Søkertallene 2023: IT, ingeniør og maritime fag øker mest

Studiestart i Porsgrunn

I dag ble søkertallene til høyere utdanning offentliggjort. Ved USN er det IT, ingeniørstudier og maritime fag som har størst økning i Samordna opptak.

18 554 søkere vil studere ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) studieåret 2023-24. Det er 954 færre søkere enn i fjor og gir en samlet nedgang på 4,9 prosent for Samordna opptak og lokalt opptak. Nedgangen på søkningen gjennom Samordna opptak er på 12,6 prosent.

6868 personer har søkt USNs bachelorutdanninger, årsstudier og grunnskolelærerutdanningene gjennom Samordna opptak, mens 11 686 personer har søkt seg til et av USNs studier som tilbys gjennom lokalt opptak. Lokalt opptak er hovedsakelig mastergradsutdanninger. Det gir totalt et gjennomsnitt på 2,6 søkere per studieplass.

Det er helsefag, ingeniørfag, økonomi og ledelse og IT som topper lista over de mest søkte utdanningene i Samordna opptak.

Viserektor for utdanning, Ingvild Marheim Larsen, har vært spent på årets søkertall.

– Vi gleder oss over stabilt god søkning til ingeniørfag og tekniske fag. Dette er kompetanse som er svært etterspurt i næringslivet. Samtidig er vi bekymret over nedgang på andre fagområder, sier Marheim Larsen.

Ingvild Marheim Larsen

Økt interesse for maritime fag

Til sammen 329 søkere har søkt på maritime fag ved USN via Samordna opptak. 194 har søkt Skipsfart og logistikk, 88 har søkt Nautikk og 47 har søkt Marinteknisk drift. Det betyr en oppgang på 19,6 prosent fra i fjor. I tillegg kommer 14 søkere via Y-veien (yrkesvei).

Ingeniørfagene har en økning på 5,2 prosent fra i fjor. I år har 359 personer søkt på en studieplass på bachelor i ingeniørfag innen retningene elektro, elektronikk, maskin, bygg, data eller kjemi via Samordna opptak.

I tillegg tilbyr USN en alternativ vei til ingeniørutdanning. Til sammen har 602 personer søkt en bachelor i ingeniør gjennom tresemesterordning (TRES), som gir fordypning i matte og fysikk, eller yrkesvei (y-vei).

Det er 772 søkere til IT-fag i Samordna opptak, som er en økning på 7,8 prosent fra i fjor. Her er campus Bø mest populær, med 343 søkere til årsstudium i Informasjonsbehandling. Det er hele 5,7 søker pr studieplass. Bachelor i IT og informasjonssystemer har 107 søkere.

Nedgang i helsefag

Antall søkere på helse- og sosialfag i Samordna opptak har gått ned fra 2198 i fjor til 1619 i år. Det er en nedgang på 26,3 prosent.

Bachelor i sykepleie (Drammen, Porsgrunn og Vestfold) har 704 søkere, mens de to fleksible sykepleierutdanningene på Notodden og Ål i Hallingdal har 213 søkere til sammen.

Søkertallene til sykepleie har vært stabilt høye over flere år. I 2022 falt søkertallet nasjonalt, mens søkningen til sykepleie på USN gikk litt opp. I år er det nedgang, både på USN og nasjonalt.

– Til tross for nedgangen er det fortsatt stor interesse for sykepleie, men vi må være oppmerksomme på tendensen. Fleksibel sykepleieutdanning, som USN tilbyr i Hallingdal og på Notodden, er et eksempel på hvordan USN legger til rette for at flere kan få mulighet til å studere. Samfunnet trenger flere sykepleiere, sier viserektor Marheim Larsen.

Blant helsefagene som tilbys i Samordna opptak er det kun bachelor i optometri på Kongsberg som øker. Dette studiet har 207 søkere i år, som er en oppgang på 16,9 prosent fra i fjor.

Færre vil bli lærere

De siste årene har søkertallene til lærerutdanningene gått ned nasjonalt. I år er søkertallet til lærer- og lektorutdanningene ved USN 711. Det er en nedgang på 24,9 prosent fra i fjor.

Nedgangen i antallet søkere til lærerutdanningen er del av en nasjonal trend som har vart over flere år, sier Ingvild Marheim Larsen. 

– Det er ingen enkel forklaring på hvorfor dette skjer, og det må en nasjonal tilnærming til for å endre det. Flere tiltak er allerede innført, blant annet når det gjelder studiefinansiering, men det må åpenbart gjøres mer for å øke interessen for læreryrket, mener hun. 

USN tilbyr to retninger innen grunnskolelærerutdanning. Til sammen har 360 personer søkt studieplass, mot 497 i fjor. 193 personer har søkt grunnskolelærer 1.-7. trinn, mens 167 har søkt grunnskolelærer 5.-10. trinn.

Det er fortsatt et stort antall unge som velger lærerutdanning – og samfunnet har behov for mange lærere. USN tilbyr lærerutdanninger både på campusene Vestfold, Porsgrunn og Drammen, samt nett- og samlingsbasert på Notodden.

USNs barnehagelærerutdanninger har til sammen 275 søkere, mot 377 i fjor. Dette studiet tilbys også på campusene Vestfold, Porsgrunn, Drammen og Notodden.

Til tross for nedgangen i lærerutdanningene er det flere enn i fjor som vil studere spesialpedagogikk og ungdomskunnskap. 73 søkere vil studere bachelor i spesialpedagogikk, mens 49 har søkt årsstudium i ungdomskunnskap. Det gir de to utdanningene en økning på 20,8 prosent fra i fjor.

Flere fag øker på masternivå

Det lokale opptaket, som hovedsakelig er mastergradsutdanninger, har 11 686 søkere. Det er en økning på 0,3 prosent fra i fjor. Antall norske og europeiske søkere til mastergradsutdanningene ved USN øker med hele 18,6 prosent fra 2022.

– USN har en målsetting om å øke antallet studenter på mastergrader, så dette er en positiv utvikling. Kandidater med mastergrader er etterspurt i arbeidslivet, både i privat og offentlig sektor, sier Marheim Larsen.

På masternivå opplever flere pedagogiske fag en økning i søkertall. Master i pedagogikk – spesialpedagogikk rettet mot skole og barnehage (heltid og deltid) – har til sammen 320 søkere. Det er en økning på henholdsvis 23,9 prosent (heltid) og 18,2 prosent (deltid) fra i fjor.

Også flere praktisk-pedagogiske utdanninger (PPU) har økning i søkertall, blant annet innenfor kroppsøving og idrettsfag, friluftsliv, musikk, samsunnsfag, design, kunst og håndverk, naturfag og økonomifag. Denne utdannelsen kvalifiserer også for å arbeide i skolen.

Det utdanningsområdet som øker mest blant masterutdanninger ved USN, og som har flest søkere, er innen helse- og sosialfag. Det er 2160 søkere til dette utdanningsområdet i 2023, som er en økning på 43,2 prosent fra i fjor.

De to mest søkte masterutdanningene er innen teknologi og helse. Den internasjonale masterutdanningen master in Smart Systems Integrated Solutions har 997 søkere, mens master i helsesykepleie (deltid) har 728 søkere.

– Det er oppløftende å se at mange av de nye eller reviderte studieprogrammene innenfor fagområdene helse, teknologi, økologi, innovasjon og bærekraftsledelse, som er opprettet for å møte samfunnets behov, har tosifrete antall søkere, sier viserektor Ingvild Marheim Larsen.

* Saken ble oppdatert slik at maritime fag også ble tatt inn i tittel og ingress 25.4. 

Mest søkte bachelorstudier ved USN

Mest søkte masterstudier ved USN (norske og internasjonale)

 

Kontaktperson for media:

Ingvild Marheim Larsen
Viserektor for utdanning
Telefon: 970 99 182