Even Størkersen valgte seg bedriften Hemsedal Fjellsport da tiden kom for praksisperiode i forbindelse med bacheloren i friluftslivsveiledning på Universitetet i Sørøst-Norge.
– Jeg undersøkte mulighetene for å jobbe med og dyrke de friluftslivsaktivitetene jeg synes er mest spennende, forteller den aktive oslogutten.
Han endte opp med praksis i Hemsedal. Her får han drive med både klatring, ski og toppturer. Og da samboeren fikk seg jobb i kommunen, var valget lett.
– Da var det gjort, så nå flytter vi begge to! Det blir bra, sier Even.
LES OGSÅ: Slik er det å studere friluftsveiledning
Ett år ble til tre – og ny jobb
26-åringen studerte i Trondheim før han fant veien til Universitetet i Sørøst-Norge og campus Bø. Det begynte med en plan om å ta et årsstudium for å dyrke interessene sine og lære mer om friluftsliv, men endte opp med å bli mye mer.
– Jeg trivdes så godt på studiet at jeg fort skjønte at det måtte bli tre år i Bø. I utgangspunktet var ikke målet å jobbe med dette, men det endret seg etter at jeg oppdaget hvilket muligheter jeg har, sier Even.
Nå som han straks er ferdig med bachelorgraden sin, kan han se tilbake på tre år med unike erfaringer, både sosialt og faglig.
– Det har vært lærerike, utfordrende og morsomme år. En opplevelse jeg kommer til å huske, sier Even.
LES OGSÅ: Slik kan du bli brefører og klatreinstruktør.
Bygger vennskap og nettverk
Han trekker fram mulighetene til å utøve forskjellige typer aktiviteter som en stor fordel ved studiene i Bø. Både på fritida, men også som en del av utdanningen og det sosiale tilbudet på universitetet.
– Vi er mye ute på tur sammen, både dagsturer og lenger overnattingsturer. Da blir vi også veldig godt kjent, og det er tett samarbeid mellom medstudenter og veiledere, sier Even.
Studerer man friluftsliv, er det naturlig å møte mange andre med den samme grunnleggende interessen for det å være ute i naturen. Samtidig gir bachelorgraden et akademisk rammeverk som utvider perspektiv og kunnskap om faget. Ikke minst åpner det også opp noen muligheter for en karriere som bygger på det man kanskje trodde bare var en fritidsaktivitet.
– Universitetsgraden er i stor grad knyttet opp mot praktiske erfaringer. Sammen med teorien gir det en god balanse og et godt læringsgrunnlag. Vi har hatt obligatorisk praksis som en del av utdanningen, med mulighet for frivillig praksis hvis vi ønsker, forteller Even.
LES OGSÅ: Slik er det å studere på campus Bø.
Flytter til fjells
Selv jobbet han for Hemsedal Fjellsport i praksisperioden sin. Jobben med å guide grupper i forskjellige typer aktiviteter, fra aking til toppturer og klatring, viste seg å være et godt valg. Nå har Even fått jobb på samme sted, og flytter til Hemsedal etter at han er ferdig med bachelorgraden i friluftsliv.
– Det er kjempefint at vi gjennom studiene får en fot inn i arbeidsmarkedet. Det gir muligheter for å få kontakter og bli kjent med de ulike mulighetene som finnes, sier Even.
Nå flytter han til Hemsedal med samboeren og gleder seg til å jobbe med og dyrke fritidsaktivitetene han synes er mest spennende.
– Det gir stor verdi å få bryne seg på utfordringer som man kan vokse på og lære av, innenfor rammer som er trygge og relevante.
LES OGSÅ: Årsstudium i friluftsliv.