmesterskap i studentbedrift.
  • I år arrangeres regionmesterskap Vestfold og Telemark 4. mai og NM 9. juni.