Sosial bærekraft og redusert utenforskap (SOBRU)

en gruppe mennesker med vann i bakgrunnen. foto
SOBRU-MEDLEMMER: Bak fra venstre: Magnus Nordmo, Lars Bauger, Eva Lill Fossli Vassend, Knut Tore Sælør og Tommy Langseth. Foran fra venstre: Terese Wilhelmsen, Catharine Elizabeth Strimas, Kjersti Røsvik, Vibeke Krane, Mona Sommer og Hilde Svrljuga Sætre. Kopirett: USN

Sparebankstiftelsene og USN samarbeider om en fireårig forskningssatsing på sosial bærekraft og redusert utenforskap.

Utenforskap, altså at større befolkningsgrupper ikke kommer inn i arbeid og sosiale fellesskap, er en stor utfordring generelt og spesielt i Vestfold og Telemark. I disse to fylkene er tallene for utenforskap høyere enn snittet på landsbasis. 

På tross av mye oppmerksomhet om temaet er det usikkert hvorfor denne regionen har en høyere rate for utenforskap enn andre deler av landet. En problemstilling dette prosjektet forfølger er å utvide kunnskapsgrunnlaget om hvorfor det er slik – for i neste omgang å kunne utvikle mer effektive virkemidler mot fremtidig utenforskap.

En mengde faktorer vil inngå i kunnskapsgrunnlaget, slik at vi også får bedre kunnskap om hvorfor det er forskjeller mellom forskjellige områder og lokalsamfunn.

Målsettinger

  • utvikle kunnskapsgrunnlag om hvorfor regionen vår har store utfordringer på området utenforskap
  • utvikle mer effektive virkemidler mot fremtidig utenforskap
  • utforske lokaler forskjeller i et lokalsamfunn
  • utvikle kunnskap om hvordan frivillige organisasjoner og sosiale entreprenører kan redusere utenforskap

De ulike målsettingene blir dekket gjennom forskning i ulike arbeidspakker. Hver arbeidspakke vil ha en arbeidspakkeleder som koordinerer arbeidet og rapporterer til prosjektleder.

Arbeidspakker

Arbeidspakke 1: Utvikle kunnskapsgrunnlag om hvorfor regionen har store utfordringer på området + Utforske lokaler forskjeller i et lokalsamfunn

Leder: Lars Bauger

Forsker: Magnus Nordmo

I denne arbeidspakken vil vi utforske sammenhengen mellom sosioøkonomiske forskjeller og  opplevelse av ensomhet og utenforskap i regionen. Det vil også være aktuelt å utforske beskyttelsesfaktorer som kan beskytte mot utenforskap. Videre vil det være aktuelt å se på sammenhenger mellom ulike andre faktorer som kan ha betydning for utenforskap og lokale forskjeller i regionen.
 

Arbeidspakke 2: Utvikle kunnskap om hvordan frivillige organisasjoner og sosiale entreprenører kan redusere utenforskap

Leder: Catharine Elizabeth Strimas

Forskere: Kjersti Røsvik, Knut Tore Sælør, Eva Lill Fossli Vassend, Tommy Langseth

I denne arbeidspakken vil vi utforske effekter og virksomme faktorer ved ulike prosjekter som arbeider mot utenforskap i regionen. Det vil være aktuelt å anvende både kvalitative og kvantitative tilnærminger. Aktuell tilnærming vil være intervjuer med ansatte og frivillige i prosjektene, ansatte i kommuner, samarbeidspartnere og andre aktuelle aktører. Det vil også være relevant med deltagende observasjon som forskningstilnærming. Det vil være aktuelt med spørreskjema til både ansatte og deltagere.

Arbeidspakke 3: Utvikle mer effektive virkemidler mot fremtidig utenforskap

Leder: Mona Sommer

Forsker: Terese Wilhelmsen

Forskningen vil organiseres i et ungdomspanel med ungdom som representerer ulike ungdomsorganisasjoner og ungdom fra marginaliserte grupper. De ulike arbeidspakkene vil presentere og diskutere sine forskningstema og funn i dette rådet. Ungdomsrådet vil bidra i diskusjoner og komme med innspill fortløpende i prosjektet. 
Det vil arrangeres workshops hvor aktuelle aktører i regionen (praksisfeltet, sosiale entreprenører, beslutningstagere, ungdommer og forskere i prosjektet) inviteres inn til å diskutere funn fra studien og mulige virkemidler for å motvirke utenforskap.  Ungdomsrådet vil i et samarbeide med forskere, og praksisfeltet komme med anbefalinger til regionen for å fremme sosial bærekraft. 
Datakildene i denne arbeidspakke vil være data fra arbeidspakke 1 og 2 samt data som genereres i den samarbeidsbaserte tilnærmingen i denne arbeidspakken.
 

Arbeidspakke 4: Prosjektledelse

Leder: Vibeke Krane

Prosjektleder står for den faglige og administrative ledelsen av prosjektet. Prosjektet er organisert slik at det er månedlige møter mellom prosjektleder og arbeidspakkeledere. Prosjektleder vil ha økonomisk oversikt i prosjektet og jevnlig samarbeid med kontroller (engelsk: controller). Prosjektleder vil rapportere til styringsgruppe og programråd.

Arbeidspakke 5: Formidling

Leder: Vibeke Krane i samarbeid med lederne av arbeidspakkene 1, 2 og 3.

Resultater fra prosjektet vil formidles ved regionale arenaer som har interesse av prosjektet. Alle forskere i prosjektet, ungdomspanelet og forskningsleder vil være bidragsytere i formidlingen. Det vil kunne dreie seg om regionale konferanser, nettverkssamlinger og verksted. Resultater vil også formidles på nasjonale og Internasjonale konferanser, noe som vil bidra til å sette funn fra regionen inn i en nasjonal og internasjonal forskningskontekst. 

Oppvekst, tilhørighet og livsmestring

USN har identifisert fem satsingsområder for forskning som skal prioriteres i perioden 2023-2026 og som handler om samfunnsutfordringer i regionen som i særlig grad vil kreve kunnskap, kompetanse og ny teknologi. 

Dette prosjektet er underlagt vår strategiske forskningssatsing Oppvekst, tilhørighet og livsmestering.

USN forsker på problemstillinger innenfor helse, idrett, kunst, kultur, miljø, utdanning og samfunn og har mye relevant kunnskap om utenforskap. USN vektlegger sosial innovasjon gjennom tverrsektorielt samarbeid, og har sentra hvor forskning og metode- og tiltaksutvikling for å redusere utenforskap og øke sosial bærekraft kan koordineres.

 

 

Sosial Bærekraft og redusert utenforskap 

Støttet av sparebankstiftelsene

Dette prosjektet er underlagt vår strategiske forskningssatsing Oppvekst, tilhørighet og livsmestering.

Prosjektleder: Vibeke Krane

Prosjektperiode: 2024-2027

Medlemmer:

Finanisiering: 12 millioner kroner gjennom sparebankstiftelsene: 

  • SpareBank1 stiftelsen BV
  • Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg
  • Sparebankstiftelsen Telemark
  • Sparebankstiftelsen Telemark – Holla og Lunde

Dette er sparebankstiftelsene 

Sparebankstiftelsene er største eiere av SpareBank1 Sørøst-Norge, og deler av bankens overskudd ved å gi tilbake til lokalsamfunnet.

Sparebankstiftelsene støtter lokale prosjekter som skaper engasjement, har verdi over tid – og som er til nytte og glede for mange.

Sparebankstiftelsene gir prosjektgaver til planlagte tiltak med kostnads- og finansieringsbudsjett.

Aktuelt

Samarbeidspartnere