5 prosjekter kobler forskning og regionalt næringsliv

Lyspære i åker med en grønn spire
GODE IDEER: Ved å koble sammen forskningsmiljø og regionalt næringsliv kan innovative løsninger oppstå.

Etter overveldende respons, er nå fem prosjekter tildelt forskningsmidler fra Sparebankstiftelsene.

I oktober 2023 kom nyheten om at Sparebankstiftelsene bevilger 24 millioner til forskning ved Universitetet i Sørøst-Norge.

12 millioner av disse skal primært gå til å utvikle entreprenørskap og regional innovasjon i Buskerud, Telemark og Vestfold. 

USNs forskere, sammen med eksterne partnere, ble invitert til å søke. Forskningsprosjektene skal være samarbeid mellom USN og regionale offentlige og private entreprenørerielle innovasjons- og gründermiljøer. 

De fem som har fått støtte til videre forskning, etter tildelingen i juni 2024, er:

  • Jan Velvin og Rebecca Stirzaker med prosjektet "RØIM, regionale innovative entreprenørielle økosystemers mapping".
  • Are Branstad med prosjektet "Helsenæringens entreprenørielle økosystem".
  • Glenn A. Hole med prosjektet "Strategiske intervensjoner for økt innovasjon: Anvendt vitenskap som katalysator for økt dynamisk entreprenørskap".
  • Steinar Aasnæss for prosjektet "MYE, manage your ecosystem".
  • Jon H. Ulvensøen for prosjektet "Kompetansemegling - hva nå".

Prosjektgruppe på USN samlet rundt bord på møterommet, to deltakere på skjerm

Arbeidsgruppa fikk inn mange søknader, og har rangert dem i samarbeid med styringsgruppen for Sparebankstiftelsens midler, bestående av dekan ved USN Handelshøyskolen og TNM.

Hvert prosjekt innvilges 500.000 kroner.

– Lærer av hverandre

– Vi tror dette er gode prosjekter som skal koble vårt fagmiljø med regionale partnere. Sammen skal vi skape nye perspektiver og muligheter for framtida, sier Thomas Brekke.

Portrett av Thomas Brekke

Målet er å utvikle og styrke regionale innovasjon- og entreprenørskapssystemer som kan stimulere flere suksessfulle oppstartsbedrifter. 

– Dette er en spennende mulighet til å kunne sette av tid til å få kunnskap om og forstå et felt vi ikke vet nok om i dag, sier han.

Brekke, sammen med resten av arbeidsgruppa bestående av Harald Hasleberg og Lars-Cyril Blystad, forteller at målet også er at de kommende forskningsprosjektene skal bygge sterkere bånd mellom næringsliv, politiske organer, offentlig administrasjon og akademia.

– Vi har mye å lære av hverandre, både når det kommer til perspektiver og innovasjon. Tanken er at prosjektet skal gi bedre forhold for oppstartsvirksomheter her i regionen, sier Brekke.

Slik lød utlysningen

Utlysningen hadde som mål å beskrive tre problemstillinger. Forskningsprosjektet skal være et bidrag til å besvare én av disse:

  1. Hvordan stimulerer eksisterende initiativer for klynge- og entreprenørnettverk produktivt entreprenørskap i regionen?
     
  2. Hvilke entreprenørielle økosystemer finnes, hvordan fungerer disse og hvordan stimulerer de produktivt entreprenørskap i regionen?
     
  3. Hva kan disse formelle og uformelle systemene lære av hverandre og hvordan kan vi, basert på dette, gjennomføre aktiviteter som fremmer produktivt entreprenørskap?

 

Dette er sparebankstiftelsene 

Sparebankstiftelsene er største eiere av SpareBank 1 Sørøst-Norge, og deler av bankens overskudd ved å gi tilbake til lokalsamfunnet.

Sparebankstiftelsene støtter lokale prosjekter som skaper engasjement, har verdi over tid – og som er til nytte og glede for mange.

Breddegaver er mindre beløp som gis til ordinær drift av lag og foreninger med frivillige ildsjeler, mens prosjektgaver gis til planlagte tiltak med kostnads- og finansieringsbudsjett.

Forskning på «entreprenørskap og økt regional innovasjon» får 12 millioner kroner fra: 

  • SpareBank1 stiftelsen BV
  • Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg
  • Sparebankstiftelsen Telemark
  • Sparebankstiftelsen Nome

Forskning på «sosial bærekraft og redusert utenforskap» ved USN er også tildelt 12 millioner fra stiftelsene.

Strategiske forskningsområder

Fem strategiske forskningsområder vil prege USNs forskning de neste fire årene.

  • Energi, klima og miljø
  • Regional verdiskapning 
  • Oppvekst, tilhørighet og livsmestring
  • Fremtidens helse og velferdstjenester
  • Demokrati, samfunnsorganisering og styring