Master i optometri og synsvitenskap
Kongsberg - Deltid
Studieinformasjon
- Progresjon: Deltid
- Studiested: Kongsberg
- Studieopplegg: Samlingsbasert
- Søkekode: 5143
- Studienivå: Master
- Studiepoeng: 120
- Søknadsfrist: Utløpt
- Oppstart: Ikke fastsatt
- Undervisningsspråk: Engelsk
- Antall semester: 8
- Antall studieplasser: 20
Heltid eller deltid?
Studiet kan gjennomføres både på deltid og på heltid. Master i optometri og synsvitenskap er veldig klinisk rettet, og det vil være fordelaktig for deg å ta masteren på deltid og samtidig arbeide i en relevant bedrift (optometrisk praksis, sykehus eller lignende) ved siden av studiet. Dersom du ønsker å ta studiet på heltid, kan dette avtales med fakultetet etter opptak.
Hvorfor master i optometri og synsvitenskap?
En master i optometri og synsvitenskap vil øke din kompetanse som optiker, slik at du kan ta en utvidet klinisk rolle innen øye- og synshelse i samarbeid med andre profesjoner i helsevesenet. Det er et økende behov for optikere med spesiell kompetanse til å avdekke og behandle synsavvik hos barn. I tillegg er det en stadig økning i andel eldre i befolkningen, som øker behov for at optikere i større grad kan følge opp synssavvik og avdekke sykdomstilstander i øynene hos voksne.
Etter et år på masterstudiet i optometri og synsvitenskap har jeg fått masse kunnskap og inspirasjon som jeg tar med meg i min jobb som optiker. Etter hver samling på campus eller forelesning på zoom, sitter jeg igjen med kunnskap jeg får brukt allerede neste dag på jobb.
Begge fordypningene vil gjøre deg kvalifisert til å søke om bransjeintern spesialisering i Norges optikerforbund.
Dette lærer du
Du vil lære om tilpasning av spesielle kontaktlinser og videreutvikle dine ferdigheter og kompetanse innen klinisk optometrisk praksis.
Masteren tilbyr to ulike fordypninger, hvor hver av fordypningene har tre emner på 10 studiepoeng.
Du vil også lære om vitenskapelige metoder og forskningsetikk. En del av fordypningsemnene vil også inngå her i form av refleksjon og oppgaver.
Masteroppgaven vil gi deg kompetanse til å gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning. Masterprosjektet skal være forankret i den bedriften du er ansatt i, og skal gjennomføres der i samarbeid med fagmiljøet ved USN som tilfører den nødvendige forskerkompetansen.
Velg fordypning
Etter at du har startet på studiet velger du en av to fordypninger:
Ortoptikk og pediatrisk optometri
Fordypning i ortoptikk og pediatrisk optometri gir kompetanse til å undersøke og behandle barn, unge, voksne og eldre med ulike synsproblemer. Her får du også kompetanse til å utøve en utvidet synsutredning, og behandling i form av synstrening av barn, unge, voksne og eldre med okulomotoriske og perseptuelle synsvansker.
Fordypning i ortoptikk og pediatrisk optometri består av emnene "ortoptikk og pediatrisk optometri del 1 og 2" og "ortoptikk og synstrening".
Allmennoptometri
Fordypning i allmennoptometri gir deg kompetanse til å undersøke og behandle enklere sykdomstilstander i øyets fremre segment, og kompetanse til å kunne samarbeide og samhandle om undersøkelse og behandlingsoppfølging av enklere øyetilstander relatert til AMD, diabetes og glaukom. Du får også kompetanse relatert til visuell ergonomi og arbeidsplassoptometri.
Fordypning i allmennoptometri består av emnene "avanserte kliniske metoder, Bakre- og fremre segment" og "visuell ergonomi".
Hva slags jobb får du?
Fordypning i ortoptikk og pediatrisk optometri
Det er et behov for kompetanse i ortoptikk og pediatrisk optometri i private optometriske og oftalmologiske praksiser i hele landet. Både innen offentlig øyehelsetjeneste på sykehus og ved Statpeds fagavdelinger for syn. Du kan også etablere din egen private praksis der du for eksempel tilbyr utredning av synsfunksjonen, synstrening og jobber med annet helsepersonell, barnehage/skole, voksenopplæring og pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT).
Fordypning i allmennoptometri
Det er behov for kompetanse i allmennoptometri i private praksiser i hele landet samt innen offentlig øyehelsetjeneste på sykehus. Du kan etablere egen privat praksis der du for eksempel tilbyr utredning av øyehelse og synsfunksjonen i samhandling med andre profesjoner i helsevesenet. Du kan også jobbe med vurdering av visuell ergonomi og tilpassing av optiske løsninger for ulike yrkesgrupper for å optimalisere deres synsforhold.
Kontakt med arbeidslivet
Klinisk arbeid med pasienter er helt sentralt i utdanningen. Du vil få muligheter til å jobbe med pasienter både internt på universitetet og eksternt i privat eller offentlig praksis. Noen av emnene inkluderer obligatoriske praksisperioder på universitetet eller i offentlig praksis.
Studiet involverer mange eksterne forelesere med spesialkompetanse innen optometri og oftalmologi. Disse hentes fra private og offentlige virksomheter i Norge og i utlandet. Dette gir deg gode muligheter til å få bredde i ditt profesjonelle nettverk.
Videre utdanningsmuligheter
Med denne mastergradsutdanningen er du kvalifisert til å søke relevante doktorgradsstipendiat ved høyskoler og universiteter.
Fritak fra deler av studiet
Som kursdeltaker kan du søke fritak fra deler av mastergradsstudiet hvis du har fullført én eller flere av følgende utdanninger:
- Videreutdanninger i pediatrisk optometri og ortoptikk eller arbeidsplassoptometri.
- Annen relevant utdanning på masternivå eller høyere.
Se studieplanen for nærmere informasjon om hvordan studiet er bygget opp i moduler. Fullført modul 1 gir optikere med bachelorgrad fra HiBu/HBV/HSN fra 2012 eller senere muligheter til å søke om «Europeisk diplom i optometri og optikk».
Skaff deg internasjonal erfaring
Du kan ta deler av optometri og synsvitenskap i utlandet. Å studere eller ta praksis i utlandet kan gi deg mulighet til å utvide din internasjonale kompetanse, språkferdigheter, personlige egenskaper og omstillingsevne. Det kan også gjøre deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Vi har avtaler med utenlandske universiteter, høyskoler og praksisinstitusjoner tilpasset ditt studium.
Studieplan
En studieplan beskriver innhold, oppbygging og organisering av et studieprogram. Til hver studieplan er det knyttet emneplaner som beskriver de enkelte emnene. Her finner du også pensumlister. Nedenfor ser du en studiemodell som viser deg hvilke emner som går i de ulike semestrene. Fra studiemodellen finner du også lenker til de ulike emneplanene.
Studieplan for 2023 høstTilleggskrav
Studenter som skal delta i praksis eller klinisk undervisning må levere politiattest. Det er også krav til medisinsk testing hvis du har oppholdt deg i spesifikke land i tre måneder sammenhengende eller mer. Dette dokumenteres ved studiestart.
Opptakskrav
- Bestått bachelorutdanning i optometri eller tilsvarende, grunnleggende kontaktlinsekompetanse og kompetanse for bruk av diagnostiske medikamenter tilsvarende autorisasjonskrav for norske optikere. Du må ha karaktersnitt på minimum C eller bedre
- Autorisasjon til å praktisere som optiker i Norge
- Du må oppfylle språkkravene i engelsk
Poenggrenser ved forrige opptak: