Kunsten å komme seg etter psykiske vansker og å leve med dem

kvinne lener hodet sitt i hendene. Illustrasjonsfoto
– Mennesker står sterkest sammen. Mennesker trenger mennesker, sier professor Bengt Karlsson i sin norskspråklige TEDxTalk om Recovery.

Se professor Bengt Karlssons TEDx Talk om Recovery og behovet for et paradigmeskifte innen psykisk helsehjelp.

Psykiske helseproblemer utgjør verdens største folkehelseproblem. FN oppgir dette kategorisk i tre forskjellige rapporter. Rapportene sier også at den psykiatriske modellen er utdatert og må erstattes. Ifølge FN er det behov for et paradigmeskifte.

Professor Bengt Karlsson– Det er her Recovery kommer inn, sier professor Bengt Karlsson, som leder Senter for psykisk helse og rus ved USN og har jobbet med Recovery i en årrekke.

Sammen med professor emerita Marit Borg – har han også begått fagboka Recovery.

Recovery betyr å komme seg fra psykiske vansker og klare å leve med dem.

– Dette er en tilnærming som tar utgangspunkt i oss som mennesker og levekårene våre. I Recovery ligger også et opprør mot å bli oppfattet og behandlet som syk og upålitelig fordi man har dårlig helse, sier Karlsson.

Les mer om Recovery på Senter for psykisk helse og rus ved USN

Bli kjent med potensialet i Recovery, og hør mer om de sentrale utfordringene som Karlsson har identifisert når det kommer til lykkes med Recovery-orienterte praksiser i det norske helsevesenet: Se Bengt Karlssons TEDx Talk om Recovery (han snakker norsk!)

Karlssons tale er også nominert til TEDx Idea Challenge, som finner sted 22. mai.

LES OGSÅ: Ønsker paradigmeskifte innen psykisk helsehjelp

TEDxUSNStudio

Bengt Karlssons TEDx Talk om Recovery er USNs første produksjon under TEDxStudio-lisens. Denne lisensen gjør det mulig for oss å produsere enkeltstående TEDx Talks uavhengig av TED-konferanser.

TED

TED er kjent over hele verden for sine konferanser bestående av korte, inspirerende og personlige foredrag som formidler "ideas worth spreading" med stor gjennomslagskraft.

TEDx

TEDx er uavhengig arrangerte TED-konferanser.

TEDxUSN

Vår første TEDx-konferanse ble holdt i november 2020. Den var en del av konseptet Countdown for å få i gang en global dialog om klimaløsninger fram mot klimatoppmøtet COP26 i Glasgow. Her finner du alle opptakene fra TEDxUSN.

LES OGSÅ: Knut Ivars tale om økosorg løftes fram på TED.com

LES OGSÅ: Populært budskap om kasting av klær på TEDxUSN

LES OGSÅ: Se alle talene fra TEDxUSN

LES OGSÅ: Virtuelt friluftsliv som et helsetiltak (TEDxDRAMMEN)