Mikrobrikker (sintef.no) utgjør «hjernen» i nærmest all moderne teknologi og finnes overalt rundt oss i hverdagen. De spiller en kritisk rolle for vår teknologiske utvikling og er strategisk viktige i nesten alle næringer fra helse til energi, industri, havbruk, transport og forsvar.
Nå satser EU stort på mikrobrikker gjennom investeringer og tilrettelegging for pilotproduksjon og design: I 2025 blir det etablert 27 europeiske kompetansesenter for mikrobrikke-teknologi. Kompetansesenterene vil blant annet være bindeledd for norske selskap som ønsker tilgang til de nyeste og mest avanserte fasiliteter for teknologiutvikling knytta til mikrobrikker og sensorer.
Nyttår 2025 markerer oppstarten av CC-NorChip – Chips Competence Centre (CC-NorChip).
Kompetansesenteret CC-NorChip bygges på infrastruktur og ekspertise fra USN, NTNU, UiO og SINTEF gjennom NorFab – The Norwegian Infrastructure for Micro- and Nanofabrication, i tillegg til at UiT Norges arktiske universitet og den uavhengige industri- og kompetanseklynga Electronics Coast er med som partnere.
90 millioner i støtte
CC-NorChip mottar totalt 90 millioner kroner i støtte over fire år: 46 millioner kroner fra Forskningsrådet og 44 millioner kroner fra Chips JU (chips-ju.europa.eu), som er innovasjonsverktøyet til EUs satsing European Chips Act (commission.europa.eu).
USN sin andel av det totale budsjettet er sirka 9 millioner kroner.
CC-NorChip skal også arbeide for å øke kompetansenivået i Norge på mikrofabrikasjon og mikrobrikker, og der ønsker USN være med og spille en sentral rolle med teknologiutdanning innen mikroteknologi:
- bachelor i mikroteknologi og datasystemer
- mastergrad i sensorsystemer og innovasjon
- doktorgrad i teknologi
– Viktig at det skjer mer i Europa
– Samfunnene våre blir mer og mer avhengig av høyteknologiske mikrobrikker, og i dag skjer mye av fabrikasjon og pakking i andre deler av verden. Hele den globale politiske situasjonen gjør at det er viktig at dette skjer mer i Europa, for å sikre både teknologiutvikling og forsyne våre høyteknologiske samfunn med de mikrobrikkene og teknologiske løsningene, som det er behov for, sier førsteamanuensis Lars-Cyril Blystad, ved Institutt for mikrosystemer på USN.
Blystad leder USNs Innovasjonssenter – mikrosystemer, nanoteknologi og elektronikk og har jobbet sammen med forsker Geir Bjørnsen, som har vært USNs kontaktperson og koordinator i søkndsprosessen for CC-NorChip.
– Vi vet at det er vanskelig for norske selskap å få tilgang til de nyeste og mest avanserte produksjonslinjene og designverktøyene for mikrobrikker og sensorer. Nå som Europa investerer i og gjør tilgjengelig kapasitet for pilotproduksjon og design, vil CC-Norchip, fungere som et bindeledd for dem som trenger et mer skreddersydd tilbud for sine bedrifter, sier Trond Runar Hagen, konserndirektør i SINTEF Digital.
Inn på labben
USN har tilgang på svært avanserte laboratorier i Forskningsparken på campus Vestfold, blant annet et fleksibelt renrom for fabrikasjon og prosessering på mikro- og nanoskala og laboratorier for Bio-MEMS og materialkarakterisering.
– CC-NorChip vil gi mer kjennskap til USNs egne laboratorier på, noe vi tror vil føre til mer aktiv bruk av disse fra industri og næringsliv både nasjonalt og internasjonalt, og dessuten flere forsknings- og utviklingsprosjekter innen feltet, hvor USN kan være med som forskning- og utviklingspartner, sier Marius Stian Tannum, leder for Institutt for mikrosystemer på USN.
- Les mer om laboratoriene våre: MST-Lab - Universitetet i Sørøst-Norge
USN vil også få et spesielt ansvar med og formidle informasjon om og tilgang til en av fire høyteknologiske pilotlinjene for mikrobrikker i Europa. Det er innen avansert pakking og heterogen integrasjon, som komplementerer godt laboratoriefasilitetene på USN.
Tilgang til nettverk
CC-NorCihp er organisert i forskjellige arbeidspakker, hvor ansvaret er fordelt mellom partnerne i senteret.
USN leder arbeidspakken «Access to networks» (tilgang til nettverk), som skal arbeide for at norske aktører får informasjon om og tilgang til de totalt 27 andre Chips Compentence Centres, som er lokalisert i 24 EU-land i tillegg til Norge.
– Slik vil vi arbeide for at norske aktører vil få enklere tilgang til avansert teknologiutvikling og -fasiliteter i Norge og Europa, og da spesielt innen design, utvikling og fabrikasjon av mikrobrikker, sier Blystad, som leder CC-NorChip arbeidet for USN.
USNs skal også kartlegge relevante nettverk innen fagområdet som finnes i Norge og EU, og formidle informasjon om dette til norske aktører.
Mobiliserer næringslivet
Blant partnerene i CC-NorChip er teknologiklynga Electronic Coast (electroniccoast.no), som er lokalisert i Forskningsparken på USN campus Vestfold.
Electronic Coast består av medlemmer med solid erfaring og et internasjonalt nettverk innen halvleder- og sensorteknologi. De har mangeårig erfaring med å koble tekniske ekspertise til relevante møteplasser, og knytte sammen aktører i industrien og akademia.
– Vår rolle i CC-NorChip inkluderer å mobilisere næringslivet gjennom våre etablerte faggrupper innen Pakketeknologi, FOUI, Kretskort, Eksport og Bærekraft, samt å arrangere verksted og seminarer som fremmer samarbeid og kompetanseheving, forteller Linn Fagerberg, daglig leder i Electronic Coast.
I tillegg vil Electronic Coast støtte til norske små og mellomstore bedrifter ved å legge til rette for tilgang til pilotlinjer for testing og utvikling av mikrobrikke-teknologi, samt rådgivning om finansiering og investering.
– Electronic Coasts sterke kobling til akademiske miljøer, spesielt gjennom samarbeid med USN, gjør at vi kan delta i utvikling av kurs og utdanningsprogrammer som møter industriens behov, sier Fagerberg.
Tema på årets EC-konferanse
Electronic Coast bidrar direkte til arbeidspakken «Awareness raising, promoting services, promoting success stories» blant annet ved å bruke EC-konferansen | Electronic Coast til å promotere chip-teknologi og dele suksesshistorier.
Temaet for EC-konferansen 2025 er «Robust industri i urolige tider».
«Med politisk ustabilitet som gjeninnsettelsen av Trump, en vedvarende krig i Europa, og en mulig eskalering rundt Taiwan, er det avgjørende å forstå hvordan dette påvirker forsyningen av mikrobrikker, en vital komponent for våre produkter. Hvordan kan vi sikre bedriftens cybersikkerhet og fysisk leveransekontroll under slike omstendigheter?» skriver EC på sine nettsider: EC-konferansen | Electronic Coast
LES OGSÅ: 90 millioner til norsk satsing på mikrobrikker - SINTEF