Rektor til nye studenter: - Du skal være trygg på USN

Rektor Petter Aasen under studieåpningen på campus Ringerike. Foto: Jan-Henrik Kulberg
Rektor Petter Aasen under studieåpningen på campus Ringerike. Foto: Jan-Henrik Kulberg

I sin tale til de nye studentene tok rektor Petter Aasen opp metoo-kampanjen og beklaget at krenkelser og trakassering også skjer i akademia. - Skulle du oppdage noe sånt hos oss, ikke nøl med å varsle. Alle skal være trygge og føle seg inkludert som studenter på USN, sa rektor.

Den første offisielle åpningen av studieåret skjedde på campus Ringerike mandag 13. august. Siden har det gått slag i slag med åpninger på alle campusene. 
 
 
Rektor hilste dem på norsk og engelsk og ba om at de engasjerte seg i tiden de lever i, og i studenthverdagen både faglig og sosialt. Og etterpå serverte han dem universitetskake, for å markere at de nye studentene begynner på landets nyeste universitet.
 
- I en tid med store forandringer i samfunnet, endringer knyttet til bærekraftig utvikling og en polarisert og opphetet samfunnsdebatt, er danningsmandatet, kvalifisering av det offentlig ordskiftet og stimulering av den enkeltes engasjement viktigere enn noensinne.  Høyere utdanning er viktig for å hindre at samfunnsdebatten "fortvitrer", sa rektor.
 
Så ga han mikrofonen til rapperen Myra fra Bergen, som kom rett fra Øyafestivalen i Oslo, med lommene i militærbuksene fulle av terninger fra hovedstadsavisene. Sammen med de to andre jentene på scenen bød hun på grooves og tekster, som varmet godt nå som det har blitt litt kjøligere i luften.
MYRA på scenen på campus Ringerike under studieåpningen 13. august 2018. Foto: Jan-Henrik Kulberg

Til USN med master

Kristin Kvam (PPU i juridiske fag) og Tina Guddal (bachelor i jus) er to av årets nye studenter i Hønefoss. Begge har en master fra tidligere, og har valgt studium basert på faglig profil og nærheten til Oslo.  (PPU = praktisk-pedagogisk utdanning). 
 
- Jeg har en master jus/rettsvitenskap fra Universitetet i Bergen og vil gjerne jobbe med jus, men ønsker ikke å jobbe som advokat. Jeg vil heller bruke faget mitt innen noe med utdanning. Dette virket som et veldig godt tilbud, og med en PPU herfra vil jeg ha mange muligheter i yrkeslivet, sier Kristin fra Lillesand. 
 
Tina har en master i økonomi og administrasjon og jobber i Finanstilsynet.
 
- Jeg ser at det er mange juridiske problemstillinger i den nåværende jobben min, og vil gjerne ha mer kompetanse. Bachelor i jus på Ringerike passer bra, også fordi jeg bor og jobber i Oslo. Jeg har alltid likt å studere og opplevde aldri å bli skolelei, sier Tina som er innstilt på hard og målrettet jobbing med studiet ved siden av full jobb.

F.v: Kristin Kvam (PPU i juridiske fag) og Tina Guddal (bachelor i jus) er to av årets nye studenter på campus Ringerike. Foto: Jan-Henrik Kulberg

Nye muligheter med PPU

USN er en stor tilbyder av PPU-utdanninger, og søkertallene øker for hvert år. Dag Øyvind Lauvnes fra Kristiansand er blant dem som bruker PPU for å omskolere seg fra en fysisk krevende jobb.  Nå skal han endelig få fordype seg i religion og etikk, som er noe han alltid har vært interessert i. 
 
- Jeg opplever det som en luksus egentlig, og tror en undervisningsjobb kan passe for meg. Alderen og livserfaringen min gjør at jeg kanskje er litt tryggere enn om jeg hadde kommet rett fra videregående, sier Dag Øyvind, som også har en bachelor i historie fra tidligere. Nå må han bare finne seg et sted å bo, så han kan sjekke ut av hotellrommet i Hønefoss.

Dag Øyvind Lauvnes fra Kristiansand tar PPU for å omskolere seg fra en fysisk krevende jobb. Foto: Jan-Henrik Kulberg

- Ta vare på hverandre

På åpningsarrangementet ba studentdemokratiets campusleder Kristin Broen Falstad og studentsamfunnets nestleder Daniel Mannawarajan de nye studentene ta litt ekstra godt vare på hverandre. 
 
- Ensomhet er utbredt blant studenter, så ta kontakt og smil. Dersom du ser noen som er alene, inviter dem med. Alle blir glade for det, sa Kristin. 
 
- Vi jobber for dere, og for at studietiden skal være bra, med gode avtaler. «Fordel» er vårt mellomnavn, vi er jo studenter. Bli kjent med folk og ha det gøy når dere studerer, sa Daniel.

Studentdemokratiets campusleder Kristin Broen Falstad og nestleder Daniel Mannawarajan i Studentsamfunnet på campus Ringerike. Foto: Jan-Henrik Kulberg

Ambisiøse kommuner

Ordfører i Ringerike Kjell B. Hansen talte også for sine fremmøtte kollegaer i Hole og Jevnaker når han understreket de høye ambisjonene ringeriksregionen har for vekst de kommende årene, med kortere bilavstand til Oslo, ny ringeriksbane og en kraftig økning i folketallet.
 
- Det foregår en omstilling fra å være hovedsaklig industrikommuner til et mer akademisk miljø, både i privat og kommunal sektor. Det er veldig viktig med en campus som kan underbygge veksten vår, og vi er stolte av at dere har blitt universitet, sa Hansen.

Ordfører Kjell B. Hansen i Ringerike kommune. Foto: Jan-Henrik Kulberg

Prisutdelinger og begeistret banksjef

Tradisjonen tro ble det også overrakt priser til beste bacheloroppgaver og beste masteroppgave under åpningen på campus Ringerike. Studentene jobber for oppdragsgivere i ringeriksregionen, og mange av dem var på studieåpningen. 
 
- Vi har jobbet tett med USN i en årrekke, og det betyr utrolig mye for regionen at vi nå har fått et universitet. Vi får så mange bra ansatte herfra, og det morsomme er jo at en av prisvinnerne faktisk allerede har fått et engasjement i banken, sa Steinar Haugli, banksjef i Sparebank 1 Ringerike Hadeland, som sponset master-prisen.

Den gikk til Camilla Greftegreff Granvoll  og Anne Kari Elvestuen Hvamstad (sistnevnte på engasjement i banken). De har tatt sin master i økonomi og ledelse, med studieretningen strategi og kompetanseledelse

Pris til beste masterprosjekt gikk til f.v: Camilla Greftegreff Granvoll og Anne Kari Elvestuen Hvamstad. Til høyre for dem banksjef Steinar Haugli og dekan Hans Anton Stubberud ved USN Handelshøyskolen. Foto: Jan-Henrik Kulberg

Prisen for beste bacheloroppgave innen jus og ledelse gikk til Mathias Stenersen og Marcus Reite, og var sponset av  Advokatfirmaet Bentzen AS.
Prisen for beste bacheloroppgave innen IT og informasjonssystemer gikk til Bahaa Mohammed Fadhil, Eli Marie Myklebust, Mathias Mørk, Silje Mowatt og Marie Raae Stedje, og var sponset av Kartverket, Office Center, Dokumentpartner og Ringerike kommune.