Møte med Kronprinsen

«MAGISK»: Kronprinsen gjør fotosynteseforsøk med elever fra Kongseik Ungdomsskole. Foto: Bård Gudim

USN var sterkt til stede da H.K.H. Kronprins Haakon besøkte Vesars kunnskaps- og opplevelsessenter ved Den Magiske Fabrikken.

Vesars kunnskaps- og opplevelsessenter ved Den Magiske Fabrikken fikk 7. september besøk fra H.K.H. Kronprins Haakon.

Kronprinsen fikk en innholdsrik omvisning, som blant annet innebar prøvesmaking av deilige, klimavennlige tomater samt en god snakk med ulike formidlere, elever og samarbeidspartnere.

Blant disse var våre lærerstudenter Hannah Winnæss, Julie Thoresen, Eirik Søfteland og Martin Birkeland, som alle arbeider som formidlere på senteret. I tillegg: førsteamanuensis i naturfag på lærerutdanninga i Vestfold Elin Leirvoll Aschim, som fortalte om samarbeidet vårt med Den Magiske Fabrikken.

H.K.H. Kronprins Haakon fikk se og oppleve mye av det samme som elevene får oppleve ved et undervisningsbesøk, som handler om kretsløpet for gjenvinning av matavfall til ny mat.

Erfaringer og anekdoter

Aschim fortalte Kronprinsen at i undervisning for bærekraftig utvikling er det viktig å vise elevene at de kan bidra selv og at det nytter å gjøre noe. Undervisningsopplegget for 6. trinn handler derfor om vise elevene hva deres eget matavfall blir til ved Den Magiske Fabrikken, hvorfor det er viktig å kildesortere og hvordan de kan redusere matsvinn. I tillegg til besøket, er det både forarbeid og flere alternativer til etterarbeid som de kan gjøre på skolen.

Aschim delte også erfaringer og anekdoter fra utviklingsarbeidet og snakket om hvor viktig samarbeidet er for både videreutvikling av undervisning for bærekraftig utvikling til studenter og lærere og for forskningen ved USN.

Aschim opplevede Kronprinsen som en interessert og engasjert samtalepartner, som stilte reflekterte spørsmål og kom med gode kommentarer til undervisningen og samarbeidet.

Undervisningsopplegg fra USN

Senteret tilbyr i dag ett undervisningsopplegg til 6. trinn og ett til 9. trinn. Elin Leirvoll Aschim fra USN fortalte Kronprinsen om opplegget for 6. trinn, som ble utviklet av henne og kollegaer fra naturfag og mat og helse på lærerutdanningen, i samarbeid med prosjektleder for kunnskaps- og opplevelsessenteret og en pedagog fra Vesar samt fire engasjerte barneskolelærere fra Horten kommune.

Fra USN var særlig Mari Bøe og Martina Tesikova fra naturfag og Nina Schwebs fra mat og helse på campus Vestfold involvert i utvikling og utprøving av undervisningsopplegget, mens Anja Gabrielsen fra campus Porsgrunn kom sterkere inn i forskningsfasen av prosjektet.

I senere tid er også pedagogen fra Vesar, Valdis Dolve, blitt ansatt som ph.d.-stipendiat i naturfagdidaktikk med fokus på bærekraftig utvikling ved doktorgradsprogrammet i kulturstudier ved USN.

Blant tomatrankene

Kronprinsen besøkte også matavfallsmottaket på biogassanlegget, hvor matavfallet gjenvinnes, og deretter gikk følget ned til kunnskaps- og opplevelsessenteret. Her fikk Kronprinsen høre mer om kunnskapssenteret, undervisningsprogrammene og samarbeidet med USN og Tine, treffe 6. og 9. klassinger fra Tønsberg, samt fikk være med på et fotosyntese-forsøk sammen med elever, som ble veiledet av lærerstudenter fra USN.

Kronprinsen fikk også en rundtur blant de frodige tomatrankene i veksthuset. Besøket ble avsluttet med en velsmakende, kortreist lunsj som ble laget og servert av elever ved mat- og restaurantfag ved Greveskogen videregående skole.

0 Kommentarer

Du må logge på for å kunne kommentere.

Den Magiske Fabrikken

Den Magiske Fabrikken tilbyr undervisning for bærekraftig utvikling til alle 6. og 9. klasser i Vesars eierkommuner, Holmestrand, Horten, Tønsberg, Færder, Larvik og Sandefjord. Til sammen rundt 6000 elever i året.

Ved Den Magiske Fabrikken omdannes matavfall og husdyrmøkk til biogass, biogjødsel og grønn CO2. Senteret har også et stort, såpeboble-isolert veksthus der det dyrkes klimavennlige tomater med biogjødsel og CO2 fra fabrikken. Fabrikken tar imot matavfall fra 1,2 millioner mennesker, samt husdyrmøkk fra lokale bønder.