Formålet med prosjektet Forskningsbasert undervisning og samarbeid om læring i kroppsøving (FUSK) er at elever, lærere, lærerstudenter og lærerutdannere lærer om faget av hverandre og utvikler det videre i fellesskap.
FUSK-rapporten 2022
1910 elever og 56 lærere har delt sine erfaringer med kroppsøvingsfaget i skoleåret 21/22.
- Last ned rapporten «Et forståelig kroppsøvingsfag?» (.pdf)
- Fusk-webinar 16. mars 2023: Presentasjon av 2022-undersøkelse og info om påmelding årets undersøkelse.
Påmelding FUSK-undersøkelsen 2023
Vi inviterer alle Norges kroppsøvingslærere og deres elever på ungdoms- og videregående trinn til årets spørreundersøkelse om kroppsøvingsfaget.
- Årets tema: «Hva kjennetegner den dyktige kroppsøvingseleven?»
- Påmelding her (fra 15. mars til 21. april)
Lærere melder seg på via denne siden, og får tilsendt lenker til årets spørreundersøkelse for henholdsvis lærere og elever.
Mål for prosjektet
- tilrettelegge for at elever, lærere, lærerstudenter og lærerutdannere lærer om kroppsøvingsfaget av hverandre og utvikler det videre i fellesskap
- undersøke og utvikle forskningsbasert kunnskap om hvordan elever og lærere oppfatter og erfarer kroppsøvingsfaget etter fagfornyelsen
- åpne muligheter, der praksisfeltet ønsker det, for at både masterstudenter og forskerne i prosjektet kan utføre videre undersøkelser med utgangspunkt i resultatene fra spørreundersøkelsene
- finne felles samarbeidsformer, utviklingsmuligheter og problemstillinger som springer ut fra behovet hos elevene og lærerne ved de involverte skolene
- møte både interne og overordnede nasjonale mål om en helhetlig, integrert og forskningsbasert lærerutdanning
Økt relevans for arbeidslivet
FUSK-prosjektet er i tråd med «Lærerutdanning 2025 – Nasjonal strategi for kvalitet og samarbeid i lærerutdanningene» (regjeringen.no).
Videre tar prosjektet også opp i seg USN sin egen relaterte strategi for lærerutdanningen, der begrepet «det utvidede lærerutdanningsbegrep» frontes. Med dette menes at blant annet forskning og arbeidslivsrelevans blir trukket fram som vesentlige faktorer i dialogen med lærerutdanningsskolene og praksisfeltet – og som en del av selve utdanningen med integrerte praksisstudier.
Samarbeid med forskergrupper skal styrkes på alle trinn i alle fag i lærerutdanningene, og økt relevans for arbeidslivet skal synliggjøres.
Flere har antydet at det er utfordrende å lykkes med god, tilstrekkelig og forskningsbasert samhandling mellom alle relevante parter i praksisfeltet og i lærerutdanningen.
FUSK-prosjektet er et bidrag – og en invitasjon – til å møte denne utfordringen.