Jubler for ny bachelor i ungdomsarbeid og fritidspedagogikk

André Ruud og Pål Isdahl Solberg
PARTYHATTEN PÅ: André Ruud fra organisasjonen Ungdom og Fritid og Pål Isdahl Solberg fra Universitetet i Sørøst-Norge lanserte nyheten til stor jubel på landskonferansen for ungdomsarbeidere på Kongsberg. Foto: Morten Fredriksen/Ungdom og Fritid

– Dette har vi jobbet for i over 20 år, sier sentrale personer i feltet.

Styret på Universitetet i Sørøst-Norge (USN) akkrediterte 14. november det splitter nye tilbudet, en bachelor i ungdomsarbeid og fritidspedagogikk. Bachelorgraden skal dekke et økende behov for formell utdanning innen arbeid med ungdom i Norge.

– Dette er noe vi har jobbet med å få til i over 20 år, sier André Ruud, generalsekretær i Ungdom og Fritid, landsforeningen for fritidsklubber og ungdomshus.

– Dette bachelorprogrammet er en stor anerkjennelse av et helt fagfelt, og gir arbeidet som skjer på fritidsklubbene en helt ny legitimitet. En milepæl for det norske ungdomsarbeidet, sier Ruud.

Organisasjonen han leder representerer rundt 2500 ungdomsarbeidere og 100 000 ungdommer. 

LES OGSÅ: Fritiden er viktig for hvordan vi har det på jobben

Viktig for åpne møteplasser

Pål Isdahl Solberg, øvingslærer på USN, har også jobbet for å realisere studietilbudet i 15 år. Først som generalsekretær i Ungdom og Fritid selv, og senere som ansatt ved Universitetet i Sørøst-Norge. 

– Et fag som har ett bein i sosialpedagogikken og ett bein i kulturfag vil gi en type kompetanse som er spisset mot behovene ungdommen har på åpne møteplasser i dag, sier Solberg.

SOSIAL ARENA: Mange unge møtes gjennom gaming, men få voksne er her. Med god kompetanse til stede på åpne møteplasser der det spilles, kan man gjøre en jobb med å følge opp.

– Ungdom trenger hjelp og støtte i et byggende perspektiv, ikke kun forebyggende. Det er viktig å få mulighet til å utvikle selvstendighet i trygge rammer, særlig for dem som har få trygge voksne i livet sitt, sier han. 

LES OGSÅ: Utdanningene for deg som vi jobbe med barn og ungdom

– Feltet etterspør kompetanse

Norge mangler i dag en spesifikk utdanning som kvalifiserer fagpersoner til å møte ungdoms behov i fritidsklubber og sosiale fritidsarenaer rettet mot ungdommer. 

Utdanningen vil også gi kompetanse til stillinger innen miljøarbeid på skoler, som ungdomsarbeider og miljøterapeut innen frivillige organisasjoner eller som aktivitetsleder ved institusjoner for ungdom, inkludert boliger for enslige mindreårige flyktninger. landskonferansen for ungdomsarbeidere på kongsberg

– Dette tilbudet er på overtid. Feltet ber om det, de etterspør mer kompetanse. I tillegg peker en rekke utredninger og NOU’er i denne retningen, sier Solberg, som presenterte nyheten for flere hundre ungdomsarbeidere som var samlet til landskonferanse i Kongsberg i november. 

Han rapportere om god mottakelse og stor interesse fra både ungdomsarbeiderne selv og kommuneledere. 

LES OGSÅ: USN forsker på sosial bærekraft og redusert utenforskap

– Stor interesse allerede

Studieprogrammet for bachelorgraden, som er nett- og samlingsbasert, blir det den første og eneste i sitt slag i Norge.

Dekan ved fakultet for humaniora, idrett og utdanningsvitenskap, Per-Ludvik Kjendlie, nølte ikke med å ta med det glade budskap om bachelorgraden ut til kommuneledere han møter. Reaksjonene har vært udelt positive.DEKAN: Per-Ludvik Kjendli

– Det er stor interesse for dette unike tilbudet ute i kommunene. Jeg vet at denne kompetansen er etterspurt, og vi er glade for å kunne bidra med sterk fagkunnskap inn i dette feltet, sier Kjendlie. 

Studietilbudet vil åpne for søkere til studiestart fra høsten 2025. 

Bachelor i ungdomsarbeid og fritidspedagogikk erstatter nåværende årsenhet i ungdomskunnskap i Vestfold. Studenter som har tatt denne årsenheten kan få den innpasset som første studieår i den nye bachelorgraden.