- Studenter er viktige for demokratiet

Torbjørn Røe Isaksen åpnet studieåret på Kongsberg
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen åpnet studieåret på Kongsberg. Foto: Ragne Brekke Hvidsten

- Dere er viktige for at demokratiet vårt skal fungere, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og rektor Petter Aasen.

Tekst: Jan-Henrik Kulberg
 

Onsdag 16. august var kunnskapsministeren æresgjest ved åpningene på campus Kongsberg og campus Ringerike (bilder). 

Og med vaiende norske flagg mot en blå himmel som bakgrunn på Kongsberg, understreket han viktigheten av å være kritisk til vedtatte sannheter, og nyheter som gir seg ut for å være sannheter. 

- Og det gjelder uansett hvilket fag du tar.  Å studere handler om noe mer enn å forberede seg til arbeidslivet. Kritisk tenkning og det å stille spørsmål er viktig i alle fag. «Postfakta»  ble årets nyord i fjor. Universiteter og høyskoler skal være en viktig motvekt mot det, sa kunnskapsministeren.

Rektor Petter Aasen understreket det samme.

- Høyere utdanning er viktig for vårt liberale demokrati. For at det ikke skal forvitre eller fortvitre, sa rektor i sin tale til de nye studentene. 

Rektor Petter Aasen under åpningen på Kongsberg
1500 internasjonale studenter

Det var fullt på trappene på campus Kongsberg, der rundt 600 nye studenter har takket ja til studieplass. 

Totalt blir det ca 1400 nye studenter på Kongsberg dette studieåret, kunne rektor fortelle mens han hilste de internasjonale studentene på engelsk. 

- We are glad that you are here, and we are proud to attract students from several countries. More than 1500 international students are enrolled at HSN this year.  At Kongsberg there are 180 international students from 54 countries,  fortalte en stolt rektor. 

F.v: Erlend Blom fra studentsamfunnet og Eirik André Vingmann Norum fra studentdemokratiet tilbyr Kongsberg-app til de nye studentene.
Egen Kongsberg-app

De ferske Kongsberg-studentene kan laste ned en egen app på mobilen, utviklet av nåværende studenter.  Der er all informasjon samlet, sa Erlend Blom fra studentsamfunnet. Sammen med Eirik André Vingmann Norum fra studentdemokratiet hilste han de nye studentene. 

- Ikke stress, dersom det er noe du ikke skjønner, for vi er jo her for dere uansett. Det er bare å spørre. Ensomhet er utbredt i høyere utdanning. Det å være sosial hjelper mot ensomhet. Det betyr ikke at du skal være på fest hver dag, men det kan fort bli ensomt hvis du bare studerer, sa de to.

F.v: Mathias Sørensen (Re i Vestfold), og Harris Mian (Drammen) er ferske studenter i teknologibyen.
Kongsberg overrasker

- Vi er positivt overrasket over Kongsberg, sa Mathias Sørensen (Re i Vestfold), og Harris Mian (Drammen) som er ferske studenter i teknologibyen. 

De skal ta realfagskurs på HSN, og har tenkt å bli ingeniører en dag. 

Det er bare noen dager siden de hadde sitt første møte med Kongsberg.

- Over mine forventninger, sier Harris. Han har fire ingeniører i familien som har tatt realfagskurs.  -Jeg tror dette blir veldig bra, og nå får jeg de fagene jeg trenger for å kunne bli byggingeniør senere.

- Jeg har tenkt å bli kjemiingeniør, men det er jo veldig mange utdanninger som åpner seg med de fagene jeg får tatt her, sier Mathias.