Klar for rektorgjerningen

PIA TAR OVER FOR PETTER: Rektor Petter Aasen trer av og gir roret til ny rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson. Hun fikk overrakt en rektor-caps av studentleder Nora Rymoen Houidi.
PIA TAR OVER FOR PETTER: Rektor Petter Aasen trer av og gir roret til ny rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson. Hun fikk overrakt en rektor-caps av studentleder Nora Rymoen Houidi.

Pia Cecilie Bing-Jonsson har i dag sin første arbeidsdag som rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Det offisielle «maktskiftet» skjedde ved nyttår, men 2. januar var det nøkkeloverlevering med markering av overgangen fra én rektor til en annen.

Pia Cecilie Bing-Jonsson (47) overtar altså etter Petter Aasen, som til sammen har 16,5 år bak seg som rektor for USN og flere av institusjonene som universitetet er bygget på.

Merkedag for USN

Ved nøkkeloverleveringen takket Bing-Jonsson Aasen for at hun har fått "vokse opp under hans vinger" både som forsker, leder og USN-er.

– Dette er en merkedag for USN, men det er også en merkedag i livene våre, for deg og meg, sa Bing-Jonsson.

 – Takk for at jeg får stå trygt på det grunnlaget som du har lagt. Vi deler synet på hva vårt universitet skal være. Vi skal være samfunnsnyttige – særlig for den regionen der vi hører til.

Den ferske rektoren har tidligere uttalt at hun vil prioriterer utvikling av studieporteføljen, tverrfaglig forskning og tett samarbeid med studentene. 

EN NY DØR ÅPNES: Pia Cecilie Bing-Jonsson tiltrådte i dag som rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Studentene gleder seg

Studentleder for Studentdemokratiet i Sørøst-Norge Nora Rymoen Houidi var også til stede på rektors første arbeidsdag og kunne fortelle at jubelen stod høyt i Studentdemokratiet da de fikk vite at Pia ble USNs neste rektor.

– Jeg skrek så høyt i bilen da jeg fikk beskjeden at bilene rundt meg reagerte. Jeg gleder meg veldig til å samarbeide med Pia. Hun har fått til mye som dekan og jeg gleder meg til å se hva hun kan få til for hele USN, sa Rymoen Houidi.

Med over 17.000 studenter og rundt 1.900 årsverk er oppgavene mange. Pia vil bruke den første tiden til å reise rundt og bli kjent med de 20 instituttene fordelt på USNs campuser. Hun skal også sette sammen en ny ledelse og finne gode samarbeidsformer for sentrale aktører i universitetslandskapet.

LES OGSÅ: Ny rektor på USN

– Vi er på rett vei

Petter Aasen skal tilbake til det faglige arbeidet og hans fagfelt er utdanningspolitiske studier. Han ønsket Pia lykke til med det viktige arbeidet hun har foran seg og oppfordret henne til å holde fast ved det konseptet USN er bygget på.

– Vi har sammen etablert et fundament for det som i internasjonal sammenheng betegnes som et moderne, entreprenørielt universitet. USN er et regionalt forankret flercampusuniversitet som gjennom samspill skal være imøtekommende og svare opp. Vi er på rett vei, oppsummerte Aasen.

LES OGSÅ: Kraftløft for forskningen

Om Pia Cecilie Bing-Jonsson

Pia Cecilie Bing-Jonsson (47) er professor i helsevitenskap. Hun er utdannet sykepleier og har en doktorgrad på kompetansen til helsepersonell i norske kommuner. Hun har tidligere vært dekan og visedekan på fakultet for helse- og sosialvitenskap på USN, førsteamanuensis og høgskolelektor på samme sted.

Hun har en betydelig vitenskapelig produksjon, og er en aktiv deltaker i samfunnsdebatten, blant annet med blogg på Sykepleien.no.

Hun tiltrådte som rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge 1. januar 2024.