Oppfinnsomme studenter hjelper bedrifter

Ordfører i Kongsberg på rekke sammen med ingeniørstudenter og arbeidsgivere på Krona
VISER INGENIØRKUNST: Ingeniørstudentene Ulrik R. Herø og Kasper W. Johnsen (til høyre) på campus Kongsberg har sammen med flere medstudenter levert bacheloroppgave på oppdrag for Kongsberg Defence & Aerospace. De fikk ros fra ordfører Line Spiten og prosjektingeniør Jonathan Bergius fra KDA (nr 2 fra venstre). (Foto: An-Magritt Larsen)
studentbedrift Jeta og fylkesordfører
STUDENTBEDRIFT: På campus Porsgrunn lærer fylkesordfører Sven Tore Løkslid noe nytt om støvproblematikk i tunneler av ingeniørstudentene Espen Larsen og Jonas Eiersland. (Foto: Guro Danielsen)
usn-studenter og stressman expo industriuka
IMPONERT OPPDRAGSGIVER I: På campus Porsgrunn har ingeniørstudentene Eline Randahl Norschau, Ken Lien og Jørgen Skifjeld Jensen levert bacheloroppgave på oppdrag fra Stressman. Sondre Luca Helgesen (til venstre) og Tom Ivar Aa. Kverndalen (til høyre) fra selskapet er imponerte. (Foto: Guro Danielsen)
Sondre, Lasse og Joachim foran personløfteren.
OPPGRADERT TIL 2025: På campus Vestfold har maskiningeniørstudentene Sondre Nordahl Engeness (til venstre), Lasse Hagejordet og Joachim Georg Østeng oppgradert denne personløfteren på oppdrag fra Reglo AS i Andebu. (Foto: An-Magritt Larsen)
Diana i halvfigur foran standen sin.
MASTEROPPGAVE: På campus Vestfold har Diana Alijagic skrevet masteroppgave innen cybersikkerhet og digitalisering i samarbeid med Jotron i Larvik. (Foto: An-Magritt Larsen)
Studentene viser frem hva de har utviklet og Arne Hestnes fra oppdragsgiver peker og ser imponert ut.
IMPONERT OPPDRAGSGIVER II: Arne Hestnes fra Kongsberg Discovery lot seg imponere over ingeniørstudentene Marthe Hellumsand, Heidi Nohr, Caroline Øverland, Mats Heggelund og Robin Heggelund på campus Vestfold. De har utviklet et system for robust autonomi under vann. (Foto: An-Magritt Larsen)
Didrik i hvit skjorte med bedriftslogo bak standen deres.
KAFFE: På campus Kongsberg har ingeniørstudent Didrik Aas Bergan sammen med medstudenter utviklet et overvåkingssystem for Semcons kaffetrakter. Oppdragsgiver er Knightec Group. (Foto: An-Magritt Larsen)
Robotarmen i front med studentene i bakgrunnen bak standen.
ROBOTARM: På campus Kongsberg har ingeniørstudent Sunniva Myrvang Eineteig har i bacheloroppgaven med flere ingeniørstudenter fra ulike disipliner utviklet en robotarm. Den kan identifisere og flytte ulike typer salatplanter. Oppdragsgiver har vært Hydroplant Technologies AS. (Foto: An-Magritt Larsen)
Truls, Atle og Gudmund på rekke og viser frem prosjektet sitt på standen.
KARBONPROSJEKT: På campus Porsgrunn viste Truls Kluften, Atle Hertz Nilsen og Gudmund Bakkevig Bjordal frem bachelorprosjektet sitt i elkraftteknikk. De har gått y-veien til ingeniør, og samarbeidet med ABB om prosjektet som tester isolasjonsegenskapene til CO2 for bruk i mellomspenningsanlegg. (Foto: Guro Danielsen)
Siv og Lise på stand viser frem på dataen til publikum
ROMFART: På campus Vestfold har maskiningeniørstudentene Siv Forsmo (til venstre) og Lise Trehjørningen undersøkt kombinasjoner av materialer for 3D-printing til bruk i romfartsindustrien. Oppdragsgiver har vært Kongsberg Defence & Aerospace. (Foto: An-Magritt Larsen)

Hva skjer når teknologistudenter får bryne seg på virkelige problemer? På USNexpo vises resultatene av hardt arbeid, skaperglede og tett samarbeid med næringslivet.

Tekst: An-Magritt Larsen og Guro Danielsen

Den store teknologimessen USNexpo er årets høydepunkt for avgangsstudentene på IT og ingeniør ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). 

Her presenterer studentene nye veier til samfunnsnyttig bruk av teknologi gjennom bachelor- og masteroppgavene sine. Publikum og bedrifter får oppleve skaperglede og ingeniørkunst på høyt nivå.

Mange av studentprosjektene er utviklet i tett samarbeid med lokalt næringsliv og industri, som stiller med reelle utfordringer, veiledning og praktisk innsikt. Når teknologistudenter får bryne seg på virkelige problemer, oppstår nye ideer, smarte løsninger og et glimt av fremtiden.

– Det er utrolig motiverende å få jobbe med et reelt prosjekt på oppdrag fra næringslivet. Det gir en helt annen mening til det vi lærer, og forbereder oss godt på yrkeslivet vi skal ut i, sier Ulrik Reichert Herø, nyutdannet maskiningeniør. 

LES OGSÅ: Gode jobbutsikter for ingeniører 

Samarbeid for nye løsninger

På oppdrag fra Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) har Ulrik og fem medstudenter utviklet et avansert dronesystem for å forbedre responstiden og beredskapen til nødetatene.

– Dette prosjektet gir oss en smakebit på hvordan det er å jobbe som ingeniør i virkeligheten, det er både lærerikt og inspirerende, sier Kasper Wigaard Johnsen, som er ferdig med bachelor til dataingeniør.

Prosjektingeniør Jonathan Bergius fra KDA er imponert over hva ingeniørstudentene har levert. 

–  For oss er samarbeidet med USN og ingeniørstudentene svært verdifullt. Dette dronesystemet er et godt eksempel på hvordan slike prosjekter kan bidra til både studentenes læring og vår egen teknologiutvikling, sier han. 

I stedet for å bruke interne ressurser eller hyre inn konsulenter, kan bedrifter samarbeide med USN og engasjere studenter til å gripe an utfordringer. Samarbeidet gir gjensidig verdi der bedriftene får testet nye konsepter, mens studentene får relevant erfaring og innsikt i arbeidslivet.

Ordfører Line Spiten (H) åpnet USNexpo i Kongsberg, og understreket betydningen av universitetet for byen og regionen:

– Å være vertskapsby for et universitet betyr mye, det tilfører både kompetanse, utviklingskraft og attraktivitet til hele regionen. Det er utrolig imponerende å se hva studentene har fått til og viser fram på USNexpo.

LES OGSÅ: Fornøyde studenter på USN

Oppfinnsomme studenter hjelper bedrifter

USNexpo er ikke bare en utstillingsarena, det er en viktig møteplass mellom næringslivet og studentene. Messen er en gyllen mulighet til å rekruttere engasjerte og dyktige studenter som er klare for å tre ut i arbeidslivet.

På campus Vesfold har maskiningeniørstudentene Lise Trehjørningen og Siv Forsmo også samarbeidet med KDA i bacheloroppgaven sin. Oppdrag: Å undersøke ulike kombinasjoner av materialer for 3D-printing til bruk i romfartsindustrien.

Siv og Lise på stand viser frem på dataen til publikum

Gjennom grundige tester har Lise og Siv kartlagt hvordan mekaniske, termiske og elektriske egenskaper påvirkes av ulike blandingsforhold, og bidrar dermed med kunnskap som kan bli viktig for fremtidens romteknologi.

På oppdrag fra Kongsberg Discovery har studentene Mats Heggelund (dataingeniør), Caroline Øverland (maskiningeniør) og Robin Heggelund, Marthe Hellumsand og Heidi Nohr (elektronikkingeniører) jobbet sammen om å utvikle et system for robust autonomi under vann.

– Studentene er utrolig dyktige, løsningsorienterte og kreative. De har levert et sterkt konsept som virkelig viser potensialet for videre utvikling. Gjennom studentprosjektene får vi testet ut nye ideer, samtidig som vi blir kjent med mulige fremtidige medarbeidere, sier Arne Hestnes, direktør for digital teknologi i Kongsberg Discovery.

Studentene viser frem hva de har utviklet og Arne Hestnes fra oppdragsgiver peker og ser imponert ut.

Diana Alijagic på campus Vestfold har skrevet masteroppgave innen cybersikkerhet og digitalisering i samarbeid med Jotron i Larvik. Hun har sett på hvordan prosessen for sikkerhetsoppdateringer kan utføres raskere for kommunikasjonssystemer brukt i flytrafikk.

– Jeg valgte å ta mastergraden ved USN fordi jeg hadde gode erfaringer fra bachelorstudiet her, og fordi det ligger i nærheten av der jeg bor. Å få jobbe med et konkret prosjekt har vært motiverende og utrolig lærerikt, sier Diana.

LES OGSÅ: Slik får du både lønn og erfaring under masteren 

Fikk stor oppmerksomhet 

I Porsgrunn fikk årets USNexpo et ekstra løft da den koblet seg på en rekordstor avvikling av Industriuka, som samler hundrevis av aktører fra næringsliv, industri og offentlig sektor.

USNs studentprosjekter og prisvinnende studentbedrifter viste seg fram i Porsgrunnshallen, side om side med de proffe aktørene.

maskiningeniørstudenter holder rør

Maskiningeniørstudentene Eline Randahl Norschau, Ken Lien og Jørgen Skifjeld Jensen fikk mye oppmerksomhet for prosjektet sitt.

Studentene har bygd, sveiset, testet og beregnet hva ulike dimensjoner rør og flenser tåler. Bachelorprosjektet er utført på oppdrag fra porsgrunnsbedriften Stressman Engineering.

– Jeg var utplassert hos Stressman som en del av studiene, så det var naturlig å spørre om en oppgave de ønsket løst, forteller Eline. 

Administrerende direktør Sondre Luca Helgesen hadde oppdraget klart. Selskapet hans leverer blant annet stressanalyser av rørsystemer. Teorien er at Kelloggsmetoden, som bransjen har brukt for å beregne dette siden 1950-tallet, er altfor konservativ. 

– Det betyr at det kan være store kostnader å spare for våre sluttkunder, som kjøper rørsystemer til industrien, forklarer Sondre. 

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid, lot seg imponere over studentprosjektene. I messehallen stoppet han opp ved studentbedriften Jeta. De vant regionmesterskapet for studentbedrifter tidligere i vår, og skal til NM i Oslo neste uke.

– Jeg har trua! Ta seieren hjem, sier fylkesordføreren, som er begeistret for koblingen mellom studenter og industri.

studentbedrift Jeta og fylkesordfører

LES OGSÅ: Desse tok pris i regionsmeisterskapet for studentbedrifter

Dette er USNexpo

USNexpo er en åpen teknologimesse som arrangeres hvert år i mai på campusene Kongsberg, Porsgrunn og Vestfold.

Her viser avgangsstudenter på IT og ingeniør frem bachelor- og masterprosjektene sine. 

En arena for skaperglede, kreativitet, nyskaping, ingeniørkunst, spennende og samfunnsnyttig bruk av teknologi. Betegnelsen Expo er forkortelse av engelsk exposition, «utstilling».