Etter et pilotprosjekt er Akademisk skrivesenter nå et tilbud til alle studenter ved USN. Her kan man få veiledning i akademisk skriving innen alt fra små skriftlige arbeidskrav til bachelor- og masteroppgaver.
Ingrid Stavnheim fullførte våren 2022 sin masteroppgave på master i samfunn og helse, med studieretning psykisk helse- og rusarbeid. Hun tok kontakt med skrivesenteret i mars og fikk god hjelp frem til hun leverte masteroppgaven.
Motivasjon når det stopper opp
– Muligheten til å få hjelp fra skriveveiledere har betydd veldig mye. Når jeg har stått fast eller det har buttet imot på andre måter har det betydd veldig mye å vite at jeg kan få hjelp og veiledning. Du føler deg litt alene når du skal skrive oppgave. Koronarestriksjoner gjorde ikke det noe bedre. Da har det vært godt å kunne bestille en time hos det Akademiske skrivesenteret og noen dager senere snakke med skriveveileder på zoom, forteller Ingrid.
Skriveveilederne på senteret er selv masterstudenter som har god erfaring i å skrive akademiske tekster. Ingrid fikk første avtale med en skriveveileder på fagområdet hun selv tok master i, og her fikk hun gode tips til hvordan hun best kunne skrive vitenskapsteori og fagteorien sin inn i teksten.
Siden Ingrid er dyslektiker fikk hun også hjelp til å finne skrivefeil. Da fikk hun tips om å kontakte Linda Takset, en av de andre åtte skriveveilederne på skrivesenteret. Hun hadde nemlig stålkontroll på rettskriving. Og til slutt - når Ingrid var nesten ferdig - så hadde hun en oppgave med over 4000 ord for mye. Da anbefalte Linda henne å kontakte en tredje skriveveileder, som hadde lang erfaring i å kutte ned på tekst.
– Akademisk skrivesenter er et fantastisk flott tilbud til oss studenter. Jeg er så takknemlig for å ha fått hjelp av både hyggelige, hjelpsomme og flinke skriveveiledere. Det er et supert supplement til de ordinære veiledningstimene vi får med vitenskapelige ansatte, forteller Ingrid.
Ingrid møtte sin veileder Linda Takset for aller første gang fysisk når vi tok bilde av dem til denne artikkelen. De kjente hverandre godt igjen fra flere zoom-møter og det var tydelig at de synes det var hyggelig å se hverandre etter i virkeligheten.
LES OGSÅ: Våre første «lærermestere» - Universitetet i Sørøst-Norge (usn.no)
Imponert over studentene hun hjelper
Linda Takset har jobbet som skriveveileder for andre studenter i tre måneder. Hun går selv grunnskolelærer 5.-10 ved campus Vestfold og skriver masteroppgave om metoder for å lære bort matematikk.
Hun er imponert over veldig mange av de studentene hun har veiledet.
– Det er gøy å se framgangen når du har flere veiledningstimer med samme student. Vi hjelper til i én time, men de jobber mange titalls timer mellom hver veiledning. Det er inspirerende for oss å se at studentene har fulgt godt opp råd fra forrige veiledningstime.
Vi blir kontaktet av alle slags studenter, forteller Linda. Det kan være en førsteårsstudent som er usikker på hva som kreves i en mindre innleveringsoppgave, til masterstudenten som er så god at det er vanskelig å finne noen forbedringer å tipse om. Noen studenter trenger hjelp til ett konkret problem og klarer seg med én veiledningstime, mens andre trenger mer motivasjon og drahjelp for å få troa på seg selv og får ganske mange timer.
Skriveveilederne kan hjelpe til med nesten alt – helt fra hvordan du kan tenke for å finne en god problemstilling eller relevant litteratur, til siste finpuss på oppgaven.
Linda Takset har ett godt råd til studentene:
– Ta kontakt med det akademiske skrivesenteret tidlig i prosessen. Det er viktig å komme i gang. Det er mer omfattende å skrive en akademisk tekst enn man tror. Jo tidligere du tar kontakt, desto mer og bedre veiledning kan du få. Noen uker blir alle timene fort lagt beslag på.
Hun understreker at ingen spørsmål er for dumme, og at alle skriveveilederne alltid vil prøve å hjelpe på den ene eller andre måten.
– Vi veiledere er veldig snille og imøtekommende. Uansett hva man trenger hjelp til så prøver vi å være positive og konstruktive. Vi heier alltid på studentene, sier Linda.
LES OGSÅ: Studenter bygger førerløse fartøy - Universitetet i Sørøst-Norge (usn.no)