Ny forskning for en mer miljøvennlig oljeindustri

Illustrasjon av en oljeplattform
NY TEKNOLOGI: Forskningsprosjektet Digital wells for optimal production and drainage (DigiWell) er blitt ledet av Universitetet i Sørøst-Norge og avsluttes ved årsskiftet 2024. (Foto: Michal Wachucik/Equinor)

Et nytt forskningsprosjekt har utviklet verktøy som kan forbedre driften av olje- og gassproduksjon. Målet er å redusere utslipp og fremme en mer miljøvennlig industri.

FNs bærekraftsmål understreker viktigheten av rimelig og ren energi for alle, og klimahandling. Ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har forskningsprosjektet Digital wells for optimal production and drainage (DigiWell) bidratt med ny kunnskap på feltet. 

Prosjektet startet i 2020 og avsluttes ved årsskiftet 2024. I samarbeid med industrielle og akademiske partnere har prosjektet utviklet nye verktøy som skal bidra til å redusere energiforbruk, klimabelastning og kostnader på olje- og gassfelt.

Løsningene er laget for å fungere under usikre forhold som uforutsigbare oljepriser og etterspørsel, endringer i produksjonsutstyr og usikkerhet i reservoarproduksjon.

– Kunnskapen og verktøyene utviklet gjennom DigiWell kan bidra til å fremskynde overgangen til mer miljøvennlig energiproduksjon, sier prosjektleder Bernt Lie.

LES OGSÅ: Hjelper industrien med autonom teknologi

Bidra til å automatisere produksjonen

Han viser til at olje og gass fortsatt vil være essensielle råvarer og primære energikilder for verden i flere tiår fremover, men hvor og hvordan de produseres, blir stadig viktigere.

DigiWells rolle har derfor vært å gjøre produksjonen av disse fossile brennstoffene så effektiv, miljøvennlig og kostnadseffektiv som mulig.

– Ved å sikre bruk av den beste tilgjengelige teknologien for å produsere olje med lavest mulig utslipp, bidrar DigiWell til å automatisere og optimalisere olje- og gassproduksjonen. Dette kan øke effektiviteten, redusere CO2-utslipp og bruken av kjemikalier, forklarer Lie.

Bernt Lie sittende foran PC-skjermer på kontoret sitt

Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd, Equinor som initiativtaker og USN som leder prosjektet. I tillegg har Sintef Digital, Sintef Industri, Universitetet i Oslo, Kongsberg Digital, Massachusetts Institute of Technology og Imperial College London vært med som samarbeidspartnere.

LES OGSÅ: Ny undersøkelse: USN-studenter får raskt jobb

Bedre simulering for mindre miljøpåvirkning

DigiWell har videreutviklet et allerede tilgjengelig åpent («open source») verktøy for reservoarsimulering. Et reservoar er undersjøisk, porøs fjellmasse hvor olje og gass har samlet seg over millioner av år, og som utvinnes gjennom borebrønner.

De nye verktøyene vil gjøre det enklere for industrien å simulere reservoaret og transporten til overflaten, studere hvordan det oppfører seg og planlegge fremtidig produksjon med tanke på energiforbruk, miljøpåvirkning og økonomi.

Gruppbilde med alle partnere oppstilt utenfor USN campus POrsgrunn med USN-skiltet i bakgrunnen

– Verktøyene tar hensyn til usikkerheter som hvor mye olje og gass som er tilgjengelig, form og egenskaper på reservoaret, samt utstyr og infrastruktur. Det vil kunne lære fra store datamengder – big data – etter hvert som de blir tilgjengelige. Usikkerheten kan også reduseres ved å velge mer relevante plasseringer for sensorer og aktuatorer. Digiwell har utviklet metoder for slike valg, sier Lie.

Selv om DigiWell-prosjektet avsluttes ved nyttår, er det planer om oppfølgingsprosjekter og videre forskning. Prosjektet har også ført til at fire doktorgradsstipendiater jobber med ulike deler av forskningen.

LES OGSÅ: Nå blir det enklere å satse på mikrobrikker

Dette er DigiWell

Forskningsprosjektet Digital wells for optimal production and drainage, forkortet til DigiWell, på norsk Digitale brønner for optimal produksjon og drenering, har gått fra 2020 og avsluttes ved nyttår 2024.

Finansiert av Norges Forskningsråd (12,6 millioner), Equinor ASA (16 millioner) og USN (3,4 millioner).

Universitetet i Sørøst-Norge har ledet prosjektet. Samarbeidspartnere har vært Equinor ASA, SINTEF Digital, SINTEF Industri, Universitetet i Oslo, Kongsberg Digital, Massachusetts Institute of Technology i USA og Imperial College London

Prosjektet har videreutviklet eksisterende åpent verktøy («open source») for reservoarsimulering.

Verktøyene inneholder forbedrede funksjoner for å håndtere usikkerhet knyttet til hvor mye olje og gass som er tilgjengelig, reservoarenes form og egenskaper, samt støtteutstyr, infrastruktur og økonomi.