Om SESAM

SESAM er en fullt integrert del av Universitetet i Sørøst-Norge. Vi er knyttet til Institutt for helse-, sosial- og velferdsfag, men jobber tverrfaglig, sammen med USNs øvrige institutter og med fagmiljøer i inn- og utland.

SESAM er medlem i EMES, et internasjonalt forskernettverk for sosial innovasjon og sosialt entreprenørskap.

SESAM er et forskningssenter som jobber tett med oppdragsgivere i offentlig og privat sektor. Vi er opptatt av å arbeide tett på praksis hvor vi vil finne fram til ny og nyttig kunnskap som kan anvendes.

SESAM gir sine samarbeidspartnere og oppdragsgivere fire løfter:

  • Vi vil aktivt stimulere til ny og nyttig kunnskap, sammen med dem som etterspør slik kunnskap.
  • Vi vil stimulere nysgjerrighet, kritisk refleksjon og dele vår kunnskap til flest mulig, sammen med våre oppdragsgivere og samarbeidspartnere.
  • Vi vil aktivt søke etter ny kunnskap som kan skape et bærekraftig, verdiskapende og vitalisert velferdssamfunn med plass til alle.
  • Vi bruker forskningsbaserte metoder og følger forskningsetiske prinsipper.

Visjon og strategi

SESAM har den samme visjonen som resten av USN, å være et regionalt forankret og internasjonalt konkurransedyktig entreprenørielt universitet.

Senteret har en misjon om knytte forskning og praksis sammen - Vi lever og lærer sammen!

Dette vil vi oppnå gjennom et målrettet arbeid i fire strategiske spor:

  1. Partnerskap og nettverksbygging
    SESAM arbeider både i faste og ad-hoc baserte partnerskap, sammen med offentlige fag-etater, departementer, direktorater, ulike fagmiljøer, frivillige organisasjoner, finansieringsinstitusjoner og sosiale entreprenører i praksisfeltet. Vi har i tillegg internasjonale samarbeidspartnere og leter ofte etter samarbeidspartnere utenfor opplagte fotefar. Vå ønsker ikke å bygge tunge formelle strukturer – vi vil bygge vitale, handlingsfokuserte nettverk.
  2. Forskning
    SESAM skal til enhver tid ha konkrete, praksisnære forskningsprosjekter gående med fokus på økt forståelse for innovasjon og entreprenørskap i den nordiske velferdsstaten. Vi veileder master- og phd-studenter og vi arbeider aktivt og uavlatelig, sammen med studenter og andre forskere, for å vinne mer kunnskap.
  3. Regionale, nasjonale og internasjonale utviklingsprosjekter
    SESAM arbeider for å være en aktiv part som initiativtaker og medspiller i konkrete FoUI-prosjekter hvor vi påtar oss rollen som kunnskapsbasert samarbeidspartner.
  4. Formidling, utdanning og informasjonsarbeid
    SESAM vil bidra til sosial innovasjon ved å tilby etter- og videreutdanning, formidle nyheter fra forskningsfronten, delta med programinnslag på konferanser, og annet. Vi tilbyr etter- og videreutdanning. USNs ordinære bachelor- og masterutdanninger håndteres utenfor SESAM.

Daglig leder

Ramona Lorentsen
Ramona Lorentsen er SESAMs daglige leder. Med bakgrunn fra både privat og offentlig sektor har hun en dobbelt-kompetanse som gjør henne til en ideell leder i et hybrid fagfelt. Hennes gode humør og framtidsorientering, tilfører SESAM både tempo og retning.

Medarbeidere

Anne Merete Bjørnerud
Anne Merete Bjørnerud er også universitetslektor, oppdragsforsker og fysioterapeut «i bunn» som det heter. Med omfattede erfaring fra kommunale sektor viser hun en innsikt og operativ forståelse for dilemmaer og floker i kommunal velferdsproduksjon, som det er godt å ha med seg i ambisiøse lokal velferdsinnovasjon.
Dimitrios Polychronopoulos
Dimitrios Polychronopoulos er stipendiat, med et prosjekt om migranters entreprenørskap. Prosjektet er koblet til arbeidspakke 2 (WP2) i forskningsprosjektet «Migrant Work Inclusion - co-creating joint opportunities through employment and entrepreneurship». Dimitros’ har lang internasjonal bakgrunn med arbeid innenfor entreprenørskap og migrasjon. Det passer bra for hans doktorgradsarbeid som handler om å undersøke co-creation (samskaping) som verdi og mulig praksis i de støtteprogrammene som migranter til Norge møter, i sitt arbeid mer egne gründerideer.
Elin Andersen Gade
Elin Andersen Gade er SESAMs ubetalelige administrative ressurs. Elin sørger for at det er orden i sysakene og at alle våre samarbeidspartnere er trygge på at SESAM leverer det vi lover. Med mange prosjekter porteføljen, er det viktig med orden og systemer. Elin er vår garantist for slik kvalitet.
Halvard Vike
Professor Halvard Vike er en av Norges fremste forskere på kommunal velferd. Med en imponerende publisering i bøker og artikler, tegner han tydelige bilder av velferdsstatens utfordringer. Heldigvis peker han med klare formuleringer og en praksisnær tilnærming, også mot løsninger.
Hilde S. Sætre
Førsteamanuensis Hilde S. Sætre er en relativt nyslått doktor i sosialt entreprenørskap. Med særdeles skarpe analytiske evner og overbevisende faglig oversikt, er hun en ressurs for både oppdragsgivere og kolleger i SESAM. Hilde styrer vårt distriktskontor i Stavanger!
Lars Hulgård
Lars Hulgård er professor II ved SESAM. Han var i sin tid SESAMs fødselshjelper, slik han også var «the founding father» for Roskilde universitets Senter for sosialt entreprenørskap. Han er i dag professor emeritus i Roskilde. Med gjesteprofessorat i Portugal og India, som gjesteforeleser ved læresteder i alle verdensdeler, og som co-founder og mangeårig styreleder i EMES, er Lars en av verdens mest respekterte akademikere innenfor fagfeltet sosial innovasjon og entreprenørskap. Vi er stolte av å ha ham tett på oss i vår utvikling av SESAM.
Lars U. Kobro
Seniorforsker/statsviter Lars U. Kobro er SESAMs kunnskaps-entreprenør. Med stadig nye ideer og overraskende perspektiver sørger han for at SESAM aldri setter seg «fast». Med arbeidserfaring fra privat, offentlig og ideell sektor, snakker han flere stammespråk flytende; byråkratsk, næringslivsk, og idealistisk; både skriftlig og muntlig!
Mariann Mustvedt
Mariann Mustvedt er universitetslektor og phd-kandidat med er skarpt øye på bruk av sosialt entreprenørskap i norske velferdstjenester.
Steinar Vikholt
Steinar Vikholt er universitetslektor med et ualminnelig godt tak på sosiale medier, podcast og annen moderne formidling. Steinar er også SESAMs «utenriksminister» med ansvar for studentutveksling både til- og fra Norge.
Yngve Dahle
Yngve Dahle er førsteamanuensis med entreprenørskap som spesialfelt. Hans phd. handler om utvikling av en praktisk modell for entreprenørskap – S.E.A.M. Den har på kort tid fått stor utbredelse og benyttes nå av entreprenørskap-støtteprogrammer over hele verden. Yngve underviser i bærekraft og entreprenørskap.