– Bærekraftstipendet har betydd mye for meg

Nina Alsborn

Nina Alsborn er en av studentene som har mottatt støtte fra USNs bærekraftsstipend. Nå er det ny utlysning. Hun oppfordrer alle til å benytte muligheten til å søke innen 1. mars og gir deg noen råd på veien.  

Bærekraftstipendet er USNs første og hittil eneste masterstipend. Alle masterstudenter ved USN kan søke, uavhengig av fagområde, campustilhørighet eller om du studerer heltid- eller deltid. I vår er det bevilget 100 000 kroner til stipendet og med maksimalt søknadsbeløp på 25 000kroner. Du kan søke masterstipendet via dette skjema.

Stipend for arbeid med lavverdiull

Nina tok en master i tradisjonskunst og i masteroppgaven skrev om ull fra norsk spælsau. Hun jobbet med hvordan man kan bruke fortidens materialkunnskap og tekstilteknikker inn i en bærekraftig fremtid ved å utnytte mer av ullen, slik at mindre ender som ubrukt avfall. 

LES OGSÅ: Intervju med Nina Alsborn, som mottok bærekraftstipendet for sitt prosjekt om potensialet som ligger i vårull fra gammalnorsk spælsau som bærekraftig ressursutnytting 

– Støtten fra masterstipendet ga meg både en bekreftelse på at problemstillingen i masteroppgaven har en samfunnsrelevans og at flere enn meg ser problemstillingen som viktig. Stipendet ga meg rett og slett en ny «driv til å stå på» og skrive ferdig oppgaven. En indre motivasjon til å gjøre ferdig og levere en best mulig oppgave. 

Stipendet har hun brukt til innkjøp av verktøy, gjennomføring av laboratorietester og nettverksbygging som, ifølge henne selv, ikke hadde vært mulig uten midlene fra stipendet. 

Lapper av ull

Ull under behandling

Maskin til behandling av ull

Enkelt å søke masterstipend

– Jeg husker søknadsprosessen som enkel. Søknadsportalen var lett å forstå, spørsmålene som skulle besvares var konkrete og det var tydelig hva dere var på jakt etter. Jeg brukte kanskje et par timer. Siden jeg søkte i samme semester som jeg leverte, hadde jeg mye klart. Det gjorde søknadsprosessen enklere. Jeg visste hva jeg ville med oppgaven, problemstillinger, metode og hva jeg ønsket å bruke stipendet til.  

Nina mener det er lurt å søke masterstipendet når en er godt i gang med masteroppgaven. Hun har tre konkrete tips til deg som vil søke masterstipend i vår: 

  • Ikke vær redd for å søke. Når du setter deg ned med eget prosjekt, prøv å fortelle kort og konsist hva oppgaven går ut på. Det skaper uansett innsikt og nytte for deg selv; du får en egengevinst, selv om du ikke får støtte fra bærekraftstipendet. 
  • Alle masterstudenter på USN som jobber med bærekraft kan søke. Alle har en reell mulighet til få stipend, uansett hvilke fagområder du tilhører. Jeg studerte Tradisjonskunst og fikk støtte!
  • Søk når du er godt i gang med oppgaven, når du har oversikt over eget arbeid. Da vet du mer om eget prosjekt og kan svare bedre og raskere på spørsmålene i skjema.

Jobber med tekstil

Nina har fortsatt interesse for bærekraftig tekstilproduksjon og gjennom stipendet har hun knyttet bransjekontakter som har gitt henne nye muligheter. Hun sitter blant annet som styreleder i Nordenfjeldske FIBERSHED og har en forskningssøknad inne hos NORDPLUS sammen med partnere i Estland, Litauen, Finland og Sverige. 
– I dag jobber jeg som kunst- og håndverkslærer på en barne- og ungdomsskole, men er ikke fremmed for å jobbe videre med problematikken fra masterprosjektet inn i en eventuell doktorgrad. Jeg brenner for etisk og bærekraftig tekstilproduksjon i lokalsamfunnet.

Mer om USNs bærekraftstipend

  • Alle masterstudenter ved USN som vil jobbe med bærekraftperspektivet i sin masteroppgave, kan søke stipend med mål om å styrke masterprosjektet sitt.
  • Midlene kan for eksempel brukes på reiseutgifter, datainnsamling, utstyr, bøker eller kurs og konferanser.
  • I vår er det bevilget 100 000 kroner til stipendet og med maksimalt søknadsbeløp på 25 000kroner. 
  • Her ser du hvem som er tildelt stipend tidligere
  • Neste søknadsfrist er 1. mars 2023 og her er søknadsskjema.