I oktober 2023 kom nyheten om at Sparebankstiftelsene bevilger 24 millioner til forskning ved Universitetet i Sørøst-Norge.
12 millioner av disse skal primært gå til å utvikle entreprenørskap og regional innovasjon i Buskerud, Telemark og Vestfold.
USNs forskere, sammen med eksterne partnere, ble invitert til å søke. Forskningsprosjektene skal være samarbeid mellom USN og regionale offentlige og private entreprenørerielle innovasjons- og gründermiljøer.
De fem som har fått støtte til videre forskning, etter tildelingen i juni 2024, er:
- Jan Velvin og Rebecca Stirzaker med prosjektet "RØIM, regionale innovative entreprenørielle økosystemers mapping".
- Are Branstad med prosjektet "Helsenæringens entreprenørielle økosystem".
- Glenn A. Hole med prosjektet "Strategiske intervensjoner for økt innovasjon: Anvendt vitenskap som katalysator for økt dynamisk entreprenørskap".
- Steinar Aasnæss for prosjektet "MYE, manage your ecosystem".
- Jon H. Ulvensøen for prosjektet "Kompetansemegling - hva nå".
Arbeidsgruppa fikk inn mange søknader, og har rangert dem i samarbeid med styringsgruppen for Sparebankstiftelsens midler, bestående av dekan ved USN Handelshøyskolen og TNM.
Hvert prosjekt innvilges 500.000 kroner.
– Lærer av hverandre
– Vi tror dette er gode prosjekter som skal koble vårt fagmiljø med regionale partnere. Sammen skal vi skape nye perspektiver og muligheter for framtida, sier Thomas Brekke.
Målet er å utvikle og styrke regionale innovasjon- og entreprenørskapssystemer som kan stimulere flere suksessfulle oppstartsbedrifter.
– Dette er en spennende mulighet til å kunne sette av tid til å få kunnskap om og forstå et felt vi ikke vet nok om i dag, sier han.
Brekke, sammen med resten av arbeidsgruppa bestående av Harald Hasleberg og Lars-Cyril Blystad, forteller at målet også er at de kommende forskningsprosjektene skal bygge sterkere bånd mellom næringsliv, politiske organer, offentlig administrasjon og akademia.
– Vi har mye å lære av hverandre, både når det kommer til perspektiver og innovasjon. Tanken er at prosjektet skal gi bedre forhold for oppstartsvirksomheter her i regionen, sier Brekke.
Slik lød utlysningen
Utlysningen hadde som mål å beskrive tre problemstillinger. Forskningsprosjektet skal være et bidrag til å besvare én av disse:
- Hvordan stimulerer eksisterende initiativer for klynge- og entreprenørnettverk produktivt entreprenørskap i regionen?
- Hvilke entreprenørielle økosystemer finnes, hvordan fungerer disse og hvordan stimulerer de produktivt entreprenørskap i regionen?
- Hva kan disse formelle og uformelle systemene lære av hverandre og hvordan kan vi, basert på dette, gjennomføre aktiviteter som fremmer produktivt entreprenørskap?