– Kjernekraft er kommet på banen som et alternativ i energidebatten. Debatten har en tendens til å bli polarisert, og behovet for nøytral og lett forståelig informasjon om hva kjernekraft innebærer er stort, sier førsteamanuensis Elin Fjeld fra Universitetet i Sørøst-Norge.
Fjeld leder fagrådet sammen med kollega Thomas Øyvang. De to har merket en økende etterspørsel etter kunnskapsbasert og lett forståelig formidling av hva kjernekraft innebærer.
Behovet for økt kraftproduksjon for å møte klimamålene, fører til et behov for mer informasjon.
– Hvis folk vet mer, kan de lettere gjøre seg opp en egen mening. I dag er det mye synsing og rykter både høyt og lavt over lunsjbordene. Med denne rapporten håper vi å legge til rett for informerte standpunkter og beslutninger, både for folk flest, men også politisk, sier Thomas Øyvang.
LES OGSÅ: Sammen for energi, klima og miljø
Lettfattelig folkeopplysning
Fagrådet består av deltakere fra en solid og variert bakgrunn innenfor forskningsfelt som kan knyttes til kjernekraft og kraftsystemer. I tillegg til Universitet i Sørøst-Norge, tilhører bidragsyterne Universitetet i Bergen, NTNU, OsloMet/Sintef Industri, Universitetet i Oslo, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Institutt for energiteknikk.
– Dette er et område som er forsket mye på. Til den første rapporten har Fagrådet tatt utgangspunkt i to omfattende EU-rapporter om kjernekraft og bærekraft, som sammenfatter tilgjengelig kunnskap på temaet, sier Fjeld.
EU-rapportene er på mange hundre sider og med en ordlyd som ikke er så lett å forstå for folk flest. Fagrådet har sammenfattet konklusjonene og presenterer dem i en lettfattelig brosjyre på 24 sider, inkludert illustrasjoner og bilder.
– Fagrådet kommer også med våre egne vurderinger om rapportene fra EU og hva disse kan bety for kjernekraftdebatten i Norge, sier Fjeld.
LES OGSÅ: Samler krefter innen akademia og industri
Starter med bærekraft
Rapporten er den første i rekken av flere som skal ta for seg ulike temaer knyttet til kjernekraft, og informere om status på muligheter og utfordringer. Den første rapporten dreier seg om bærekraft.
– Om kjernekraft er et bærekraftig alternativ, er avgjørende for om det i det hele tatt kan vurderes. Derfor starter vi her, sier Elin Fjeld.
EU-rapportene konkluderer med at kjernekraft kan vurderes som en bærekraftig energikilde på linje med sol-, vann- og vindkraft. Denne konklusjonen bygger på omfattende livsløpsanalyser og vurderinger opp mot EUs kriterier for bærekraft.
– Rapportene fra EUs vitenskapspanel er grundige og faglig solide, men de har også visse begrensninger. Ingen energikilder er uten utfordringer med tanke på bærekraftskriteriene. Alle medfører kostnader for mennesker og miljø, og det er derfor viktig å veie fordeler og ulemper nøye for å sikre en bærekraftig energiomstilling, påpeker Fjeld.
Utover bærekraftperspektivet, mener fagrådet at undersøkelser av kjernekraftens potensielle rolle i Norges fremtidige energimiks bør inkludere en rekke andre problemstillinger. Disse vil rådet ta for seg i sine kommende rapporter.
LES OGSÅ: Kraftsamling for sikker strømforsyning