Ferske lærere: – Slik oppstår magi i klasserommet

Bilde av lærerne Muhamed Boijic og Adrian Storleer Thorbjørnsen foran lærerstudentene.
HELT ÆRLIGE OM LÆRERLIVET: Muhamed og Adrian var invitert tilbake til campus Drammen for å møte USNs lærerstudenter. (Foto: Jan-Henrik Kulberg / USN)

Muhamed og Adrian er ferske lærere utdannet på USN, og fortalte lærerstudentene om det uventede og magiske som kan oppstå i klasserommet.

– Du har kanskje lagt en plan for timen, men så kommer elevene med et spørsmål de er veldig opptatt av. Hvis du bygger videre på interessen deres, og legger alt det planlagte litt til siden, kan det oppstå magi i klasserommet. Det kan være veldig nyttig for læringen, og elevene sitter igjen med en god følelse, sa Adrian Storleer Thorbjørnsen.

Juni 2024 var han nyutdannet grunnskolelærer fra Universitetet i Sørøst-Norge. Nå jobber han på Marienlyst skole i Drammen.  Adrian fortalte om livet som lærer, sammen med Muhamed Boijic, også han ferdig utdannet fra USN i fjor.

Muhamed er ansatt ved Gulskogen skole i Drammen. Han gav studentene et eksempel fra en time som handlet om energi.

– Elevene fikk lov til å lage en berg- og-dalbane i Minecraft, og ble veldig begeistret over det. Det gav oss mulighet til å snakke om energi i en sammenheng der de var veldig engasjerte.

Muhamed og Adrian var invitert til campus Drammen, sammen med rektorene på skolene sine og skoleledere fra Drammen kommune.

LES OGSÅ: Slik går det med de nye lærerstudentene

Overgang fra å være vikarlærer

De to ferske lærerne fortalte ærlig om utfordringene de har opplevd, men det var lett å skjønne at de stortrivdes i læreryrket. Begge to kjenner på et stort ansvar for elevenes læring. De fortalte om overgangen fra å ha vært vikarlærer under studiene, til å være fast ansatt kontaktlærer.

– Du møter foreldre med forskjellige krav til deg. Det kan være litt spennende, mildt sagt, men jeg forstår dem også. Jeg har en liten sønn selv, og når jeg leverer ham i barnehagen er jeg opptatt av at han skal ha det bra. Derfor er det viktig at vi forstår foreldre-perspektivet, og at de bare ønsker det beste for barna sine, sa Mohamed.

Plenumsbilde av lærerstudentene som hører på.

Arrangementet «Fra student til lærer» er helt nytt. Det ble ledet av praksisrådgiver Turid Bakke Kristiansen (USN) og seniorrådgiver Zeynep G. Bas (Drammen kommune).

Målet er å gi lærerstudentene et innblikk i livet som lærer i drammensskolen.

Rektorene Jon Espen Palm (Marienlyst skole), Marianne Dahl Haagensen (Gulskogen skole) og kommunalsjef Lillian S. Eilertsen har alle vært lærere en gang. De fortalte engasjert om et yrke der du egentlig aldri blir utlært.

Har aldri angret på lærerutdanningen


Jon Espen Palm: – Det gir meg veldig mye energi å vite at det vi gjør på skolen kan forandre liv. Det er magisk og vakkert, og det prøver vi på hver eneste dag. Jeg fatter ikke hvorfor lærerstudiet ikke er mer populært. Veldig mange av dere kommer til å gjøre en forskjell, og det finnes ikke noe bedre sted enn skolen å gjøre den forskjellen. 

Marianne Dahl Haagensen: – Vi har en stor og variert gruppe elever på skolen vår, en fin miks. Vi har levde liv, både hos elever og foreldre. Det smeller av og til, men det gjør det på veien til å få til noe.

Både de ferske lærerne og de to rektorene fortalte om hvordan man som nyutdannet lærer hele tiden har kollegaer rundt seg, som mentorer og som støttespillere. 

Kommunalsjef Lillian S. Eilertsen sa hun aldri har angret på lærerutdanningen.

– Jeg var ei usikker jente, men møtte en fantastisk lærer. Det snakkes mye om penger, men den aller viktigste ressursen er de ansatte. Det finnes et praksissjokk, men også hjelp å få på veien. For noen tar det litt tid å bli trygg i lærerrollen, men dere skal ikke stå alene.

LES OGSÅ: Jubler for ny bachelor i ungdomsarbeid og fritidspedagogikk

De to ferske lærerne, rektorene og kommunalsjefen på gruppebilde.

– Nyttig å høre hvordan det er å være kontaktlærer

Arrangementet var lagt opp for lærerstudenter på fjerde året, som snart skal inn i sin siste praksisperiode.

Ørjan Tallaksen fra Sandnes (GLU 1.-7) og Martin Korneliussen fra Solbergelva (GLU 5.-10) synes det var interessant å høre om erfaringene til Adrian og Mohamed, og hvordan de opplevde rollen som kontaktlærer.

– Det som de har opplevd er jo sikkert noe vi kommer til å oppleve også. Og det er nyttig å høre om hvordan det å være kontaktlærer er veldig annerledes enn å være vikar.

Begge to gleder seg til å begynne i lærerjobben om et drøyt års tid, og innrømmer at de er litt lei av å studere nå. Derfor blir det greit med et praksisopphold på Vestbygda skole i Skoger (Ørjan) og Børresen skole i Drammen (Martin).

Bilde av lærerstudentene Ørjan og Martin

Drømmer du om å bli lærer?

Å være lærer er spennende og givende. Du blir en viktig person i barn og unges hverdag, og kan engasjere deg i hvert enkelt barns faglige, personlige og sosiale utvikling. Det er en meningsfull jobb med mulighet til å påvirke og gjøre en forskjell.  

Vi tilbyr flere ulike lærerutdanninger – finn den som passer best for deg.