Disputas: Enid Leren Myhre

Enid Leren Myhre disputerer for doktorgraden i personorientert helsearbeid. Avhandlingen handler om opplevelse av latensfasen av fødsel og bruken av digitale medier i kommunikasjon av informasjon om latensfasen.


03 May

Praktisk informasjon

  • Dato: 3 mai 2023
  • Tid: kl. 10.00 - 15.00
  • Sted: Vestfold, Rom A1-36 Horten
  • Last ned kalenderfil
  • Program

    Kl. 10.00. Prøveforelesning: Jordmorstøtte i fødselens første fase. I lys av dine funn – hva gjør vi nå?

    Kl. 12.00.  Disputas:  Opplevelse av latensfasen og bruken av digitale medier i kommunikasjon av informasjon om latensfasen.

     

    Les avhandlingen her.

     

    Se dispuasen på Zoom her.
    Meeting ID: 672 0427 5971
    Password: 736543

     

    Bedømmelseskomité

    • Førsteopponent: Professor Christine Rubertsson, Universitetet i Lund
    • Andreopponent: Professor Nils-Halvdan Morken, Universitetet i Bergen
    • Administrator: Professor
      Siri Tønnessen, Universitetet i Sørøst-Norge
    • Disputasleder: Professor
      Kristin Bakke Lysdahl, Universitetet i Sørøst-Norge

     

    Veiledere

    • Hovedveileder:  Professor
      Mirjam Lukasse, Universitetet i Sørøst-Norge
    • Biveiledere: Professor
      Bente Dahl, Universitetet i
      Sørøst-Norge og Spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer Marte Myhre Reigstad, Oslo Universitetssykehus
Har du spørsmål?

Enid Leren Myhre skal forsvare avhandlingen sin for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Enid Leren Myhre disputerer for doktorgraden i personorientert helsearbeid.

Hun har fulgt doktorgradsprogrammet personorientert helsearbeid ved Fakultet for Helse- og sosialvitenskap ved campus Vestfold.

Alle interesserte ønskes velkommen til prøveforelesning og disputas. Disputasen kan også følges digitalt på Zoom.

Oppsummering

Avhandlingen handler om fødselens første fase (latensfasen) når helsepersonell forventer at kvinner er hjemme. Den avdekker at kvinner ønsker støtte og informasjon i latensfasen, og at en nettside kan være en passende måte å formidle dette på.

Mye tyder på at latensfasen er utfordrende for kvinner, og flere tidligere studier har rapportert misnøye med omsorgen gitt under tidlig fødsel før innleggelse på sykehuset. Et misforhold mellom kvinnens opplevde behov for omsorg og jordmødres ønske om å unngå unødvendig tidlig innleggelse på sykehuset, kan føre til at fødselens første fase oppleves som konfliktfylt. Enkel tilgang til relevant og pålitelig informasjon kan være en måte å støtte og styrke kvinnene, og samtidig gi et grunnlag for felles forståelse.

En nettside (Latens.no) ble utviklet og brukertestet i løpet av prosjektet, og denne nettsiden ble så brukt til å undersøke hvorvidt tilgang til informasjon i latensfasen kan forbedre opplevelsen av latensfasen og påfølgende fødselskarakteristikker.

Gjennom tre delstudier viser avhandlingen hvordan enkel tilgang til pålitelig informasjon til rett tid, sammen med anerkjennelse og støtte fra jordmødre og partnere, kan berolige kvinner i latensfasen. Bruken av think-aloud-metoden bidro til å innhente detaljerte tilbakemeldinger, bekrefte informasjonsressursens brukervennlighet, og ga forslag til forbedringer. Til tross for dette forarbeidet, klarte vi ikke å måle en forbedret opplevelse av fødselens første fase etter innføring av informasjonsressursen. Derimot så vi at kvinnene som hadde tilgang til ressursen ble innlagt på fødeavdelingen med større åpning og mottok mindre riestimulerende medikamenter. Til tross for at vi ikke klarte å oppdage en signifikant effekt på kvinners opplevelse av fødselens første fase, tyder funn fra avhandlingen på at brukermedvirkning og bruk av think-aloud-metoden er nyttig i utviklingen av digitale ressurser.