Sensorsystemer student med sensor i hånden

Master i sensorsystemer og innovasjon

Utforsk fremtidens muligheter med smarte sensorsystemer! Lær å designe og integrere avanserte sensorteknologier. Bli med og utvikle innovative løsninger for virkelighetens utfordringer innen helse, hav og miljø.

  • Søk opptak fra: 01. Feb 2025
Minn meg på søknadsfrist

Studieinformasjon

  • Studiested: Vestfold
  • Studienivå: Master
  • Progresjon: Heltid
  • Oppstart: Høst 2025
  • Studieopplegg: På campus
  • Studiepoeng: 120
  • Søknadsfrist: 15.04.2025
  • Søkekode: 7127
  • Antall semester: 4
  • Undervisningsspråk: Engelsk
  • Antall studieplasser: 10
Vis flere keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Hvorfor sensorsystemer og innovasjon?

Denne masteren gir deg avanserte ferdigheter innen sensorteknologi for å løse utfordringer innen helse, hav- og miljøovervåking. Dette programmet er ideelt for nyutdannede og fagfolk som søker spesialisering, og fremmer innovasjon i et raskt voksende felt.

Jeg er overbevist om at kunnskap om sensorteknologi er viktig for å finne gode løsninger for fremtidens samfunn og miljø. På USN blir du sett og hørt av foreleserne, og du kommer tett på arbeidslivet i løpet av studiet.

- Vanessa Skrede, student

Du vil lære å designe, utvikle og implementere smarte sensorer og systemer som interagerer med omgivelsene. Sensorsystemer har et bredt spekter av bruksområder, inkludert helse, velferd, miljøovervåking, smarte byer, kommunikasjon, energisystemer, maritim industri, autonome kjøretøy og mer.

Gjennom programmet vil du få muligheten til å utforske nye teknologier og applikasjoner for sensorsystemer. Dette kan innebære å utvikle nye sensorløsninger, finne nye måter å bruke eksisterende sensorer på, eller skape innovative systemer og teknologier som utnytter sensorenes fulle potensiale.

Vi ser også på hvordan sensorer effektivt kan integreres med andre teknologier og systemer for å møte virkelige utfordringer. Programmets fokus på innovasjon inspirerer deg til å utvikle nye løsninger og skape merverdi basert på din teknologiske kompetanse.

I masteroppgaven spesialiserer du deg på et selvvalgt område innen sensorsystemer. Eksempler kan være design og testing av en ny sensor, eller ved hjelp av programvare innhente og analysere data fra en eksisterende sensor.

Hva slags jobb får du?

Sensorsystemer er viktig for svært mange teknologibedrifter, eksempler er maritim teknologi, medisinsk teknologi, prosessindustri og mye annet. Noen bedrifter utvikler egne sensorer, andre lager systemer som henter inn data fra eksisterende sensorer og analyserer disse. Med denne masteren vil du være attraktiv for en karriere i disse selskapene. Du vil også ha et godt grunnlag for en videre karriere på universitet eller en forskningsinstitusjon, samt for å ta en doktorgrad. 

Eksempler på hva man kan jobbe med: 

  • Produktutvikling 
  • Forskning og utvikling 
  • Teknisk konsultasjon
  • Prosjektledelse
  • Produksjonsledelse
  • Utvikling av produksjonsteknologi 
  • Kvalitetsstyring 
  • Forretningsutvikling 
  • Markedsføring og salg 
  • Starte egen bedrift 

«Utvikling av sensorer er krevende, og derfor trengs spesialister. Denne masteren gir deg kompetansen som etterspørres i en raskt voksende bransje»

- Sindre Søpstad, leder for forskning og utvikling i Zimmer & Peacock AS

Kontakt med arbeidslivet 

I løpet av studiet får du mulighet til å besøke elektronikk- og sensorteknologibedrifter i nærområdet. I tillegg vil eksperter fra industrien være gjesteforelesere i utvalgte temaer.

Vi samarbeider tett med bedrifter og forskningsinstitusjoner både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Studieprogrammets fagmiljø har høy forskningsaktivitet, og masteroppgaver er ofte tilknyttet et forskningsprosjekt eller utføres i samarbeid med en bedrift.

Den gode koplingen til industrien og muligheten for nettverking gjør at flere av våre studenter får tilbud om deltidsjobb underveis i studiet.

Volt

Vi har vår egen linjeforening, Volt, som jobber for å skape et inkluderende studentmiljø blant ingeniør- og teknologistudentene ved campus Vestfold. Linjeforeningen arrangerer sosiale aktiviteter, seminarer og workshops og bygger broer til næringslivet gjennom bedriftsbesøk og karrieredager. Her er det gode muligheter til å bygge nettverk og forberede seg på fremtidige karrierer.

Videre utdanningsmuligheter

Etter endt masterutdanning, er du kvalifisert til å til å søke doktorgradsstudiet i teknologi ved USN. Du kan også søke doktorgradsstudier ved andre universiteter i Norge eller utlandet.

Skaff deg internasjonal erfaring

Du kan gjennomføre deler av studieprogrammet i utlandet. Å studere, gjøre masteroppgaven eller ha praksis i et annet land gir deg muligheten til å utvide din internasjonale kompetanse, språkferdigheter, personlige egenskaper og omstillingsevne. Dette kan også gjøre deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Vi har avtaler med utenlandske universiteter, høyskoler og praksisinstitusjoner tilpasset ditt studium.

Sensorteknologi

Sensorer kalles ofte datamaskinenes «sanseapparat». Moderne datamaskiner og mobiltelefoner henter informasjon om den virkelige verden gjennom sensorer for lyd (mikrofoner), lys (kameraer), bevegelse, temperatur og mye annet. Gode sensorsystemer er helt nødvendige i fly, biler og båter, i medisinsk avbildning, for inspeksjon av havet, og i prosessindustrien.

I denne studieretningen lærer du å designe og bruke forskjellige typer moderne sensorer, og hvordan signalene fra sensorene kan digitaliseres og omdannes til nyttig informasjon. Dette kan være høydemåleren i et fly, et medisinsk ultralydbilde, eller et kart over havbunnen.

Sivilingeniør

Denne studieretningen kvalifiserer deg for tittelen “Sivilingeniør”.

sensorteknologistudent med hjertesensor
studenter master i sensorsystemer og innovasjon

Studieplan

En studieplan beskriver innhold, oppbygging og organisering av et studieprogram. Til hver studieplan er det knyttet emneplaner som beskriver de enkelte emnene. Her finner du også pensumlister. Nedenfor ser du en studiemodell som viser deg hvilke emner som går i de ulike semestrene. Fra studiemodellen finner du også lenker til de ulike emneplanene.

Studieplan for 2025 høst

Studiemodell

Tilleggskrav

Det anbefales å ha minst 5 studiepoeng i elektriske kretser. Søkere som mangler dette, vil få muligheten til å ta elektriske kretser i første semester. 

Opptakskrav

Fullført og bestått bachelor i ingeniørfag basert på nasjonal rammeplan.

For alle søkere, kreves også følgende:

  • Minst 25 studiepoeng i matematikk
  • Minst 5 studiepoeng i statistikk
  • Minst 7,5 studiepoeng i fysikk

Søkere med videregående utdanning fra land utenfor Norden, må dokumentere nivåkravet i engelsk

 

Har du spørsmål?

Studenthistorier

Forskere sammen med representanter fra lokalt næringsliv, frivillige og politikere

Teknologi og samarbeid kan redde Oslofjorden

– Det er ikke vanskelig å redde Oslofjorden. Vi må bare frigjøre midler og iverksette tiltak.

biosensorteknologi student i lab

Dette er forskjellen på ingeniør og sivilingeniør

Studerer du teknologi på masternivå, kan du kalle deg sivilingeniør. Med 3-årig bachelor i ingeniørfag er du ingeniør.

Mathias tar master i Systems Engineering

Master med lønn – er det mulig?

USN har utviklet et unikt konsept der masterstudenter får lønn under utdanning. Ja, du hørte riktig! Du har muligheten til å jobbe i en interessant og anerkjent bedrift samtidig som du tar en mastergrad. Noe for deg?

Tidligere ingeniør ved USN

Dette tjener en ingeniør

Vil du bli ingeniør? Utdanningen er svært ettertraktet på arbeidsmarkedet og gir høy lønn. Sjekk hva du tjener som ingeniør.

Sindre tar mastergraden på drømmearbeidsplassen

Sindre tar industrimaster i mikro- og nanosystemteknologi mens han jobber hos Kongsberg Space Electronics. Han mener flere burde få øynene opp for den gullkantede ordningen.