Lørdagsuniversitetet Skien: Satirikeren som selvforakter. Spydighetens politikk og psykologi i kampen for norskdommen, fra Wergeland til Vinje.

Professor Kai Østberg gir et raskt innblikk i den satiriske genrens rolle i Norge fra 1830 til 1870, for deretter å gå nærmere inn på Wergelands og særlig Vinjes bidrag til genren og rolle i offentligheten. Populærvitenskapelig foredrag.


18 Feb

Praktisk informasjon

Har du spørsmål?

Kai Peter Østberg er Dr. art. i historie fra 2004 ved UiO med avhandlingen «Flyktige evigheter: Lojalitetsbånd og sivilisering i Aix-en-Provence og den franske revolusjons verden, 1775-1815».

Han er professor i eldre historie ved Universitetet i Sørøst-Norge. Østberg er  spesialist på fransk historie under det gamle regimet og den franske revolusjon, samt politisk kultur i Norden, særlig Norge, på 1700- og 1800-tallet.

– I foredraget argumenterer jeg for at den satiriske form ofte har en opprinnelse i selvforakt, som gir seg utslag i selvdestruktiv sosial atferd på mange plan (tap av anseelse og venner).

– Samtidig har satirikerens virksomhet i beste fall en sentral samfunnskritisk funksjon, som kan blir desto mer effektiv ved at satirikeren setter sin personlig stilling på spill. Dette kan ha en høy pris for satirikeren selv. Foredraget er også innom andre berømte satirikere (Hans Øhrn Blom, Ibsen) og én ikke-satiriker: Bjørnson.