Opplysingar for kandidatar tatt opp på ph.d.-programmet i kulturstudiar

Opptak på programmet

Om du har vært ansatt som stipendiat ved USN må du søke opptak som ph.d.-kandidat ved et ph.d.-program. Opptakssøknaden består av to deler: 1) et søknadsskjema og 2) en prosjektbeskrivelse. Prosjektbeskrivelsen skal være ca. 10 sider + litteratur. I tillegg må du vedlegger et master vitnemål til søknaden din.

Du må i tillegg søke om å få oppnevnt en hovedveileder og minst en medveileder. I tillegg til å vedlegge en kort CV for hver veileder må du sende inn en kort uttalelse om hvorfor de foreslåtte er relevante til ditt prosjekt.

Om du har gjennomført noen ph.d.-emner før oppstart ved USN kan du søke om å få disse godkjent. Normalt, og ifølge ph.d.-forskriften, skal et emne ikke være mer enn to år gammel. For hvert emne du ønsker å få godkjent må det vedlegges 1) en emneplan med pensum, 2) bevis om bestått emne og 3) en kort uttalelse på 1-2 setninger om hvordan emnet er relevant til nåværende prosjekt.

Gjennomføring

Studiepoeng og kurs

Det er vedtatt at ph.d.-programmet i kulturstudier har krav om 30 studiepoeng. Når det er sagt, står du selvsagt fritt til å ha mer enn 30 poeng. 20 av de 30 studiepoengene er obligatoriske.

Når det gjelder de tre obligatoriske kursene på programmet, kulturteori (7,5 stp), vitenskapsteori (7,5 stp) og metode (5 stp), har programmet følgende praksis: Kurset i kulturteori er obligatorisk og MÅ tas ved USN. Kurset i vitenskapsteori er obligatorisk og bør tas ved USN. Her kan det gjøres unntak hvis f.eks. en kandidat før opptak på programmet nylig har tatt et kurs i vitenskapsteori ved en annen utdanningsinstitusjon. Et kurs i metode på minst 5 studiepoeng er obligatorisk, enten ved USN eller et annet universitet. Metodekurset kan tas som individuelt lesekurs (emnekode 9209) ved ph.d. i kulturstudier, eller tilsvarende lesekurs/workshops for mindre grupper. Dersom du finner egnede kurs ved andre utdanningsinstitusjoner, står du fritt til å velge disse.

Du kan melde deg selv på ph.d.-emner ved USN via StudentWeb.

Eksterne kurs

Dersom du finner egnede kurs ved andre utdanningsinstitusjoner, enten dette gjelder metodekurs eller valgfrie emner, skal kurset godkjennes av programmet i forveien av kurset; det vil si at du må søke å få innpasset eksterne emner. Søknad om godkjennelse/innpassing sendes til programmet ved programkoordinator.

Deltakelse på seminarer

Det er en del av doktorgradsutdannelsen i kulturstudier å delta på minst tre ph.d.-seminar i løpet av studien. Det betyr ikke at alle vil ha anledning til å stille på alle seminarene. Det er viktig å presisere at ph.d.-seminar avholdes for å holde progresjonen oppe. Ph.d.-seminar arrangeres som studentsamling som finner sted hvert semester. Det oppfordres til at studentene foruten disse initierer lokale seminargrupper på campus der dere legger fram tekster ved behov.

Midtvegs- og sluttseminar
Alle kandidater skal gjennomgå et midtvegs- og sluttseminar med opponent. Dette er tiltak for å sikre framdrift og kvalitetssikre arbeidet underveis slik at kandidaten blir i stand til å levere i rett tid. Ph.d.-forskriften ved USN vektlegger at stipend kan trekkes tilbake dersom kravet til progresjon ikke opprettholdes, midtvegsseminar er derfor også en måte institusjonen kan sikre sine interesser. Midtvegseminaret avholdes når stipendiaten er ca. halvvegs i stipendiatperioden, normalt i tredje eller fjerde semesteret, og avholdes således uavhengig av hvor langt vedkommende har kommet i arbeidet. Kandidaten skal på dette tidspunktet få en vurdering av arbeidet som er gjort til nå. Seminaret blir en «offentlig» diskusjon med en opponent der også kollegaer og andre stipendiater kan komme. Det er programmet som arrangerer seminaret. Ekstern opponent blir honorert for sitt arbeid, og intern opponent/seminarleder får timer i arbeidsplanen.

Avhandlingen skal være 90% skrevet ved sluttseminaret, med innlevering i de påfølgende månedene. Ekstern opponent blir honorert for sitt arbeid, og intern seminarleder får timer i arbeidsplanen. Ved sluttseminar skal du stadfeste kurs og seminar du har deltatt i.

Internasjonalisering
USN ønsker at stipendiatene skal ut i verden. Dersom du ønsker utveksling til andre læresteder, ta kontakt med veileder og programkoordinator eller utvalgsleder.

Framdriftsrapport

Alle kandidater må rapportere om framdrift en gang i året, normalt om våren. Du blir tilsendt lenke fra Nettskjema for å fylle ut årets fremdriftsrapport når tiden kommer.

Permisjoner

Arbeidsgiveren din er ansvarlig for å følge opp med deg angående syke-, fødsels- og andre permisjoner. Du trenger ingen tillatelse fra programmet for lovfestede permisjoner. I etterkanten av en permisjon, vennligst be personal om å sende en bekreftelse av dette til programmet, sammen med din ny sluttdato. Fravær som skal gi grunnlag for forlengelse, må utgjøre minst to sammenhengende uker.

Det finnes en type permisjon hvor du skal få tillatelse fra programmet om å få.  Det kan gis permisjon for å gå inn i kortvarig vikariat i undervisnings- og forskerstilling, utenlandsstipend og liknende når dette kan skje uten å redusere framdriften med mer enn et halvt år i postdoktorprosjekt, doktorgradsutdanning. Du ville ikke få stipendiatlønn i perioden. I slike tilfeller kan ansettelsesperioden forlenges tilsvarende. Se Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat.

Programforlengelse

Når finansiering, det vi si ansettelsesperioden, går ut, må du søke om å forlenge programmet ditt ved å fylle ut en søknad om forlengelse. I tillegg må du vedlegge en detaljert skisse, enten måned for måned eller uke for uke, om hvordan du skal disponere tiden din inntil innlevering. Du bør ikke søke om forlengelse for mer enn 4-6 måneder om gangen. Utvalget skal vurdere din søknad i et vanlig utvalgsmøte. Forlengelse etter finansieringsslutt er ikke automatisk. Både du og hovedveilederen må tegne under på søknaden.

Avslutning

 

 

Nyttige formular

 

Opptak

Søknad om opptak

Prosjektbeskrivelse

Gjennomføring

Søknad om godkjennelse/innpassing av ekstern emne

Retningslinjer midtveisseminar

Retningslinjer sluttseminar

Stadfesting av kursarbeid og seminardeltaking

Søknad om forlenging av ph.d.-kontrakt

Avslutning