Tre år med barnehagelærerstudier, inkludert 100 dager praksis, nærmer seg slutten for kullet på 52 studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge, campus Porsgrunn. Fredag 4. april viste de fram noe av det de jobber med for barn, barnehager, medstudenter, ansatte og alle andre som ville komme og se.
– Vi ville vise litt av alt vi driver med her på utdanningen, sier Hilde Schau Johannessen.
Sammen med blant andre Heidi Brødsjø fra barnehagelærerutdanningen i Porsgrunn har hun planlagt og organisert den første fremvisning av studentarbeider i "expo"-form.
– Det er så gøy å se hvor mye spennende tematikk studentene tar for seg. Vi har også invitert samarbeidsbarnehager som bidrar med både utstilling og morsomme arbeidsstasjoner for barna som kommer, sier Heidi Brødsjø.
LES OGSÅ: 5 gode grunner til å bli barnehagelærer
Nyttig arbeid
Grupper med små barn i refleksvester strømmer inn dørene til Glassgata på campus Porsgrunn. Den lange gangen er fylt med 40 plakater om store og små problemstillinger innen barnehagearbeid. Det handler mye om språk, tillit og omsorg, men også om lek, tegning og inkludering.
Studentene er nylig ferdig med gjennomført praksis. For de fleste er bacheloroppgavene langt fra ferdige, de skal leveres først mot slutten av semesteret. Men det har vært en nyttig oppgave å skulle presentere prosjektet sitt på en plakat som forklarer hva det dreier seg om.
– Det var fint å få rydda litt i hodet for i forkant av denne utstillingen, sier Stine Pettersen Linjordet, som presenterer sin oppgave om tegning.
Jonas Halvorsen skriver oppgave om omsorg, og er veldig interessert i ledelsesaspektet ved utdannelsen sin.
– Jeg har lyst til å jobbe som pedagogisk leder i barnehage, men starter med den jobben jeg får, sier han.
– Det har vært veldig nyttig å lage presentasjonen til denne utstillingen. Det har gitt meg litt flere perspektiver som jeg tar med meg inn i det videre arbeidet, sier han.
LES OGSÅ: Flere veier til å bli leder i barnehage.
Erfaring gjennom lek
I tillegg til studentarbeidene viser utdanningen også fram forskning fra universitetets fagmiljø. Professor Teresa Aslanian stiller ut fotografier, som en del av sitt prosjekt om hvordan barn styrer egen læring gjennom lek.
– Det barn lærer aller mest av, er rett og slett å gjøre egne erfaringer, uten for mye involvering fra voksne, sier hun.
– Å erfare verden gjennom lek, ta på ting og få lov til å eksperimentere, det er slik de lærer å være et menneske i verden.
Aslanian er veldig glad for muligheten til å vise fram barnehagefeltet innenfra.
– Ofte blir omtalen av feltet veldig fjernt fra barns faktiske hverdag, som handler om vennskap og lek. Det får vi vist fram her, sier hun.
LES OGSÅ: Forskning på barnas kraft