Femti tusen i året til studier og idrett

 F.v: Synne Kristine Hamborg, Dennis Ryttar og Julie Simonsen Solberg.  Foto av dem
IDRETT OG STUDIER: F.v: Synne Kristine Hamborg, Dennis Ryttar og Julie Simonsen Solberg. (Foto: Jan-Henrik Kulberg)

Synne, Julie og Dennis satser seriøst på siviløkonom-studier og idrett, takket være Ringeriksstipendet.

Denne artikkelen ble først publisert 28.10.2019

Nysgjerrig på Ringeriksstipendet? Les mer om det på usn.no/ringeriksstipendet

– Det er fint å fokusere på noe annet enn hockey. Jeg har mye å gjøre som student, men på en annen måte enn da jeg hadde deltidsjobb. Studiene krever mindre fysisk, og det passer bra, sier Dennis Ryttar.

Fotball og hockey

I 2016 kom svenske Dennis til Norge for å spille for Ringerike Panthers, og i august ble han USN-student, takket være samarbeidet mellom regionalt næringsliv, USN og lokale idrettsklubber. 

Sparebank 1 Ringerike Hadeland støtter Dennis med femti tusen kroner i året.  Samme beløp får både Synne Kristine Hamborg og Julie Simonsen Solberg fra Hønefoss ballklubb.

Trener før og etter forelesning

De tre idrettsutøverne skal bruke fem år på å bli siviløkonomer på campus Ringerike, samtidig som de satser på idrettene sine. Hvert får de samme sum, så lenge de satser seriøst på studiene og idretten.

– Slik som forelesningene er lagt opp, har jeg mulighet til å trene både før og etter, sånn at jeg klarer to økter om dagen, sier Synne fornøyd.

LES OGSÅ: – Studiene gjør meg bedre i fotball (William Sell, Mjøndalen IF)

Samarbeider på studiet

Julie har fått et lite avbrekk fra fotballen på grunn av en kneskade i mai, men håper å være skadefri til sesongstart.

– Fordi jeg er skadet, styrer jeg mye av tiden min selv.

Hun og Synne henger mye sammen.

– Det er en stor fordel, fordi vi vet hvilken situasjon den andre er i. Det er veldig greit å kunne samarbeide. Hvis Julie har behandling, oppdaterer jeg henne på hva vi har gått gjennom på forelesning, sier Synne.

BRA FOR KLUBBEN: En fordel for Ringerike Panthers at spillere studerer, sier sportssjef Per Braxenholm. I bakgrunnen f.v: studieveileder Neringa Tullut, karriereveileder Live Rykkje Lindgård, student Dennis Ryttar.
Bra for klubben også

Dennis hørte om Ringeriksstipendet i februar. Han hadde tenkt på å studere i flere år, men visste ikke hva.

– Jeg hadde et møte med klubben, og det ble et spark i baken for meg, som førte til at jeg søkte.

Sportssjef i Ringerike Panthers, Per Braxenholm sier klubben har en egeninteresse i at Dennis studerer.

– Hvis du bare trener og spiller kamper er det mange timer du ikke har noe å gjøre. Da kan du havne på sofaen. Så for oss er det bra at spillerne har noe å gjøre ved siden av. Dennis har vært så ivrig at han til og med har sittet med laptopen og jobbet med studiene i garderoben, og oppå fruktbordet før kamp, sier han med et smil.

Studerer i hjembyen

Både Synne og Julie kommer fra Hønefoss. Synne visste at hun ville jobbe med tall.

– Men jeg ville ikke gi slipp på samholdet i laget, fordi det er så bra. Så oppdaget jeg dette studiet, og stipendet var en ekstra bonus, siden jeg allerede hadde planlagt å gå her.  

Julie sier hun hadde en plan om å bli siviløkonom.

– Også dukket dette opp. Det var en lagleder i klubben som la det ut på Facebook.

MØTE: Første møtet etter oppstarten. Rundt bordet, f.v: Markedssjef Dag Engen (Sparebank 1 Ringerike Hadeland), sportssjef Per Braxenholm (Ringerike Panthers), studieveileder Neringa Tullut (USN), karriereveileder Live Rykkje Lindgård (USN), student Dennis Ryttar), student Julie Simonsen Solberg, universitetslektor Terje Rolfsøn (USN, student Synne Kristine Hamborg .Kontaktpersoner på USN

I midten av oktober inviterte universitetslektor Terje Rolfsøn til det første møtet etter oppstarten, for å høre hvordan utøverne, klubbene og banken var fornøyd med ordningen. De tre utøverne har egne kontaktpersoner på USN Handelshøyskolen, og fikk beskjed om at det bare er å banke på døren, hvis det er noe de lurer på.

– Det er alltid bedre å få tillatelse enn tilgivelse. Husk på å avklare så fort som mulig, dersom det er noe som kolliderer med treninger eller kamper, så finner vi gode løsninger, sa Rolfsøn.

Vil ha med flere bedrifter

Markedssjef Dag Engen i Sparebank 1 Ringerike Hadeland var initiativtaker til stipendordningen. Han skal presentere modellen for næringslivet på Ringerike, og håper flere bedrifter blir med.

– En løsning er at flere bedrifter spleiser på et stipend. Vi synes dette er en veldig spennende modell, der vi også får tilgang på flinke studenter innen økonomi og ledelse, som kan tilbys sommerjobb eller andre oppdrag i banken.

Engen sier idrettsutøvere allerede er vant med å jobbe målrettet og seriøst.

– Det er veldig få som kan klare å leve av idretten sin.  Gjennom stipendet vil vi motivere utøvere til å studere på Ringerike. De får gode kontakter i næringslivet, som gjør at de kan få seg jobb og bli værende her etter studietiden også, sier Engen.

LES OGSÅ: Toppidrettsutøvere ved USN kan nå få 50.000 kroner i året

VIL UTVIDE: Markedssjef Dag Engen i Sparebank 1 Ringerike Hadeland vil utvide med flere stipender og flere bedrifter. T.v: student og fotballspiller Synne Kristine Hamborg .Foto
Tre nye plasser

Han vil tilby tre nye plasser fra Sparebank 1 Ringerike Hadeland i 2020, og håper det kan bli enda flere, dersom nye bedrifter blir med. Engen åpner også for at flere mindre idrettsklubber kan bli med, eller at enkeltutøvere kan søke.

– Ambisjonen er at vi skal være den landsdelen i Norge som er best på å kombinere idrett og utdanning. Det er nok ikke så mange andre som har gjort det på denne måten, sier Dag Engen.

LES OGSÅ: Toppidrettsstudent – toppidrettsutøver og student

Oppdatert april 2020:

Ringeriksstipendet og USN, campus Ringerike viderefører samarbeidet med lokale klubber og idrettslag. Er du idrettsutøver og vurderer studier ved USN, Campus Ringerike, har du mulighet til å søke på stipend på opptil 50 000 kroner per år.

Hvis du har utdanningsprogrammet, eller programmene med på listen over de ti studievalgene du søker ved opptaket, har du tiden fram til 1. juli til å avklare om du blir mottaker av et av Ringeriksstipendene.

Ta kontakt med Terje Rolfsøn, Terje.Rolfson@usn.no eller telefon 992 40 305, hvis du trenger mer informasjon.

Ringeriksstipendet

Er et samarbeid mellom USN og næringslivet, og gir idrettsutøvere mulighet til å studere ved universitetet, spille fotball for Hønefoss Ballklubbs kvinnelag eller ishockey for Ringerike Panthers og få utbetalt 50.000 kroner i året.

Det vil si at om du tar en bachelor- eller mastergrad, så kan du potensielt få utbetalt henholdsvis 150.000 eller 250.000 kroner.

Startet opp studieåret 2019/2020. Følgende parter er involvert så langt:

  • Sparebank 1 Ringerike Hadeland
  • USN
  • Hønefoss Ballklubb
  • Ringerike Ishockeyklubb

Planen er å utvide med flere sponsorer og flere idrettsutøvere/stipender i 2020.

Interessert i søke? Slik gjør du det:

  1. Du søker studier ved USN gjennom samordna opptak (husk søknadsfrist 15. april).
     
  2. Du prøvespiller for klubb, da enten Hønefoss Ballklubbs kvinnelag eller Ringerike Ishockeyklubb.
     
  3. En arbeidsgruppe med representanter fra USN, klubben og Sparebank 1 Ringerike Hadeland vurderer og innstiller kandidater.
     
  4. Velges du ut som en aktuell kandidat tilbys du «stipend» på inntil kr 50.000 pr. år, og hvis du takker ja blir du student på dagtid.
     
  5. Etter opptak må du søke Olympiatoppen om toppidrettsstatus innen 1. september, slik at du får en tilrettelagt studiehverdag ved USN.

Merk at stipendet vurderes årlig basert på din utvikling og prestasjon både på banen/isen og på universitetet.

Potensielle søkere oppfordres til å ta kontakt med USN og klubber så tidlig som mulig, og gjerne før frist for opptak.