Hvordan kan vi skape tydeligere koblinger mellom undervisningen på universitetet og profesjonsutøvelsen i arbeidslivet? Kan bruk av video bidra til tettere oppfølging av akademisk lesing og legge til rette for kollektiv kunnskapsutvikling? ViP-prosjektet svarer på slike sentrale spørsmål for profesjonsutdanningene ved å utvikle en rekke videobaserte læringsaktiviteter for grunnskolelærerutdanningen (5-10) og jordmorutdanningen.

To delprosjekter

Videobasert kommunikasjon for læring og vurdering. Her arbeider vi med å styrke studentenes arbeid med selvstendig lesing, begrepsutvikling og faglig argumentasjon. Blant annet gjennom videolekser. Videolekser innebærer at studentene spiller inn korte refleksjonsvideoer om sin leseprosess som faglærer bruker som grunnlag for sine forberedelser. Vi prøver også ut videobaserte tankekart som metode for samarbeidslæring og kollektiv forberedelse til muntlig eksamen, og videoannotasjon for å knytte lærerstudenters diskusjoner og refleksjoner direkte til praksissituasjoner. Studentene våre vil møte slike arbeidsmåter i flere emner gjennom lærerutdanningen, og ViP-prosjektet skal bidra til å skape en helhetlig endring der læringsfremmende dialoger med og mellom studenter posisjoneres enda mer sentralt i utdanningen.

Conversation Analytic Role Play Method (CARM). Her får studentene i lærerutdanning og jordmorutdanning profesjonsspesifikk kommunikasjonstrening. Studentene kommer tett på reell praksis ved hjelp av autentiske og anonymiserte videoklipp fra deres eget profesjonsfelt. Verkstedene er basert på metodikken i Conversation Analytic Role-play Method (CARM) som ble utviklet av en av våre samarbeidspartnere, Elizabeth Stokoe (carmtraining.org). I verkstedene spilles autentiske klipp av replikk for replikk og stoppes ved profesjonsrelevante punkter i samtalen, som studentene så får mulighet til å reflektere rundt før de får se hva som skjer videre i samtalen. En viktig del av treningen handler om å bli bevisst hvordan ulike kommunikative valg påvirker det videre forløpet. Verkstedene i lærerutdanningen bygger videre på CAiTE-prosjektet utført i lærerutdanning, og vil ha ulike temaer som klasseledelse, muntlig eksamen og gruppeveiledning. CARM-verkstedet i jordmorutdanningen vil fokusere på samtaler med gravide i svangerskapsomsorgen.

Mål

ViP-prosjektet har som mål å styrke utdanningenes relevans gjennom systematisk og forskningsforankret refleksjon rundt praksissituasjoner. Dette er aktuelt for en rekke av universitetets profesjonsutdanninger. Prosjektet har en omfattende utviklingsdel, der vi skal arbeide med å utvikle og prøve ut disse arbeidsformene, i tillegg til dette er det lagt opp til en solid forskningsoppfølging med blant annet tre tilknyttede ph.d.-prosjekter. De neste tre årene vil denne nettsiden utvikles med veiledninger og forslag til konkrete lærings- og undervisningsaktiviteter, basert på funn fra den pågående forskningen og utviklingen.

Om prosjektet

VIP er et 3-årig prosjekt (2022-2025) finansiert gjennom Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse sitt Program for studentaktiv læring.

Relaterte forskningsgrupper:

 

Diku logo

 

Prosjektlogo: Videobaserte læringsformer i profesjonsutdanningen

Publikasjoner

Kontaktperson

Deltakere