Flere jenter trengs i teknologibransjen

Selda Ekiz ser rett i kamera i garderoben, smiler og har på forkserfrakk rett froan fysikkshow i Bakkenteigensalen.
ROLLEMODELL: Den kjente fysikeren og programlederen Selda Ekiz reiser landet rundt for å motivere flere jenter til å velge teknologiutdanning. (Alle foto: An-Magritt Larsen)

Jenter! Dere trengs i teknologibransjen. Den kjente fysikeren Selda Ekiz er en av rollemodellene som skal motivere flere jenter til å velge utdanning som ingeniør og teknolog.

– Vær nysgjerrig på folk og alt rundt deg. Fysikk forklarer naturen, hvorfor ting er som de er. Om ikke det er fett, vet ikke jeg, sier den kjente fysikeren og programlederen Selda Ekiz.

Hun har en master i fysikk innen nanoteknologi og var en av flere rollemodeller som var hanket inn til inspirasjonsdagen Jenter og teknologi ved Universitetet i Sørøst-Norge 12. februar.

Målet med den landsdekkende turneen er å motivere flere jenter til å velge en utdanning innen realfag og teknologi.

Selv ble Ekiz tent på fysikk etter en episode av NRK-programmet Schrödingers katt om forskning, populærvitenskap og teknologi. Episoden handlet om CERN og partikkelknusing for å finne ut av starten på universet.  

– Jeg tenkte at det der ville jeg også være en del av. Jeg elsker å sette fyr på ting, sprenge og gjøre spennende eksperimenter –  alt for vitenskapes skyld, sier Selda.

LES OGSÅ: Gode jobbmuligheter for ingeniører

– Ny teknologi bør lages av alle 

Hun demonstrerte fysikk og kjemi i praksis med et forrykende show med smell, damp, røyk og flytende nitrogen under Jenter og teknologi i Bakkenteigensalen på campus Vestfold. 

Publikum var rundt 200 elever i videregående skole fra Viken og Vestfold/Telemark fylker. Fra scenen presenterte flere ingeniørstudenter – og kvinnelige rollemodeller –  et større bildet på hva teknologi vil bety i fremtiden nasjonalt og globalt.

Videregående-elevene fikk høre om hvordan teknologi kan brukes til å løfte mennesker ut av fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene. De fikk høre om ingeniører som jobber med å utvikle apper, skape nye, nyttige produkter til medisin og helse, samt teknologi som skaper et grønnere samfunn.

Fire jenter fra Lier videregående skole sittende rundt et bord mens spiser bagett og smiler.

– Teknologi brukes av alle og ny teknologi burde derfor lages av alle! sa ingeniørstudent Hanne Helseth. 

Hun viste til at uten flere jenter vil offentlige og private virksomheter gå glipp av mange kloke hoder som har andre ideer og innfallsvinkler enn dem som tradisjonelt dominerer teknologiverden.

Å rekruttere flere jenter inn i teknologibransjen står også på den politiske dagorden, hvor Jenter og teknologi er ett av flere virkemiddel. Unge jenter over hele landet møter rollemodeller som viser hvilke jobbmuligheter en teknologisk utdanning gir.

– Å jobbe med teknologi handler ikke bare om tall og teori. Det er mye praksis, du kan for eksempel lage roboter og du kan være med å utvikle teknologi som kan redde liv, fortalte ingeniørstudent Helene Berntsen. 

LES OGSÅ: Millioner til forskning på autonomi

Ikke mattegeni? Kan bli ingeniør likevel

– Teknologistudier åpner så utrolig mange dører i arbeidslivet. Du kan få jobb i mange forskjellige bransjer. Teknologi er en kompetanse som trengs i fremtiden, sa dataingeniørstudent Madeleine Borge.

Og til jentene som ikke er så god i matte, sa hun: 

– Du kan likevel bli ingeniør! Matte og fysikk du mangler kan du ta gjennom blant annet forkurs. Og husk. Det er lov å velge feil. Hvis du finner ut underveis at studiet ikke er noe for deg likevel, er det aldri for sent å snu!

Portrett av Erlend Bjelkarøy fra Ent3r og ingeniørstudent Hanna Borchgrevink smilende til kamera.

Vibeke Saarem fra Ingeniører uten grenser fortalte om hvordan den ideelle organisasjonen jobber for å gjøre teknologi tilgjengelig i utviklingsland og overføre ingeniørkompetanse.

– Tilgang til kunnskap og teknologi er vesentlig for å oppnå FNs bærekraftsmål. Derfor sier vi: Ingeniører kan være med på å redde verden! sa hun. 

Den landsdekkende turneen finansieres av barne- og likestillingsdepartementet, og arrangeres i samarbeid med Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO).

LES OGSÅ: Barn vil være inkluderende