Disputas: Alaka Lamsal

Alaka Lamsal disputerer for doktorgraden i økologi. Avhandlingen handler om Encephalitis Virus (TBEV), et virus som finnes hos skogflått og som er på fremmarsj i Skandinavia.


14 May

Praktisk informasjon

  • Dato: 14 mai 2024
  • Tid: kl. 10.00 - 15.00
  • Sted: Bø, Rom 4-311A og Zoom
  • Last ned kalenderfil
  • Følg disputasen på Zoom

    Program 

    10.00. Prøveforelesning. "CCHF- an emerging tick-borne threat in Scandinavia?"

    11.30. Disputas: "Flåttbåren encefalitt-virus, et virus i vekst i Skandinavia"

    Bedømmingskomité

    • Førsteopponent: Professor Per-Eric Lundgren, Linköping universitet, Sverige
    • Andreopponent: Klinisk førsteamanuensis Sigurdur Skarphedinsson, Syddansk universitet, Odense, Danmark
    • Administrator: Førsteamanuensis Mona Sæbø, Universitetet i Sørøst-Norge 

    Veiledere

    • Hovedveileder: Senior forsker Åshild Andreassen, Folkehelseinstituttet
    • Biveiledere: Senior forsker Rose Vikse, Folkehelseinstituttet, Arnulf Soleng, Helsedirektoratet, John Petterson, Folkhälsomyndigheten, Sverige, professor Andrew Jenkins, Universitetet i Sørøst-Norge , Kristian Alfsnes, Folkehelseinstituttet, professor Hans Renssen, Universitetet i Sørøst-Norge 


    Leder av disputasen

Har du spørsmål?

Alaka Lamsal skal forsvare avhandlingen sin for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Sørøst-Norge. 

Hun har fulgt doktorgradsprogrammet i økologi ved fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime dag. 

Bilde av Alaka LamsalAlle interesserte ønskes velkommen til prøveforelesning og disputas.


 

Sammendrag


I løpet av min doktorgradsstudie undersøkte jeg utbredelsen og fordelingen av skogflåttencefalittvirus (TBEV) i Skandinavia. TBEV forårsaker sykdommen skogflåttencefalitt (TBE) hos mennesker, og forekomsten av denne sykdommen har økt i Skandinavia de siste årene.

I den første delen av studien fant vi at TBEV-infiserte flått er utbredt i Øresund-Kattegat-Skagerrak-regioneni Norge, Sverige og Danmark. Denne kystregionen består hovedsakelig av lavland, og TBEV-prevalensen i flere foci kan føre til TBE-infeksjoner.

Imidlertid fant vi ingen rein som var seropositive for TBEV i mer alpine og innlandsområder, noe som kan tyde på at viruset kanskje ikke har nådd disse områdene. Videre overvåking, inkludert analyse av andre hjortearter, må gjennomføres for å bekrefte dette.

Til tross for TBEVs geografiske utbredelse fra Hvaler i sørøst til Arktisk sirkel i nord, har menneskelige TBE-tilfeller en tendens til å samle seg rundt spesifikke kystområder.

TBEV-Eu-stammen gir ofte milde symptomer, som kan forveksles med influensa eller andre sykdommer. En retrospektiv analyse avdekket flere tilfeller som ikke ble rapportert, noe som understreker risikoen for undervurdering av sykdommen. Vi kan imidlertid ikke utelukke at disse tilfellene skyldtes tidligere vaksinasjon.

For genotyping og distribusjon av viruset etablerte vi vellykket en helgenomsekvenseringsmetodikk ved referanselaboratoriet for TBE ved Folkehelseinstituttet i Norge. Denne metoden muliggjør bioinformatisk og fylogenetisk analyse, noe som er avgjørende for overvåking av TBEV-spredning i Skandinavia.

For mer detaljert informasjon, henvises det til den fullstendige doktorgradsavhandlingen, tilgjengelig gjennom akademiske kanaler.