Hva forsker vi på?
Skjønnlitteratur, generell og litterær sakprosa, pedagogiske tekster og ressurser, medietekster som kulturbærere og formative tekster, framstillinger av majoritets- og minoritetskultur, skriving som teori og metode, formidling av humanistisk forskning mv.
Forskningsgruppa anvender en bred vifte av tilnærminger som retorikk, metaforanalyse, diskursanalyse, interart/inter artes, hermeneutikk, litteratursosiologi, tekstteori, filmteori og litteraturteori.
Hvem er vi?
Forskere er i hovedsak knyttet til Master i kulturstudier, Master i faglitterær skriving og Master i norskdidaktikk samt lærerutdanningene, bachelorprogrammer og lektorprogrammer med fordypning i norsk, engelsk, historie og samfunnsfag. Vi er også knyttet til Forfatterutdanningen i Bø. Mange av våre forskere er også aktive på de to doktorgradsprogrammene ved fakultetet: Pedagogiske ressurser og læreprosesser i barnehage, skole og høyere utdanning (PEDRES) og Kulturstudier.
Gruppa ledes av førsteamanuensis Iben Brinch Jørgensen (Vestfold), dosent Sveinung Nordstoga (Notodden) og førsteamanuensis Arnfinn Åslund (Bø).
Temagrupper
Forskningsgruppen har flere temagrupper som samler og drifter ulike prosjekter og forskningsfelter:
Ledes av
Guro Hansen Helskog og
Michael Noah Weiss. Medlemmer fra USN: Camilla Angeltun, Hanne Lund-Christensen og Shari Bloom. Eksterne medlem: Vikram Kolmannskog (Gestaltinstituttet).
Ledes av
Sveinung Nordstoga. Medlemmer: Audhild Norendal, Mads Breckan Claudi og Merete Morken Andersen.
Ledes av
Iben Brinch Jørgensen. Medlemmer: Jorun Margrethe Ulvestad, Kristian Ihle Hanto, Magne Dypedahl, Norunn Askeland, Peter Fjågesund, Stian Sundell Torjussen og Øystein Heggelund.
Ledes av
Arnfinn Åslund. Medlemmer: Annette Winkelmann, Christian Hummelsund Voie, Hans Jacob Ohldieck, Inger-Anne Søfting, Johan Magnus Staxrud, Miguel Vazquez-Larruscain, Olav Solberg, Heidi Stavrum, Sven Arntzen og Thomas Rudolf Seiler.
Ledes av
Stephen J. Walton. Medlemmer: Jorun Margrethe Ulvestad, Merete Morken Andersen, og Siri Nergaard.
Hva gjør vi?
Vi har møter og seminarer som utvikler og styrker faglig identitet i et samfunn i endring og skaper grobunn for tverrfaglig satsing gjennom felles publikasjoner, konferanser og utarbeiding av forskningssøknader. Det er både aktiviteter i hele forskningsgruppen og i de enkelte temagruppene.
forskningsgruppa etablerer ekspertgrupper for offentlige og private oppdrag, blant annet forskning på og undervisning i vitenskapelig skriving, skriving av fagbøker og lærebøker.
I tillegg til å arbeide med vitenskapelige publikasjoner arbeider gruppa for å løfte fram den betydning tekst, skriving og kulturelle representasjoner har i samfunnet. Gruppa arbeider for at forskningsformidling og lærebøker skal gi publiseringspoeng, og for at humaniora skal fungere som et relevant forskningsfelt for samfunnet.
Et annet formål er å arbeide for at tekstvitenskap, skriveforskning, litteraturvitenskap og kulturhistorie får økt anerkjennelse i samfunnsdebatten.
Pågående prosjekter
I 2018 var det 200-årsjubileum for Aasmund Olavsson Vinje. Ved den anledning tok gruppa initiativet til en stor konferanse i Bø som mønstret 37 bidragsytere.
Jorun Ulvestad og Iben Brinch Jørgensen undersøker tillit og omstilling i universitetssektoren fra et retorisk perspektiv. Bruker analyse av medietekster og retorisk feltmetode. En pilot ble frem på den åttende nordiske retorikkonferanse i Bergen i september 2019. Prosjektet legges frem og diskuteres i temagruppe for retorikk og diskurs.
Iben Brinch Jørgensen og Kristian Bjørkdahl (UiO) har fått midler fra Fritt Ord og UiO til å opprette et nettmagasin for formidling av retorikkforsking. Magasinet baserer seg på et nettverk av retorikkforskere og retoriskere i hele Norge. Forventes å bli lansert i september 2020. Alle medlemmer av TeKu og deltakere i temagruppen Retorikk og diskurs er tenkt å bidra til magasinet.
Skriveriet er en ressurs for vitenskapelig skriving som er utviklet av Merete Morken Andersen og Iben Brinch Jørgensen. Ressursen brukes i skriveundervisning av USNs studenter, både elektronisk og ved arrangementet Skrivekveld ved universitetsbiblioteket campus Vestfold. Prosjektet er tenkt å utvikles videre til en digital ressurs.
På bakgrunn av et stort todagers seminar om litteraturhistorie og dens muligheter i november 2019 arbeider gruppa med en antologi der de fleste bidragene fra seminaret er med. Med denne utgivelsen – som har arbeidstittelen «En ny historie. Litteraturhistoriens muligheter, vilkår og begrunnelser i det 21. århundre» – ønsker vi å tematisere ulike aspekter ved litteraturhistoriesjangeren. Videre står det i vår prosjektbeskrivelse: «Vi ønsker å rette blikket mot forholdet mellom kunnskap og ferdigheter og mellom danning og kompetanse, og målet er å bygge bro mellom disse ved å synliggjøre og understreke at fagets innhold og fagets formidling alltid må forstås i lys av hverandre.
Boka inviterer forfattere fra TeKu til å bidra i en tverrfaglig vitenskapelig antologi med bidrag fra forskere fra ulike fagfelt, som helsefag, jordmor, sosialantropologi, sosiologi, idehistorie, religionsvitenskap, litteraturvitenskap, språkvitenskap og retorikk. Med denne boka ønsker forfatterne å vise at fødsler er til stede i og gjennom livet på ulike måter; i anekdotiske fremstillinger og sakprosa, i religiøse tekster, i taler, dikt, film, salmer, nekrologer, biografier, bildebøker, romaner, lærebøker, biografier og avistekster. Ikke minst viser vi vår forståelse av fødsler og starten på livet i de verbale bildene, myter og metaforene vi bruker når vi omtaler begynnelsen på et menneskes liv. Redaksjonen er ennå ikke endelig besluttet.
Temagruppe for Litteratur og film jobber med en antologi.
Prosjektet utforsker hvordan marginale tilstander (fysiske, psykiske, kulturelle, sosiale) på den ene siden har vanskelig for å bli sett og hørt, er utsatt for diskriminering og gjerne blir glemt, og på den andre siden kan være en ressurs som kan anvendes kreativt og kunstnerisk til skape nye uttrykk, og finne et nytt språk utenfor det standardiserte.
I krysningspunktet mellom disse to ser vi på hvordan skrift, men også film og andre uttrykksformer, kan representere et rom der det marginale kan komme til uttrykk, der individet kan utvikle, skape og finne sin egen stemme. Prosjektet akter å lede til utvikling av undervisningsmodeller, til en publikasjon, og det er også planer om å utvikle et større internasjonalt forskningsprosjekt.
Avsluttede prosjekter
En antologi om kreative akademiske tekster og det å skrive akademiske tekster på en kreativ måte for å høyne formidlingen. Redaktører Norunn Askeland og Iben Brinch Jørgensen. Forventet utgivelse i november 2018 på Universitetsforlaget.
Seminaret hadde tittelen «Litteraturhistoriens hva, hvordan og hvorfor» og ble arrangert på OlsoMet 14. og 15. november 2019. USN, Høgskolen i Østfold og OsloMet bidro med finansiering. Oppslutninga var svært god, og det arbeides med en antologiutgivelse.
Gruppa tok initiativ til en konferanse i anledning 200-års jubileet for Aasmund Olavsson Vinjes fødsel. Konferansen fant sted på Campus Bø. Konferansen føles opp av en publikasjon.
Er et forsknings- og utviklingsprosjekt ledet av Merete Morken Andersen og Iben Brinch Jørgensen. Det forskes på skrivingen til den nye gruppen av lærerstudenter på femårig master, på studentene på Master i faglitterær skriving og på kollegaveiledning ved USN. Forskningen skal lede til utviklingen av ressurser for skriving og veiledning (Skriveriet). Prosjektet var en pilot i 2017-2018.
En tverrfaglig antologi med 12 bidra om døden slik den fremtreder i litteratur, media, religiøse riter, retorikken mv. Redaktører: Norunn Askeland, Aud Johannesen, Jorun Ulvestad og Iben Brinch Jørgensen. Utgitt på Cappelen Damm Akademisk oktober 2018.
Publikasjoner
Kreativ akademisk skriving. En Open Access publikasjon utgitt på Universitetsforlaget i oktober 2019. Redaktører for boken er Iben Brinch Jørgensen og Norunn Askeland. Øvrige bidragsytere er Merete Morken Andersen, Arnfinn Åslund, Johan L. Tønnesson, Guro Nore Fløgstad, Henrik H. Svensen, Anne Kristine Haugestad, Audhild Norendal, Guro Hansen Helskog og Sveinung Nordstoga. Antologien reiser spørsmålet om hva kreativ akademisk skriving egentlig er. Forfatterne har utfordret seg selv når det gjelder form så vel som innhold.
Døden i livet. En Open Access publikasjon utgitt på Cappelen Damm Akademisk i oktober 2018. Redaktører er Aud Johannessen, Norunn Askeland, Iben Brinch Jørgensen og Jorun Ulvestad. Øvrige bidragsytere er Oddgeir Synnes, Olav Solberg, Geir Winje, Ellen Kristvik, Lisbeth Thoresen, Hilde Bondevik, Eva Maagerø og Bent Aamotsbakken. Døden i livet er en tverrfaglig, vitenskapelig antologi. og henvender seg til forskere og studenter som har interesse av å sette seg inn i hvordan døden er til stede i vår kultur.
Norsk lærebokhistorie er en sakprosabok utgitt i april 2017 som gir teksthistorisk fremstilling av utviklingen i lærebøker i alle fag i norsk allmueskole, folkeskole og grunnskole fra 1739 til og med Kunnskapsløftet i 2006. Boka er skrevet av Dagrun Skjelbred, Norunn Askeland, Eva Maagerø og Bente Aamotsbakken.