Gjennom forskningsprosjektet «Diabetes, syn og øyehelse» skal vi undersøke hvordan synsfunksjon, øyehelse og livskvalitet påvirkes hos personer som har type 2 diabetes i Norge, og vurdere hvilke undersøkelsesmetoder som er mest effektive for å avdekke syn- og øyeproblemer hos optiker.
Resultatene fra prosjektet vil gi et vesentlig bidrag til framtidig utdanning av norske optikere, og i særdeleshet gjøre optikere i bedre stand til å avdekke syn- og øyeproblemer, håndtere disse målrettet og effektivt samt redusere antallet henvisninger til øyelege.
Prosjektet har godkjenning fra Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) for en ti-års oppfølgingsstudie av syn og øyehelse hos personer som har type 2 diabetes (2018/804/REK sør-øst).
Bakgrunn
Diabetes er en utfordring for helsevesenet. Diabetes kan ødelegge synet, men en tidlig diagnostisering og behandling kan forhindre dette. Mange som har diabetes får ikke den oppfølgingen av synet og øyehelsen som de skulle hatt. Det er også mange som ikke vet at de har diabetes, og dermed ikke har muligheten for tidlig oppdagelse av syn- og øyeforandringer.
Diabetes påvirker hele kroppen, og diabetisk retinopati (netthinneforandringer) er den mest fryktede øyekomplikasjonen. Blant personer med diabetes har 35 prosent retinopati og 10 prosent har synstruende retinopati. For å sikre tidlig påvisning og rask behandling av synstruende retinopati, anbefaler de nasjonale faglige retningslinjene regelmessig og systematisk undersøkelse av netthinnen. Rundt en fjerdedel av de som har diabetes blir ikke øyeundersøkt, slik de nasjonale retningslinjene anbefaler.
Synshemming forekommer hyppigere hos personer som har diabetes sammenlignet med befolkningen generelt. Variabelt og sløret syn kan oppleves som følge av forbigående endringer i brillestyrke og redusert syn kan oppstå på grunn av retinopati og/eller katarakt. Diabetes er også en risikofaktor for tørre øyne sykdom, og ubehandlet alvorlig tørt øye kan føre til synsnedsettelse, hornhinnesår og infeksjoner.
Norske optikere utfører årlig 1,6 millioner øyeundersøkelser og har mulighet til å oppdage, identifisere og håndtere syn- og øyeproblemer hos personer som har diabetes. Prosjektet vil gi bidra til kunnskapsbasert praksis og person-orientert syn- og øyehelsetjeneste.
Sju av våre optometristudenter er koblet på prosjektet gjennom sine mastergradsprosjekt.