Kandidatundersøkelsen 2024

Studentene  Mette-Marie Lønstad og Ruben Camiel Baljon på vei ut av campus Kongsberg

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har i 2024 gjennomført sin første fullskala undersøkelse rettet mot uteksaminerte kandidater. Formålet med undersøkelsen har vært å få økt kunnskap om uteksaminerte kandidaters situasjon på arbeidsmarkedet, og deres vurdering av egen utdanning etter en tid i arbeidslivet. Resultatene fra undersøkelsen vil inngå som del av kunnskaps-grunnlaget for USN sitt videre arbeid med å øke studienes relevans og kvalitet, og styrke studentenes overgang fra studier til arbeidsliv.

Undersøkelsen har vært sendt alle som fullførte en bachelor-, master- eller doktorgrad ved USN i 2021-2023. Opp mot 4000 studenter har svart på undersøkelsen. Selve spørreundersøkelsen har vært gjennomført av analyse- og utredningsselskapet ideas2evidence.

Hovedinntrykket fra undersøkelsen er at USNs kandidater er attraktive på arbeidsmarkedet. Arbeidsledigheten er lav, den klare majoriteten opplever at utdanningen de har tatt er relevant for jobben de har, og de fleste får jobb forholdsvis kort tid etter oppnådd grad.

Noen hovedfunn

De fleste kandidatene er veltilpasset på arbeidsmarkedet
  • 86 prosent av USNs kandidater er for tiden i jobb, og de fleste har fast stilling. Et tydelig mindretall, 3 prosent, er for tiden arbeidsledige/aktive jobbsøkere
  • 8 av 10 kandidater mener at utdanningen de har gjennomført ved USN er relevant eller svært relevant for deres nåværende jobb.
  • Kun 5 prosent av kandidatene jobber ufrivillig deltid
  • Samlet sett finner vi at 84 prosent av USNs kandidater kan karakteriseres som veltilpasset på arbeidsmarkedet. Andelen veltilpassede er imidlertid klart lavere blant kandidater fra fagområdene HUMAN og SAMFJUR. Hovedårsaken til dette er at kandidater fra disse fagområdene har vanskeligere for å finne arbeid som er relevant for utdanningen de har tatt.
Rask overgang fra studier til arbeidslivet er vanlig
  • 85 prosent av kandidatene er i jobb enten før eller innen tre måneder etter endte studier. Veien inn i arbeidslivet er tyngre for bachelorkandidater, og kandidater fra fagområdene HUMAN og SAMFJUR
  • Over halvparten av kandidatene begynte søkeprosessen før eller i løpet av siste semester. I tillegg fortsatte 21 prosent av kandidatene i en jobb de hadde før eller under studiene, mens ytterligere 7 prosent fikk jobb uten å søke
  • De fleste kandidatene får sin første jobb etter en ordinær søkeprosess (50 prosent), men det er også en del som fortsetter i deltidsarbeid de hadde under studiene (10 prosent), får jobb etter å ha levert åpen søknad (7 prosent), får jobb gjennom personlig nettverk (7 prosent), eller gjennom arbeidsgiver de har hatt kontakt med som del av studiet (6 prosent)
Sektor- og bransjetilhørighet følger utdanningen
  • 55 prosent av USN-kandidatene arbeider i det offentlige, mens 43 prosent arbeider i privat sektor. Kandidatenes sektortilhørighet variere med hvilke fagområder utdanningen deres er knyttet til: 84 prosent av kandidatene fra HELSE arbeider i det offentlige, mens 83 prosent av kandidatene fra SAMFERDSEL jobber i det private. Kvinner arbeider i langt større grad enn menn i det offentlige
  • Halvparten av kandidatene arbeider i virksomheter som knytter seg til to store områder: helse- og omsorgstjenester (26 prosent) og undervisning/opplæring (23 prosent)
Kandidatens geografiske mobilitet
  • USN tiltrekker seg studenter fra hele landet, men flertallet kommer fra nærregionen. I alt bodde 56,1 prosent av kandidatene i Telemark, Vestfold eller Buskerud før de begynte å studere ved USN. 41,5 prosent bodde i andre deler av landet, mens 2,4 prosent bodde i utlandet før de startet utdanningen ved USN. 
  • 52,4 prosent av USN-kandidatene bor nå i Telemark, Vestfold eller Buskerud, mens 52 prosent arbeider i ett av de tre fylkene. Satt opp mot kandidatenes bosted før utdanningen startet er netto tilvekst dermed negativ med -4,1 prosentpoeng når vi ser på arbeidssted og -3,7 prosentpoeng når vi ser på bosted
  • Majoriteten av kandidatene arbeider på det geografiske stedet de ønsker, kun 9 prosent uttrykker et direkte ønske om å ha et annet geografisk arbeidssted
  • 37 prosent av kandidatene som for tiden arbeider utenfor Telemark, Vestfold eller Buskerud, oppgir at bedre jobbmuligheter andre steder har vært motivasjonen for å ta jobb et annet sted enn i disse tre fylkene, mens 36 prosent svarer at de har flyttet på seg for å være nærmere familie/sosial nettverk
Kontakt med arbeidslivet i studietiden oppleves nyttig
  • 7 av 10 kandidater har vært i kontakt med arbeidslivet på en eller flere måter i løpet av studietiden.
  • 1 av 10 har gjennomført valgfri praksis og 3 av 10 obligatorisk praksis i løpet av studietiden. Rundt 90 % vurderer begge formene for praksiserfaring som noe eller svært nyttig for videre karriere og arbeidsliv.
  • En del kandidater ønsker seg tettere kobling til arbeidslivet gjennom studiene, gjennom en mer arbeidsrettet undervisning (37 prosent), mer eller bedre muligheter for praksis i utdanningen (33 prosent) og flere valgfrie emner som retter seg direkte mot arbeidslivet (33 prosent)
De fleste kandidatene er fornøyd med tiden ved USN
  • 95 prosent av kandidatene mener at utdanningen de har tatt ved USN har gitt dem kompetanse som er viktig i arbeidslivet.
  • 70 prosent av kandidatene opplever at utdanningen deres er etterspurt på arbeidsmarkedet, og at utdanningen har gitt jobbmuligheter som svarer til forventningene de hadde under studiet
  • 76 prosent av kandidatene svarer at de er fornøyde med utdanningen sin fra USN. En noe lavere andel – 66 prosent – ville valgt den samme utdanningen igjen.
  • 75 prosent ville anbefalt USN til andre, mens 69 prosent ville anbefalt akkurat sitt studieprogram til andre.

Hele rapporten

Se opptak fra lanseringen av kandidatundersøkelsen:

Kontakt

Inger Johanne Luraas Inger Johanne Lurås