Hva forsker vi på?
Vi forsker på litteratur som et kulturbærende, kulturkarakteriserende og didaktisk fenomen. Litteraturbegrepet er for oss synonymt med den fiktive litteraturen (skjønnlitteratur), hybride sjangrer som beveger seg i gråsonen mellom fiksjon og virkelighet, samt verbaltekstlige og sammensatte litterære tekster. De litteraturdidaktiske spørsmålene vi arbeider med dreier seg om hva/hvilke tekster vi underviser i, hvorfor, hvordan og for hvem.
Perspektiver og temaer som gruppa jobber med:
- Litteratur og tverrfaglighet
- Litteratur og regionalitet
- Litteratur og historie
- Litteratur og minoriteter
- Litteratur og andre medier og ulike kunstarter
- Litteratur og affekt
- Litteratur og filosofi
Temagruppen Litteratur og film jobber spesielt med den affektive og multisensoriske dimensjonen ved litterære opplevelser og sammensatte tekster som film, animasjon, tegneserier og dataspill.
Prosjekter og samarbeid
Noveller i undervisning
Antologi hvor vi utforsker novellesjangerens mangfold og kompleksitet, med et mål om å belyse at noveller ikke kan reduseres til et sett med sjangertrekk i litteraturdidaktikken, og synliggjøre hvordan arbeid med noveller kan bidra til elevenes kritiske lesing.
Litteratur og videoessayet
Tverrfaglig prosjekt i regi av temagruppen Litteratur og film og i samarbeid med Aarhus Universitet som utforsker hvordan videoessayet kan fungere som en akademisk og pedagogisk ressurs i litteraturfaget. Se åpen CfP her.
Metaforer
En USN-podcast i ti episoder der Norunn Askeland og Magdalene Agdestein Wagner snakker om metaforene som er overalt i språket rundt oss. De gir konkrete eksempler på at metaforer virker både i politikk, reklame og terapi.