Styret fastsetter hvert år den samlede studieporteføljen for kommende studieår,
herunder fatter styret vedtak om 0-opptak og opptaksmåltall for den bevilgningsfinansierte delen av porteføljen.
Med studietilbud menes både studieprogrammer som fører fram til en
grad, og kortere studier som årsenheter, videreutdanninger og enkeltemner som ikke tilhører en grad.
Med betalingsfinansierte studietilbud menes studietilbud (studiepoenggivende) som finansieres ved studentenes egenbetaling, og som er åpne for søknad om opptak.
Med innføringen av ny studietilsynsforskrift i 2017 ble det et tydeligere fokus på kvalitetsarbeidet på studietilbudsnivå. Universitetene og høyskolene ble pålagt et større ansvar for å kvalitetssikre og videreutvikle egen studieportefølje, både ved akkreditering av nye studietilbud og i utviklingen av eksisterende tilbud i porteføljen.
USNs kvalitetssystem med fastsatte kvalitetsdimensjoner, strategi for porteføljeutvikling og utdanningskvalitet (herunder «SEFØ-modellen») speiler disse kravene, og skal sammen med kravene i studiekvalitetsforskriften og studietilsynsforskriften danne underlaget for forslag til studieportefølje for studieåret.
Styrets føringer for porteføljestyring- og utvikling, herunder premissene i vedtakssak S-sak 33/17 Prinsipper for studieporteføljeutvikling, skal følges opp ved endelig innmelding av studieportefølje.
Det er et gjennomgående krav at alle studietilbud som skal lyses ut skal tilfredstille kravene i studietilsynsforskriften kap. 2.