Vinterfestivalen: – En liten juvel!

GOD KOK: Festivalkro og dans i Gardsjordstoga onsdag kveld. Som hver onsdag på campus Rauland spilles det live musikk og danses fri folkedans. Denne gangen med tilreisende publikum fra fjern og nær. (Alle foto: Guro Danielsen/USN)
IRSK STJERNE: Irske Breandán de Gallái fra University of Limerick har vært frontdanser for Riverdance-forestillingen i en årrekke. Han har doktorgrad i irsk folkedans og leder universitetets bachelor- og masterprogram i faget. I år kom han til Rauland for å holde foredrag, opptre og ikke minst lære festivalgjengerne noen irske trinn.
BEGEISTRET: Rektoratet fra Universitetet i Sørøst-Norge fikk med seg åpningen og de første dagene av festivalen i nydelig vintervær. Rektor Pia Bing-Jonsson (t.v.) og viserektorer Stephan Hamberg og Heidi Ormstad.
STRIKKEDILLA: Kjempestort strikkeprosjekt på seks rundpinner går på rundgang på campus. - Rektor strikket også litt, forteller tekstilstudent Elise Rosseid, som her strikker med Sofie Dalheim.
GJESTER: Stian Roland (t.v) er ansvarlig for den kommende folkedans-bacheloren på campus Rauland og ønsket kolleger fra Universitetet i Limerick velkommen. Spellemannen Conor Caldwell (t.h) holder både kurs og foredag om irsk folkemusikk. Roísin Ní Ghallóglaigh holdt kurs i tradisjonelle irske "Sean Nós"-sanger og Breandán de Gallái underviser i irsk folkedans.
FRA ESTLAND: Gjengen fra Estonian Academy of Music and Theatre består av (t.v) Karoliina Kreintaal, Leanne Barbo, Marion Selgatt og Katariin Raska, de spiller fele, sang, munnharpe og kannel i estisk tradisjon. - Folkemusikk er blitt kult i Estland, mye fordi enkelte band er blitt veldig populære og spilles på radio, sier Kreintaal.
TRADISJON: Rauland International Hardingfele Intensive er en gjeng internasjonale hardingfelespillere som samlet seg denne uka på Rauland og spilte konsert.
FEST: God stemning på festivalkro i Gardsjordstoga. De laftede trebygningene på campus Rauland er slettes ikke bare til pynt, men derimot i flittig bruk.
ROCKA: Studenter fra årsstudium i musikk, kultur og mangfold i Vestfold fikk utfolde seg på scenen i Årestoga med litt andre toner enn folkemusikk.
BLUES: Studenter fra det unike blues-studieprogrammet på USN campus Notodden hadde også tatt turen til Rauland.

Folkemusikk og tradisjonskunst fra inn- og utland preget årets program på Rauland. – Dette må bare oppleves, mener rektor på USN.

– Dette er en liten juvel, som jeg håper enda flere oppdager, sier rektor for Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Pia Bing-Jonsson, som deltar på Vinterfestivalen for første gang.  

– Du forstår viktigheten av folkemusikk, tradisjonskunst, og kultur generelt, ved å tilbringe litt tid her. Det må oppleves!

Rektor har funnet veien til campus Rauland til åpningen tirsdag 11. februar, sammen med viserektor for utdanning Stephan Hamberg og viserektor for forskning Heidi Ormstad. Her tilbringer de flere dager og får deltatt på foredrag om folkemusikk og tradisjonskunst, og forhåpentligvis danset litt også.

– Det som skjer her på Rauland er relevant for alle, ikke bare miljøet her oppe. Dette er et helt spesielt sted å være, og å studere. Rauland gror litt fast i deg, og det er nok derfor så mange kommer tilbake hit, selv etter at de er ferdige med å studere, tror Bing-Jonsson. 

Det kan student Thea Myrjord Nordheim bekrefte. Hun organiserer lørdagens kappleik i forbindelse med festivalen – et høydepunkt for mange. I år kan de vente stort oppmøte. 

– Vi hadde et mål om 70 stykker, men det var så mange som ville komme at vi måtte utvide, forteller Norheim.

Nå venter de opp mot 100 danseglade til kappleiken, fra fjern og nær. 

– Mange tidligere studenter kommer gjerne tilbake for å delta på dette, og tar med seg folk fra sine miljøer. Da blir det mange, sier Thea.

LES OGSÅ: Blodklubb à la Rauland

Internasjonalt program

Vinterfestivalen på Rauland har fingeren på folkemusikkpulsen. Den stadig mer populære festivalen trekker folk fra hele verden. I år kommer riverdance-stjerner fra Irland og estlandske musikere. Blant annet. Den irske spellemannen Conor Caldwell, fra University of Limerick, holdt foredrag om irsk folkemusikk onsdag, og skal holde felekurs senere i uka.

irsk folkemusikkforelesning

– Årets program svinger skikkelig! sier festivalsjef Ingrid Hamberg, som har en ambisjon om å få folkemusikk og tradisjonskunst ut til nye publikumsgrupper, i tillegg til de som kjenner miljøet godt.

Som publikummer kan du være aktivt til stede på spennende kurs i tradisjonskunstteknikker eller pulserende dansegulv. Du kan også å sitte rolig og se på forestillinger i dans og musikk, eller nyte skuet av flott tradisjonshåndverk. 

festivalsjef rauland ingrid hamberg

For festivalsjef Hamberg er også utstillingen i tradisjonskunst en personlig favoritt. 

– Her får vi vist fram både prosesser og ferdige produkter i alle materialer vi underviser i her; tekstil, metall og tre, forteller hun. 

Festivalsjefen selv er en amerikaner fra Seattle. Ingrid Hamberg kom til Rauland for 16 år siden som følge av sin interesse for norsk folkemusikk. Siden har hun blitt her, utdannet seg videre, og er nå ansatt på Universitetet i Sørøst-Norges campus. I år styrer hun dessuten den store skuta som er Vinterfestivalen.

– Hvert år i uke sju får vi på Institutt for tradisjonskunst og folkemusikk leke og vise fram det vi liker best – nemlig folkemusikk, folkedans og tradisjonskunst, sier festivalsjefen

Flere av postene på årets program er artister som markert seg det siste året, blant annet på Folkelarm. Folkemusikksjangeren er i stadig utvikling, og klubbkonsepter fyller dansegulv, også i urbane strøk, med en moderne tilnærming til tradisjonsmusikken. Dette får vi også oppleve på Vinterfestivalen, blant annet gjennom konserten med kritikerroste Reolô. 

I tillegg blir det selvfølgelig også rotnorske tradisjonskunster som smiing, rosemaling, laging av treski, graving av fiskeskinn og fletting av neslefiber.

LES OGSÅ: Møt Raulands nye tradisjonsmeister

Høydepunkter fra programmet

  • Dans og foredrag fra irske folkedans-stjerner
  • Danseforestillingen Bill.Merk. Heil Ved (vant årets produksjon på Folkelarmprisen 2024).
  • Dansekonsert med Reolô (som inkluderer Anders Røine, vinner av Årets Folkemusiker).
  • Utstilling av studentarbeider i tradisjonskunst 
  • Kappleik og festkveld på lørdagen

collage av sceneoppsetninger folkedans

 

Vinterfestivalen på Rauland

Festivalen har vokst fram av Vinterkappleiken, etablert i 1990, som studenter på Årsstudium og Bachelor i folkemusikk ved Universitetet i Sørøst-Norge har på studieplanen.

I 2008 ble kappleiken omgjort til festival, og siden har arrangementet bare vokst i omfang og tiltrukket seg en økende mengde folk.

Folkemusikkscenen på Rauland er arrangør, i samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge. Festivalen er en møteplass der forskningsformidling av folkemusikk og tradisjonskunst er en viktig del av profilen. 

Se hele programmet her. 

Festivalen varer fra tirsdag 11. februar til søndag 16. februar