Trine Lise er Nordens første kvinnelige Donald-tegner

Side fra Donald-blad og portrett av tegneren, Trine Lise Normann.
ANDEDEBUT: Trine Lise Normann har sine første striper på trykk i norske Donaldblader nå i høst. Historiene tegner hun på det digitale tegnebrettet hjemme i Vesterålen.

Nordens første kvinnelige Donald Duck-tegner har tegnet hele livet. Men sin virkelige kreative oppvåkning fikk hun under kunststudiene på Notodden. 

At hun skulle ende opp som én av få illustratører som får lov til å formidle historier om den verdensberømte anda, kom overraskende på Trine Lise Normann (38).forsiden av donaldblad nummer 33_2024

Hun er den fjerde nordmannen noen sinne, og altså den første kvinnelige. Ikke bare i Norge, men i Norden.

Donald er et av Norges mest leste blader, med i overkant av 200.000 lesere per utgave. 

– Det begynner å gå opp for meg hvor stort dette er, sier nordlendingen på telefonen fra hjemmekontoret i Vesterålen. 

LES OGSÅ: Det perfekt studiet for deg som vil bli kunstner eller illustratør.

I Donald-bobla

Da hun fikk oppdraget å tegne Donald-historier for ett år siden gikk hun inn i en boble der hun konsentrerte seg om å bli god på å tegne den berømte anda. Etter hvert begynte hun å skjønne at hun hadde kommet gjennom et bittelite nåløye.

– Det kom overraskende på, men det er fryktelig kult, sier hun. 

Nå om dagen jobber hun med sin fjerde historie fra Andeby. 

Stripe fra donaldblad med Dolly og Donald

– Dette er så gøy! Trine Lise er superflink, skryter Marius Horn Molaug, som er redaktør for norske Donald Duck & co.

Tine Lise har brukt det siste året på å lære seg hvilke regler som finnes for tegneserien. For Donald må alltid se ut som Donald, selv om alle tegnere får ha sin egen stil. 

– Det er veldig kult å få lov til å tegne ham. Samtidig er det litt stress å vite hvor mange som følger med. Jeg synes det er sjarmerende med den klassiske stilen til for eksempel Carl Barks, sier Trine Lise.

LES OGSÅ: USN-studenter vant VM i autonome skip.

Utdannelsen åpnet en ny verden

Før hun studerte, hadde hun ikke omgitt seg med spesielt kreative miljø. 

– Jeg hadde tegnet hele livet, men bare for meg selv. Så jeg ville gjerne ha den erfaringen; å gå på et studie sammen med andre kreative folk og føle på hvordan det er, sier Trine Lise Normann. 

kunststudent på høyskolen i telemark

Som relativt voksen endte hun opp på Notodden i 2012, milevis unna hjemstedet i Vesterålen. Bacheloren i visuelle kunstfag og design, på det som den gang het Høgskolen i Telemark, åpnet opp en ny verden. 

– Det var en god erfaring. Jeg har ikke angret et sekund, sier hun. 

LES OGSÅ: Slik hjelper USN studentene med å lykkes. 

Nye teknikker og nye venner

Trine Lise var selvlært innen tegning før hun begynte studiene, og hadde utforsket digital tegning på egen hånd. Som en del av bachelorprogrammet fikk hun prøvd seg på nye, varierte arbeidsverktøy.digital tegning av donalt på cintiq tegnebrett

– Jeg tok i bruk mer analoge medier, som kritt og maling. Det likte jeg veldig godt, og har tatt det med meg videre. Det vekket noe i meg å gå på skole og holde med på forskjellige ting og møte andre kreative folk, sier hun.

Etter studiene på Notodden startet hun enkelpersonforetak og jobbet med diverse fargeleggingsoppdrag for andre. Hun hadde også gitt ut to tegneseriebøker før den prestisjefylte forespørselen fra forlaget Egmont kom. 

På sikt er drømmen å også fortsette med egne prosjekter. 
– Men akkurat nå er det 100 prosent fokus på Donald, sier Trine Lise.

LES OGSÅ: Studentbedrift fra USN til topps i NM.